Problem z programowaniem przez arduino.

Reiju
Posty: 93
Rejestracja: 15 wrz 2013, 16:24

Problem z programowaniem przez arduino.

Postautor: Reiju » 10 sty 2015, 17:55

Witam, mam dziwny problem z zaprogramowaniem atmega1284p.
Otóż problem polega na tym że komunikując się przez port USB nie mogę wgrać żadnego Firmware (arduino 0023).
Testowałem na bootloaderach 250k oraz zwykłych (16mhz). Nic się nie chce wgrać.
W arduino wyświetla się informacje o kompilacji:

Kod: Zaznacz cały

Binary sketch size: 51576 bytes (of a 129024 byte maximum)

następnie łączy się z procesorem i teoretycznie chce wgrać lecz nie wyskakują żadne informacje o wgrywaniu ani błędy komunikacji, a po chwili: Done uploading.
Nie wiem czym to jest spowodowane. Procesor widzi poprawnie. Bo nie krzyczy błędem: resp=0x00.
Ktoś ma jakiś pomysł? Czy Arduino nie testuje wgranego softu pod kontem poprawności?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Problem z programowaniem przez arduino.

Postautor: Fabrykator.pl » 10 sty 2015, 22:45

A spróbuj w momencie kompilacji przytrzymać RESET na elektronice i puścić dopiero, gdy Arduino zacznie wgrywać firmware do elektroniki.

Reiju
Posty: 93
Rejestracja: 15 wrz 2013, 16:24

Re: Problem z programowaniem przez arduino.

Postautor: Reiju » 11 sty 2015, 19:03

Ok, uporałem się z wgrywaniem, okazało się że arduino wgrywało ale zapomniałem ze nic nie wyświetla w konsoli (za długa przerwa od programowania).
Teraz mam gorszy problem:
Procki nie chcą działać z wyświetlaczem. Nie mogę podnieść stanów logicznych pinów PA1 (AI1/D30), PA2 (AI2/D29), PA3 (AI3/D28) oraz PA4 (AI4/D27).
Nawet próba ręcznego otwarcia nic nie daje:

Kod: Zaznacz cały

int pin = 1;
int k;
void setup() {
  pinMode(pin, OUTPUT); 
}
void loop() {
  digitalWrite(pin, HIGH);   
  pin = k+1;
  k=pin; 
}


Piny PA1 - PA7 ciągle są na niskim stanie logicznym i za cholerę nie mogę ich podnieść.
Wszystkie inne piny które mają cyfrowe oznaczenia działają poza tymi wymienionymi wyżej.


I dziwne jest też to że jak aktywuję wyjście 30 (ww. programie) to otwiera się nóżka PD2.

Najciekawsze jest to że mam kopię bezpieczeństwa wsad pamięci na której drukarka działa w 100%. Dlatego wykluczam uszkodzenie procesora.

Fusebity ustawione na: Low: D6 High: DC Ext: FD



Obrazek


Wróć do „Sanguinololu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość