Sanguinoloulu oś Y przestała się ruszać

dudik56
Posty: 14
Rejestracja: 20 kwie 2013, 9:50

Sanguinoloulu oś Y przestała się ruszać

Postautor: dudik56 » 14 lut 2016, 17:09

Dość dawno temu zrobiłem Ultimakera i opisałem go tu viewtopic.php?f=16&t=2978

Używałem drukarkę przez dłuższy czas ale elektronika miała jedną taką przypadłość, że czasem po włączeniu "znikał" program z procesora a na wyświetlaczu krzaki. Ponieważ było to sporadyczne więc wgrywałem od nowa i było OK aż do wczoraj. Po wgraniu wszystkie funkcje są ale oś Y się nie rusza, trzyma i luzuje ale nie kręci. Tak w obu używanych u mnie programach drukujących.
Pierwsze co sprawdziłem bezsensownie to połączenia silnika i silnik, podłączyłem do działającej osi - jest sprawne. Następnie podejrzewałem stepstick, ale wymiana na nowy sprawny nic nie dała. Później połączenia step, dir, en z procesorem i są dobre a nie kręci. Więc następny w kolejności jest procesor i jego wyprowadzenia. Wydłubałem go i wstawiłem w płytkę testową sprawdziłem działanie każdej nóżki i nie znalazłem uszkodzenia.
Marlin jest taki sam jak zwykle, nic nie przestawiałem ale sprawdziłem z kopią zapasową.
Pewnie gdybym miał nowy procesor to pewnie bym go podmienił, bez przekonania zamówiłem, czekam ale nie bardzo wierzę w efekt.

Może doświadczeni Koledzy mają jeszcze jakieś pomysły, mi skończyły się .....

Wróć do „Sanguinololu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość