Jak Podłączyć LCD/SD/Impulsator do Sanguinololu

Tummi
Posty: 82
Rejestracja: 05 sty 2013, 19:41
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak Podłączyć LCD/SD/Impulsator do Sanguinololu

Postautor: Tummi » 03 kwie 2013, 10:45

Dzieki Acc. Uzywalem zlych slow kluczowych w allegrowej wyszukiwarce :)

Na przyszlosc link do oferty w/w uzytkownika: http://allegro.pl/listing/user.php?stri ... d=15272539

T.

Tummi
Posty: 82
Rejestracja: 05 sty 2013, 19:41
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak Podłączyć LCD/SD/Impulsator do Sanguinololu

Postautor: Tummi » 06 kwie 2013, 21:20

Szybkie pytanko - czy w standardowym Marlinie i standardowym Sangu trzeba grzebac w pins.h (albo gdzies indziej?), zeby odpalic obsluge SD?
Od-komentowalem #SDSUPPORT, wsad urosl do 63KB, ale jak go wgram, to trace kontrole nad maszynka - nie moge krecic silnikami, ani rozgrzac lozka ani extrudera. To samo na czytniku podlaczonym z karta i bez karty oraz zupelnie bez czytnika.
Zaraz bede googlowal, ale jesli ktos zna rozwiazanie, to z checia poczytam :D

T.

Awatar użytkownika
skawikk
Posty: 1465
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:56
Lokalizacja: Siemiatycze
Kontaktowanie:

Re: Jak Podłączyć LCD/SD/Impulsator do Sanguinololu

Postautor: skawikk » 06 kwie 2013, 21:26

FabLab Kielce
Dni Druku

My Mendel hates me. With reciprocity.

"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."

Tummi
Posty: 82
Rejestracja: 05 sty 2013, 19:41
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak Podłączyć LCD/SD/Impulsator do Sanguinololu

Postautor: Tummi » 07 kwie 2013, 18:39

U mnie ciagle lipa - rowniez na najnowszym Marlinie :/ Po wlaczeniu SDSUPPORT sangu zdycha - da sie podlaczyc Pronterfacem czy Yarrhem, ale brak odpowiedzi na komendy G-code :/
Wystarczy wylaczyc SDSUPPORT i wszystko gra :O

T.

Awatar użytkownika
skawikk
Posty: 1465
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:56
Lokalizacja: Siemiatycze
Kontaktowanie:

Re: Jak Podłączyć LCD/SD/Impulsator do Sanguinololu

Postautor: skawikk » 07 kwie 2013, 18:46

Tummi... Przejrzałeś link, który Ci dałem? Wyraźnie jest tam podane, żeby zmienić w configuration.h:

Kod: Zaznacz cały

 Configuration.h
Line 34:
  #define MOTHERBOARD 62
Line 190-205:
  #define EEPROM_SETTINGS
    //to disable EEPROM Serial.....
    // please keep turned on if you can.
  #define EEPROM_CHITCHAT

  //LCD and SD support
  //#define ULTRA_LCD  //general lcd support, also 16x2
  //#define SDSUPPORT // Enable SD Card Support in Hardware Console

  #define ULTIPANEL
  #ifdef ULTIPANEL
    #define NEWPANEL  //enable this if you have a clicencoder panel
    #define SDSUPPORT
    #define ULTRA_LCD
    #define LCD_WIDTH 20
    #define LCD_HEIGHT 4


sdsupport, jak piszesz, ma być wyłączone. Wszystko jest podane jak na tacy...
Jak sobie nie radzisz umieść swojego spakowanego w zipie albo rarze Marlina i poprawimy go za Ciebie.

M.
FabLab Kielce
Dni Druku

My Mendel hates me. With reciprocity.

"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."

Tummi
Posty: 82
Rejestracja: 05 sty 2013, 19:41
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak Podłączyć LCD/SD/Impulsator do Sanguinololu

Postautor: Tummi » 07 kwie 2013, 20:10

Jasne, ze czytalem... tyle, ze ja nie mam ani LCD, ani encodera, ani AT1284.
Ale w sumie nic mi nie szkodzi sprawdzic, moze uda sie zejsc do 64KB.

T.

Awatar użytkownika
skawikk
Posty: 1465
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:56
Lokalizacja: Siemiatycze
Kontaktowanie:

Re: Jak Podłączyć LCD/SD/Impulsator do Sanguinololu

Postautor: skawikk » 07 kwie 2013, 20:36

Podłączając SD zgodnie z tym co jest opisane w tym artykule możesz korzystać z samego SD i działa.

M.
FabLab Kielce
Dni Druku

My Mendel hates me. With reciprocity.

"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."

Tummi
Posty: 82
Rejestracja: 05 sty 2013, 19:41
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak Podłączyć LCD/SD/Impulsator do Sanguinololu

Postautor: Tummi » 07 kwie 2013, 21:06

Fizycznie czytnik SD mam podlaczony OK. Niestety na AT644 nie zmieszcze Marlina z obsluga LCD jak w linku, ktory podales.
Sam SDSUPPORT miesci sie... ledwo. Moze za malo wolnej pamieci zostaje... Ciagle mecze temat w wolnych chwilach.

T.

kamked1971

Re: Jak Podłączyć LCD/SD/Impulsator do Sanguinololu

Postautor: kamked1971 » 11 kwie 2013, 19:46

Cześć, słuchajcie w tym temacie jest mały (ale istotny) błąd. :!:
Schemat zamieszczony na samym początku przez mistrza forum z opisem co i gdzie nie jest zbieżny z informacjami przytaczanymi wiele razy z takich linków:

http://blog.think3dprint3d.com/2012/06/sanguinololu-lcd-and-rotary-encoder.html
http://2.bp.blogspot.com/-zpTjL5ko9ak/T8qI5-1pbII/AAAAAAAAADs/qRF82dSQIxk/s1600/Schematic2.png

Ja próbowałem podłączać wszystko zgodnie ze schematem, ale za cholerę nie chciało działać. Potem okazało się, że część kabli miałem podłączone zgodnie z grafiką z początku tematu, a dalszą część zgodnie ze schematem z linku. Pozamieniane są sygnały enkodera z kablami wyświetlacza (na polach D16, D17, D18).
Również sygnał CS SD działa jak jest podłączony do A0 zamiast A4 (wtedy kable od wyświetlacza zgodnie ze schematem od A1 do A4)
Dopiero jak podłączyłem wszystko wg. jednego schematu i acc pomógł mi z wgraniem bootloadera (nie udało mi się w żaden sposób przez sanguinololu) to wszystko zaczęło śmigać.

Tak więc porządkując, podłączenie zgodnie ze schematem daje radę :)

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Jak Podłączyć LCD/SD/Impulsator do Sanguinololu

Postautor: Fabrykator.pl » 23 kwie 2013, 20:07

To podłączenie jakie podałem pracuje z firmware jaki załączyłem (odpowiednio ustawione piny). Jeśli ktoś podłączy wg tego schematu, ale wgra inny firmware - ma prawo nie działać.
Z drugiej strony patrząc, jeśli ktoś podłączy wg innego schematu niż mój, ale wgra podlinkowany firmware - też nie będzie działało.
Z linków jakie są przytaczane nie korzystałem - dlatego są rozbieżności, co nie znaczy, że nie działa i nie jest poprawnie zrobione. Ktoś mógł inaczej piny ustawić w firmware i inaczej będzie wyglądało podłączenie LCD czy enkodera na płytce.
Podłączając należy się trzymać jednego schematu i dedykowanego firmware, bo inaczej nic z tego nie wyjdzie.


Wróć do „Sanguinololu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości