cura i plugin

ajek
Posty: 8
Rejestracja: 16 mar 2015, 15:02

cura i plugin

Postautor: ajek » 25 maja 2015, 8:34

Witam,
mam drobny kłopot, mianowicie jak wyłączyć plugin w cura? wyświetla mi komunikat, że plugin tweak at z jest użyty 16 razy (i faktycznie tyle razy w oknie jest wyświetlony) i nie wiem jak to usunąć. Nic też nie daje ponowne otworzenie cury i ponowne wczytanie projektu, bo program pamięta poprzednie ustawienia.
Dzięki

zdzban
Posty: 677
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: cura i plugin

Postautor: zdzban » 25 maja 2015, 9:11

Zresetuj komputer, a jak to nie pomoże to najlepiej odinstaluj i zainstaluj ponowie, po co sie meczyc tak bedzie szyciej
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: cura i plugin

Postautor: imrahil » 25 maja 2015, 9:18

przy każdym pluginie nie masz krzyżyka usuwającego go z listy aktywnych?
pozdrawiam
Jarek

ajek
Posty: 8
Rejestracja: 16 mar 2015, 15:02

Re: cura i plugin

Postautor: ajek » 25 maja 2015, 9:43

no właśnie nie mam nic takiego, prawym przyciskiem też nie mogę nic edytować

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: cura i plugin

Postautor: imrahil » 25 maja 2015, 10:21

jaką masz wersję Cura?
pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: cura i plugin

Postautor: Sławek » 25 maja 2015, 10:56

W starszych wersjach było, w nowszych juz nie ma, ewidentnie błąd, np. w 14.12 tez mam problem z wylaczeniem pluginów.

Pozdr

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: cura i plugin

Postautor: imrahil » 25 maja 2015, 11:06

ha! faktycznie w 15.02 nie ma krzyżyka! 8-)
ale wystarczy rozszerzyć panel z ustawieniami i się pojawia heheh (hint: złap krawędź rozdzielającą ustawienia od widoku 3D i przeciągnij)
pozdrawiam
Jarek

ajek
Posty: 8
Rejestracja: 16 mar 2015, 15:02

Re: cura i plugin

Postautor: ajek » 25 maja 2015, 12:02

wersję cury sprawdzę dopiero w domu.
A to poruszyłbym jeszcze jeden kłopot. Bo uruchamiam dopiero moją pierwszą drukarkę. i wczoraj podczas kalibracji eksrtudera (pronterface), wpisałem nawą wartość kroków dla ekstrudera, wysłałem. raz wyekstrudowałem 10mm, drugi raz wyekstrudowałem, a za trzecim razem, jak kliknąłem ekstrude, to filament zamiast być wypychany to zaczął się cofać (dwa razy tam mi się stało). jak to ogarnąłem i chciałem jakiś próbny wydruk zrobić, to wszystkie osie odjechały mi do bazowania w przeciwnym kierunku niż krańcówki, mimo iż wcześniej dobrze się bazowało wszystko.
Używam:
Mendel Prusa I2
Sanguinolou 1.3a
Pronterface
Cura
Marlin
czy mogę tak w curze g-kod przygotować, żeby nie było informacji o temperaturach? żeby tylko w pronterface ustawiać temperatury. Kiedy klikam Print, utykam zwykle na 7-8 linii czyli na ustawianiu temperatur, ale jak już osiągnę zadaną temp, to program nie reaguje na zmiany temperatury (ani stół ani dysza), które chcę wprowadzić z ręki z pronterfacea. Gdzieś znalazłem, że ustawiam po prostu na zero powyższe temperatury i mogę z palca potem ustawiać w pronterface, ale jak tak zrobiłem (już miałem ok 180 st. dyszy i ok 70st stołu) Print, to wszystko zaczęło się studzić, jakby dążyło do zadanego "0st" i oczywiście w ogóle nie ruszyło nic

ale wstyd jak się okaże, że faktycznie "krzyżyk się schował"...:/

ajek
Posty: 8
Rejestracja: 16 mar 2015, 15:02

Re: cura i plugin

Postautor: ajek » 26 maja 2015, 7:42

No i prawda... wystarczy rozszerzyć i krzyżyk się znajdzie...
doszedłem też dlaczego z temperaturą, zwłaszcza stołu, takie kłopoty - MOSFET zaczął umierać, tak więc wymiana tranzystora i przekaźnik dorzucę
Dzięki wielkie za pomoc!


Wróć do „Sanguinololu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości