FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: Fabrykator.pl » 08 lip 2013, 17:27

Stwierdzasz, że "mydlę oczy" prędkością a sam chcesz wyeliminować latające pręty gwintowane sprzęgłami ;) No chyba, że źle odczytałem. W każdym razie pręty jakie by nie były krzywe, to i tak powinny pozwolić na przyzwoity wydruk. Jeśli coś nie tak jest poskładane - wtedy należy zrobić poprawki w konstrukcji.

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1269
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: FlameRunner » 08 lip 2013, 18:24

Hm, najwyraźniej nie każdy zna Shreka na pamięć. ;)
Pręty są raczej proste, tylko chyba gwinty nie są równe. Na pewno są krzywo spięte z osiami silników - dlatego myślę o innych sprzęgłach, nie lubię tych drukowanych.

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1269
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: FlameRunner » 08 lip 2013, 19:31

Kod: Zaznacz cały

#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT   {79.566, 99.1, 5120, 940} 

Mogę sobie coś takiego wrzucić (niepełne wartości) czy mi się soft wykrzaczy?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: Fabrykator.pl » 08 lip 2013, 20:35

Spokojnie z kropką i trzema miejscami po będzie śmigać

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1269
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: FlameRunner » 08 lip 2013, 22:58

To dobrze, może w końcu wymiary mi się będą zgadzać. Swoją drogą skąd takie śmieszne wartości? Pasek między zębami ma w rzeczywistości nieco więcej niż 2mm?

Jak silniczki są ciepłe na tyle, że nie mogę utrzymać na nich ręki (bo ja wiem, jakieś 60-70 stopni), to mam się niepokoić?

Awatar użytkownika
madix
Posty: 239
Rejestracja: 07 kwie 2012, 23:41
Lokalizacja: Grudziądz / Bydgoszcz

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: madix » 09 lip 2013, 4:10

Takie temperatury to są w zakresie poprawnej pracy silników krokowych ale można założyć wentylator nie zaszkodzi ;)
Ewentualnie zmniejsz trochę prąd na stepstickach.

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: acc » 09 lip 2013, 6:55

te "trochę powyżej 2mm" oznacza że masz pasek MXL, który ma podziałkę 2,032mm - policz sobie teraz ze wzorów
co do temperatury to tak jak pisze madix, zmniejsz troszeczkę prąd to będą chłodniejsze a kroków jeszcze gubić nie powinny
Pozdrawiam,
Adam

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1269
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: FlameRunner » 10 lip 2013, 23:39

Prąd odrobinę zmniejszyłem, sprawię im jeszcze jakieś radiatorki i będzie jak należy.
Wymiary z uwzględnieniem paska 2,032 jakby lepsze są. :)

Jak zmierzyć średnicę otworu w dyszy? Męczę się aktualnie z ustawieniami szerokości ścieżki i ilości podawanego plastiku i nie mogę dojść z tym do ładu... :C

Awatar użytkownika
madix
Posty: 239
Rejestracja: 07 kwie 2012, 23:41
Lokalizacja: Grudziądz / Bydgoszcz

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: madix » 11 lip 2013, 7:53

Zrób wydruk z pojedynczym obrysem i wypełnieniem 0 zmierz grubość ścianki wpisz wynik w "default extrusion width" - jeżeli nadal będzie źle dobierz doświadczalnie. Ważne jest również dokładne ustawienie kroków silnika extrudera żeby nie było za mało ani za dużo plastiku można to zmieniać 'w locie' komendą "m92 e'tutaj_wpisujesz_ilosc_kroków" ;) Po zmianie kroków extrudera przejdź do punktu 1 i jeszcze raz ustaw grubość ścianki. Jak odpowiednio dobierzesz parametry to dopiero zobaczysz co drukarka potrafi.

Mam nadzieje że w miarę zrozumiale to napisałem ;d

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1269
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: FlameRunner » 11 lip 2013, 10:24

Coś podobnego robiłem wczoraj cały dzień. Jestem bliski wywalenia sprzętu przez okno. Chyba pójdzie na tydzień w kąt. :twisted:


Wróć do „RepRap Prusa Mendel”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości