Albo grzanie, albo silniki.

Baton
Posty: 39
Rejestracja: 15 maja 2012, 14:47
Lokalizacja: Gniezno/Poznań

Albo grzanie, albo silniki.

Postautor: Baton » 09 lut 2015, 19:20

Mam drukarkę już kilka lat, ale tak samo już dobry rok nie działa, bo coś mi się z elektroniką poczyniło złego. Była skatowana, to fakt, ale o co chodzi. Posiadam sanguinololu i po włączeniu drukarki wszystko działa lala. Pomijając strasznie głośną pracę silników (nie pomaga zmiana napięcia na sterownikach)... W każdym razie silniki chodzą całkiem sprawnie do czasu aż nie włączę nagrzewania stolika i głowicy. Po włączeniu grzania słuch o silnikach zanika, jakby nie dochodził tam prąd, nie działają w ogóle. Ktoś się spotkał z czymś takim? Czy cały sterownik jest do wymiany, czy może atmega? Jeśli cały sterownik, który byście polecili, zostać przy sanguinololu, czy coś innego? Chciałbym ją po prostu uruchomić, bo przydałoby mi się wydrukować kilka części, a nie chciałbym wydawać na daremnie pieniędzy, nie śpię na nich.

Przepraszam za prostotę wypowiedzi ;) Nie jestem też w temacie drukarek jakoś super, więc prosiłbym o prosty język.
gg 5755755

Awatar użytkownika
BlazakoV
Posty: 1173
Rejestracja: 07 cze 2012, 15:17

Re: Albo grzanie, albo silniki.

Postautor: BlazakoV » 09 lut 2015, 19:25

Sprawdzałeś, czy to nie siadł zasilacz?

Baton
Posty: 39
Rejestracja: 15 maja 2012, 14:47
Lokalizacja: Gniezno/Poznań

Re: Albo grzanie, albo silniki.

Postautor: Baton » 09 lut 2015, 19:32

No o tym nawet nie pomyślałem, nie wiem jak to sprawdzić szczerze mówiąc. Zasilacz mam od x-boxa, jeśli się zapalał, dawał prąd na tyle, że coś działało, nie pomyślałbym nawet, że to z nim może być coś nie tak...
gg 5755755

Awatar użytkownika
feriar
Posty: 814
Rejestracja: 15 sty 2014, 17:29
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Albo grzanie, albo silniki.

Postautor: feriar » 09 lut 2015, 20:21

Zakładam ze zasilacz nie ma wydajności prądowej. Polecam zasilacz od technovade 12V 20A do kupienia np. Na allegro. Lepiej mieć zapas prądu niż mieć go na styk.
Jak zbudować drukarkę 3D, kalibracja drukarki 3D od podstaw, rozwiązywanie problemów z drukiem, Recenzje, Liczne poradniki i Kursy z zakresu programowania i tworzenia urządzeń znajdziesz na mojej stronie http://feriar-lab.pl ;) Zapraszam

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Albo grzanie, albo silniki.

Postautor: FlameRunner » 09 lut 2015, 20:40

Sprawdź czy zasilacz po załączeniu grzałki podaje prawidłowe napięcie.

Baton
Posty: 39
Rejestracja: 15 maja 2012, 14:47
Lokalizacja: Gniezno/Poznań

Re: Albo grzanie, albo silniki.

Postautor: Baton » 18 lut 2015, 21:58

Więc na zasilaczu jest zapisane, że ma 12V i daje 16,5A. Po włączeniu drukarki przez pronterface napięcie mierzone na kabelkach wchodzących do elektroniki wynosi 14,2V, po włączeniu stolika, głowicy lub tego i tego razem napięcie wynosi 13,6V. Głośne działanie silników to jedno, przestają działać po włączeniu głowicy, przy załączonym tylko stole są jeszcze aktywne.
gg 5755755


Wróć do „Sanguinololu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości