Atmega 1284P w Sanguinololu

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Atmega 1284P w Sanguinololu

Postautor: Fabrykator.pl » 14 cze 2012, 18:25

Udało mi się dzisiaj wgrać marlina z obsługa SD i LCD na atmegę 1284P w Sanguinololu :mrgreen: Wszystko jak na chwile obecną wydaje się pracować. Wkrótce podłączę SD i LCD.
http://www.youtube.com/watch?v=oAEh0OdQ ... e=youtu.be

oskar
Posty: 948
Rejestracja: 21 mar 2012, 18:44
Lokalizacja: Oskar, Lwówek Śląski

Re: Atmega 1284P w Sanguinololu

Postautor: oskar » 14 cze 2012, 22:11

O to mi się podoba. Właśnie miałem kiedyś za to się zabrać, nawet mam gdzieś tutka po angielsku zapisanego w zakładkach. Dużo zmian było w pakiecie arduino? czy tylko fusbity dobrze poustawiałeś?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Atmega 1284P w Sanguinololu

Postautor: Fabrykator.pl » 15 cze 2012, 8:24

Fusebity poszły standardow z poziomu zewnętrznej aplikacji. Wyłączyłem JTAG, wyłączyłem podzielnik na 8, zmieniłem taktowanie na zewnętrzny kwarc powyżej 8mhz (czyli standard jak w 644). Później to było kopiowanie, przenoszenie plików, folderów między wersjami arduino. Jedne nie widziały procesora, inne wywalały błędy.

Awatar użytkownika
szalonyrys
Posty: 484
Rejestracja: 24 maja 2012, 21:27

Re: Atmega 1284P w Sanguinololu

Postautor: szalonyrys » 15 cze 2012, 12:22

No to czad :) Teraz możesz mniej więcej podać ile by u Ciebie kosztował taki zestaw upgrade atmega z wgranym softem plus lcd i manipulator aby to tylko podłączyć do starego sanguino?
Pozdrawiam

http://dnidruku3d.pl/ Blog o druku 3d
Projektuje/Konstruuje/Drukuję/Pomagam/

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Atmega 1284P w Sanguinololu

Postautor: Fabrykator.pl » 15 cze 2012, 12:43

Właśnie nad tym pracuje i wkrótce takie zestawy będą w sprzedaży: AT1284P + LCD z impulsatorem + SD slot. Panele już są, sloty SD też mam - tylko trzeba wszystko połączyć i przetestować


Awatar użytkownika
szalonyrys
Posty: 484
Rejestracja: 24 maja 2012, 21:27

Re: Atmega 1284P w Sanguinololu

Postautor: szalonyrys » 18 cze 2012, 12:41

Dobra dobra pooglądałem a teraz pytanie za 100 lub więcej złotych no właśnie za ile ? :) może za miesiąc bym strzelił upgrade :)
Pozdrawiam

http://dnidruku3d.pl/ Blog o druku 3d
Projektuje/Konstruuje/Drukuję/Pomagam/

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Atmega 1284P w Sanguinololu

Postautor: Fabrykator.pl » 18 cze 2012, 12:48

Jeszcze nad tym nie myślałem :) Wkrótce pewnie coś na Allegro wstawię. nim się zastanowisz, to cena będzie ogólnie znana


Awatar użytkownika
GigaBajcior
Posty: 744
Rejestracja: 07 lip 2012, 8:48

Re: Atmega 1284P w Sanguinololu

Postautor: GigaBajcior » 26 lip 2012, 17:36

Cześć.

Robię wszystko wg tej strony (http://blog.think3dprint3d.com/2012/06/ ... coder.html), jak wgrywam EncTest.pde to wszystko działa jak trzeba, a jak wgrywam HelloWorld albo Marlina to mam na wyświetlaczu 2 linie czarnych prostokątów :( Macie może jakiś pomysł?

Płytka v1.3, Marlin ostatni, atmega 1284p, fusy L=DC H=DC E=FD...


Wróć do „Sanguinololu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość