Krzaki na wyświetlaczu

kamked1971

Krzaki na wyświetlaczu

Postautor: kamked1971 » 12 kwie 2013, 9:17

Cześć,
Wspólnymi siłami udało się podłączyć i zmusić do działania wyświetlacz i kartę sd na sanguinololu.
Ogólnie wszystko działa i drukuje, ale już któryś raz pojawił się dziwny objaw.
Wszystko działa jak trzeba aż w pewnym momencie na wyświetlaczu znaki się psują, wyskakują jakieś krzaki i generalnie nie można nic z tego odczytać.
Jednak mimo to drukarka nie przestaje drukować i kręcąc enkoderem da się zmieniać prędkość druku i pewnie po menu też się poruszać.
Nie ma jakiegoś konkretnego czasu po którym wszystko się wysypuje, wygląda na zupełną losowość.

Czy ktoś miał takie objawy i wie jak się tego pozbyć?

wulfnor

Re: Krzaki na wyświetlaczu

Postautor: wulfnor » 12 kwie 2013, 9:29

albo krótszy kabel od wyswietlacza, albo jego lepsze ekranowanie. Krzaki sie pojawiaja od zakłocen.

Awatar użytkownika
skawikk
Posty: 1465
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:56
Lokalizacja: Siemiatycze
Kontaktowanie:

Re: Krzaki na wyświetlaczu

Postautor: skawikk » 12 kwie 2013, 11:54

W sumie nawet kabel 15cm nic nie daje. Krzaki się czasem pojawiają i tyle. Obudowa, może ferryt na kablu i krzaki bierz na klatę;)

M.
FabLab Kielce
Dni Druku

My Mendel hates me. With reciprocity.

"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."

MetaliK
Posty: 79
Rejestracja: 08 mar 2013, 11:36

Re: Krzaki na wyświetlaczu

Postautor: MetaliK » 12 kwie 2013, 13:08

A jak macie podłączone wyświetlacze z płytką sterownika - kabelki czy taśma?

Awatar użytkownika
skawikk
Posty: 1465
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:56
Lokalizacja: Siemiatycze
Kontaktowanie:

Re: Krzaki na wyświetlaczu

Postautor: skawikk » 12 kwie 2013, 13:24

Taśma AWG 20 żył, długość około metra. Działa najczęściej ok, ale jak założę jeden sweter, który strasznie elektryzuje, to krzaczy co chwila;P

M.
FabLab Kielce
Dni Druku

My Mendel hates me. With reciprocity.

"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."

MetaliK
Posty: 79
Rejestracja: 08 mar 2013, 11:36

Re: Krzaki na wyświetlaczu

Postautor: MetaliK » 12 kwie 2013, 13:36

Metr taśmy to całkiem sporo. Wyeliminowanie zakłóceń może być bardzo trudne. Wyjść jest kilka:
- żyć z tym jak jest
- skrócić taśmę na 5 - 10 cm
- spróbować ściągnąć sygnały sterujące do masy na płytce wyświetlacza przez rezystory 4.7k - 10k ale to już opcja dla tych co mają warsztat i umiejętności

Awatar użytkownika
skawikk
Posty: 1465
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:56
Lokalizacja: Siemiatycze
Kontaktowanie:

Re: Krzaki na wyświetlaczu

Postautor: skawikk » 12 kwie 2013, 14:04

Metr to całkiem sporo, wiem.... Ale jest piekielnie wygodne.
5-10cm taśmy w tym wypadku to to samo co rezygnacja z niej w ogóle.
A krzaczki pojawiają się tylko czasami. I najprostsze, a jednocześnie całkiem wygodne to zostawić tak jak jest.

M.
FabLab Kielce
Dni Druku

My Mendel hates me. With reciprocity.

"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."

martin
Posty: 202
Rejestracja: 28 lip 2012, 16:33
Lokalizacja: Słupsk

Re: Krzaki na wyświetlaczu

Postautor: martin » 12 kwie 2013, 17:29

Witam.
Spróbuj dać linię zasilania przez dławik tak z 10 uH i kondensator 100nF pomiędzy linie zasilania (+/-). Kondensator na pinach LCD i na wyjściu płytki.
Jeśli a oz­nacza szczęście, to a = x + y + z;
x - to pra­ca,
y - roz­rywki,
z - umiejętność trzy­mania języ­ka za zębami.

kamked1971

Re: Krzaki na wyświetlaczu

Postautor: kamked1971 » 12 kwie 2013, 18:29

martin, po Twojej poradzie widzę, że dobrze orientujesz się w temacie, ale mam prośbę.
Czy w wolnej chwili możesz coś takiego chociaż prowizorycznie narysować?
Schemat potrafię przeczytać, ale z takich opisów nie zawsze wiem dokładnie co i jak, a nie chciałbym czegoś spalić, zwłaszcza teraz jak coś zaczęło działać ;)

martin
Posty: 202
Rejestracja: 28 lip 2012, 16:33
Lokalizacja: Słupsk

Re: Krzaki na wyświetlaczu

Postautor: martin » 12 kwie 2013, 21:20

Witam.
Zakładam że masz przeglądałeś forum pod katem wydłużenia czasów odświeżania LCD z powodu problemów z inicjalizacją (pisał o tym sponsor forum), w twoim przypadku podłączenie długich kabelków może powodować, że wyświetlacz potrzebuje "dłuższej chwili oddechu ", bo krótki czas sygnału sterującego "ginie" w zakłóceniach.
Na rysunku masz przykładowe podłączenie. Na początek znajdź kawałek skrętki ekranowanej (1m to trochę dużo jak na taśmę), ekran łączysz z masą (są dwie szkoły jedna mówi o połączeniu ekranu z jednej strony, druga o połączeniu dwustronnym - kwestia przetestowania która się bardziej sprawdzi u Ciebie).
Kolejna rzecz lutujesz dwa kondensatory jak najbliżej zacisków LCD (2,2uF i 100nF) od strony LCD i 100nF od strony Sanguinololu (wyjście zasilania do LCD z płytki), dodatkowe elementy w postaci dławika 10uH oraz transila 5-5.5V (dioda zabezpieczająca przed przepięciami - mają ją np. dyski twarde na zasilaniu, kosztuje grosze) możesz podłączyć w razie konieczności. Zasada jest taka, że elementy przeciwzakłóceniowe lutujemy jak najbliżej "chronionego" urządzenia.
Tak na marginesie walka z zakłóceniami jest jak walka z wiatrakami :git:
Załączniki
LCD.jpg
Jeśli a oz­nacza szczęście, to a = x + y + z;
x - to pra­ca,
y - roz­rywki,
z - umiejętność trzy­mania języ­ka za zębami.


Wróć do „Sanguinololu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość