Zasilanie w sanguinololu?

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie w sanguinololu?

Postautor: olo2000pm » 24 sie 2014, 11:27

acc pisze:
olo2000pm pisze:Znalazłem 2 pary, które po połączeniu blokują silnik, to te przewody mam połączyć ze sobą? Czy jeden z tych 2 przewodów pozostawiam wolny?

jedna para to pierwsza cewka, druga para to druga cewka - razem 4 przewody które podłączasz pod wyjście silnika z elektroniki


Chyba zadam durne pytanie, ale nie wiem, czy tą parę trzeba połączyć ze sobą, czy podłączam do elektroniki jeden przewód, a drugi z tej pary pozostawiam niepodłączony. Pytam, bo jak są połączone to faktycznie sinik ciężko działa, a te silniki z 4-oma przewodami działają bez oporu.
Nie spotkałem się z takim problemem i stąd moje obawy przed podłączeniem do elektroniki.

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie w sanguinololu?

Postautor: olo2000pm » 24 sie 2014, 11:35

g4ever pisze:tu masz schemat silników szeregowo

a żeby znaleźć kable od tej samej cewki to łącz po dwa kable i kręć ośką, jeśli po złączeniu kabli silnik kręci się z oporem to znalazłeś kable od tej samej cewki


Dzięki :piwo:

Awatar użytkownika
g4ever
Posty: 801
Rejestracja: 06 gru 2013, 13:20
Lokalizacja: Kęty
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie w sanguinololu?

Postautor: g4ever » 24 sie 2014, 12:16

olo2000pm pisze:
acc pisze:
olo2000pm pisze:Znalazłem 2 pary, które po połączeniu blokują silnik, to te przewody mam połączyć ze sobą? Czy jeden z tych 2 przewodów pozostawiam wolny?

jedna para to pierwsza cewka, druga para to druga cewka - razem 4 przewody które podłączasz pod wyjście silnika z elektroniki


Chyba zadam durne pytanie, ale nie wiem, czy tą parę trzeba połączyć ze sobą, czy podłączam do elektroniki jeden przewód, a drugi z tej pary pozostawiam niepodłączony. Pytam, bo jak są połączone to faktycznie sinik ciężko działa, a te silniki z 4-oma przewodami działają bez oporu.
Nie spotkałem się z takim problemem i stąd moje obawy przed podłączeniem do elektroniki.



Silnik m 6 przewodów, te 4, które parami połączone dają opór przy kręceniu podłączasz do sangu, pozostałe dwa są nie używane, nie podpinasz je do elektroniki. Parami je łączysz tylko by sprawdzić, który do której cewki należy.

Ten schemat który podesłałem to schemat na tych 4 przewodów. A i B to jedna cewka C i D to druga cewka

a tu masz schemat dla SANGU viewtopic.php?f=52&t=768#p7236

Awatar użytkownika
skawikk
Posty: 1465
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:56
Lokalizacja: Siemiatycze
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie w sanguinololu?

Postautor: skawikk » 24 sie 2014, 13:20

Masz na pewno Atmega 1284p.
8 czy 16mhz zależy od tego jaki jest kwarc;) A w sanginololu jest ZAWSZE kwarc 16.

poproś ACC o instrukcję wgrania bootloadera 250k.
FabLab Kielce
Dni Druku

My Mendel hates me. With reciprocity.

"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie w sanguinololu?

Postautor: olo2000pm » 24 sie 2014, 13:37

Dzięki za wyjaśnienia!

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie w sanguinololu?

Postautor: olo2000pm » 24 sie 2014, 15:11

Nie ogarniam tego.
Wydawało mi się że znalazłem pary, ale wygląda że przewody tworzą 3 pary.
Na zdjęciu pokazałem, które przewody blokują silnik, o co tu chodzi?
Załączniki
blad1.jpg

Awatar użytkownika
g4ever
Posty: 801
Rejestracja: 06 gru 2013, 13:20
Lokalizacja: Kęty
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie w sanguinololu?

Postautor: g4ever » 24 sie 2014, 15:16

olo2000pm pisze:Nie ogarniam tego.
Wydawało mi się że znalazłem pary, ale wygląda że przewody tworzą 3 pary.
Na zdjęciu pokazałem, które przewody blokują silnik, o co tu chodzi?



ja bym odrzucił czerwony, mam takie silniki i chyba właśnie te dwie pary są ok: czarny z żółtym i szary z białym.
podłącz do sangu jeden silnik (lub do innej elektroniki) i zobacz czy się kręci po kliknięciu danej osi np w pronterface. Zle podpięcie silników nie grozi (chyba, u mnie nic sie nie stało;) uszkodzeniem ani elektorniki ani silników

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie w sanguinololu?

Postautor: olo2000pm » 24 sie 2014, 15:28

Masz racje, znalazłem takie zdjęcie.
Drugi i piąty przewód nie jest używany
http://i.imgur.com/76emWJC.jpg

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie w sanguinololu?

Postautor: olo2000pm » 24 sie 2014, 19:35

g4ever pisze:tu masz schemat silników szeregowo

a żeby znaleźć kable od tej samej cewki to łącz po dwa kable i kręć ośką, jeśli po złączeniu kabli silnik kręci się z oporem to znalazłeś kable od tej samej cewki


Nie bardzo rozumiem tego schematu, tzn. wiem jak powinienem połączyć te silniki, ale ten schemat wygląda inaczej niż w oryginalnym schemacie.
Na pierwszym zdjęciu pokazałem jak mam teraz połączone, na drugim jest oryginał.

g4ever czy Twój schemat jest pod silniki z 6-ma przewodami?
Załączniki
silniki-moje.jpg
silniki-oryginal.jpg
silniki-oryginal.jpg (29.39 KiB) Przejrzano 1848 razy

Awatar użytkownika
g4ever
Posty: 801
Rejestracja: 06 gru 2013, 13:20
Lokalizacja: Kęty
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie w sanguinololu?

Postautor: g4ever » 24 sie 2014, 19:56

olo2000pm pisze:
g4ever pisze:tu masz schemat silników szeregowo

a żeby znaleźć kable od tej samej cewki to łącz po dwa kable i kręć ośką, jeśli po złączeniu kabli silnik kręci się z oporem to znalazłeś kable od tej samej cewki


Nie bardzo rozumiem tego schematu, tzn. wiem jak powinienem połączyć te silniki, ale ten schemat wygląda inaczej niż w oryginalnym schemacie.
Na pierwszym zdjęciu pokazałem jak mam teraz połączone, na drugim jest oryginał.

g4ever czy Twój schemat jest pod silniki z 6-ma przewodami?


Te schemat który ja pokazałem to masz silniki podłączone szeregowo lepiej bo "dla stepsticka działają jakby był jeden silnik"

Te schematy które ty podałeś to połączenie równolegle (oba to samo) działające ale bardziej obciążają stepstick


Wróć do „Sanguinololu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości