Rep Rap Mendel Aleksander

alehandro_pl
Posty: 37
Rejestracja: 05 lis 2014, 14:24

Rep Rap Mendel Aleksander

Postautor: alehandro_pl » 05 lis 2014, 16:49

Dzien dobry .
Pisze w sprawie mojej drukarki Rep Rap Mendel Prus z procesorem Sanguinololu . Drukarke ustawilem i skalibrowalem sam . Podczas wydrukow zaobserwowalem wiele bledow .
- drukarka nie wykonuje pelnych , ksztaltnych kol , myslalem ze to przez slabo naciagniete paski . Tak nie jest . Paski nie sa ani za mocno ani za lekko naciagniete .
- drukarka wykonuje obrys i podczas wypelnienia pierwszej warstwy , nie dojezdza do obramowania , tak ze pierwsza warstwa jest z dziurami .
- drukarka nie regularnie drukuje chodz podczas extrudowania 1 cm filamentu ilosc krokow sie zgadza . ustawilem 500
Mam ustawione na stole 90 stopni i w extruderze 240 stopni .

Prosze o wszelka pomoc ktora by rozwiazala problem.
Z gory dziekuje
Aleksander Kopec
Załączniki
2014-06-24 08.59.08.jpg
20140624085910540.jpg

Awatar użytkownika
feriar
Posty: 814
Rejestracja: 15 sty 2014, 17:29
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Rep Rap Mendel Aleksander

Postautor: feriar » 05 lis 2014, 17:02

Napisz jakiego slicera używasz, napisz jaki prąd i napięcie mają silniki. Czym zasilasz drukarkę?

Sprawdź:
jeszcze raz paski,
ustawienie stepsticków,
ustawienie zworek od MS
przeliczone kroki w programie

po zdjęciu widać, że masz śrubę "na odwrót założoną"
Jak zbudować drukarkę 3D, kalibracja drukarki 3D od podstaw, rozwiązywanie problemów z drukiem, Recenzje, Liczne poradniki i Kursy z zakresu programowania i tworzenia urządzeń znajdziesz na mojej stronie http://feriar-lab.pl ;) Zapraszam

alehandro_pl
Posty: 37
Rejestracja: 05 lis 2014, 14:24

Re: Rep Rap Mendel Aleksander

Postautor: alehandro_pl » 06 lis 2014, 11:48

ale gdy przekrece srube radelkowa nie trafia na filament . Sruba jest dluga dlatego tak wyglada
przerabialem zasilacz komputerowy o mocy 420 W
siliniki mam typ KH 42JM28080 , 28V 1,3 A NO 4Z26 a na osi z sa inne i nie ma do nich specyfikacji . Kupilem je na http://trojwymiarowo.pl/
nie znam sie na elektronice . Stepstiki sa wszystkie dobrze podlaczone pod kazda os
i uzywam slic3r

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Rep Rap Mendel Aleksander

Postautor: syntetyczny » 06 lis 2014, 12:06

kolega podeśle zdjęcie jak to radełko 'idzie' bo z tego co pamiętam, to moja śrubka jest.

Z opisu wynika, że problem jest ze źle ustawionymi krokami dla osi x,y,z oraz coś nie tego jest w hotendem, skoro się "przytyka". Z doświadczenia wiem, że radełko skierowane nawet w złą stronę, działa tak samo dobrze jak ustawione w dobrą(wiele miesięcy tak drukowałem).
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Anxles
Posty: 129
Rejestracja: 20 sie 2013, 20:54

Re: Rep Rap Mendel Aleksander

Postautor: Anxles » 06 lis 2014, 14:46

Sprobuj w ustawieniach slicera ustawic troche mniejsza srednice otworu w nozzlu to drykowane sciezki beda blizej siebie to naprawilo ten problem u mnie

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

alehandro_pl
Posty: 37
Rejestracja: 05 lis 2014, 14:24

Re: Rep Rap Mendel Aleksander

Postautor: alehandro_pl » 06 lis 2014, 16:46

jak moge ustawic kroki dla silnikow osi x,y,z prosze o szczegolowy opis , krok po kroku

vinczuch
Posty: 778
Rejestracja: 10 paź 2013, 21:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Rep Rap Mendel Aleksander

Postautor: vinczuch » 06 lis 2014, 19:13

"Albo znajdziemy drogę albo ją sami wytyczymy" - Hannibal

alehandro_pl
Posty: 37
Rejestracja: 05 lis 2014, 14:24

Re: Rep Rap Mendel Aleksander

Postautor: alehandro_pl » 06 lis 2014, 21:29

http://trojwymiarowo.pl/g-cody-czyli-dr ... racji-cz-2
Tutaj jest opisane jak ustawic PID , Gdzie wpisuje te wszystkie komendy , w pronterface ??

vinczuch
Posty: 778
Rejestracja: 10 paź 2013, 21:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Rep Rap Mendel Aleksander

Postautor: vinczuch » 06 lis 2014, 21:56

"Albo znajdziemy drogę albo ją sami wytyczymy" - Hannibal

alehandro_pl
Posty: 37
Rejestracja: 05 lis 2014, 14:24

Re: Rep Rap Mendel Aleksander

Postautor: alehandro_pl » 09 lis 2014, 19:28

Dziekuje za informacje i wszelaka pomoc .


Wróć do „Sanguinololu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość