MKS Gen v 1.4 - pytanie do posiadaczy

xyzyx
Posty: 10
Rejestracja: 23 cze 2016, 8:21

MKS Gen v 1.4 - pytanie do posiadaczy

Postautor: xyzyx » 28 mar 2017, 14:19

Podpowiedzcie proszę czy MKS GEN w wersji jak w temacie, posiada wyjście 12v v do wentylatorów przy zasilaniu płytki na 24v.
Oczywiście przyjmuję że ten do chłodzenia wydruku musi być na 24v ale co z pozostałymi.
Nigdzie nie znalazłem w 100% informacji (różnie piszą w różnych notach).

Dzięki za info.

mcexperts
Posty: 157
Rejestracja: 11 lis 2014, 19:28

Re: MKS Gen v 1.4 - pytanie do posiadaczy

Postautor: mcexperts » 28 mar 2017, 16:24

Nie mam pojęcia, ale jeżeli są dwa kable to dajesz dwa 12v w szeregu i gra. Jak masz wyjście na 3 lub 4 kable to będzie 12v

xyzyx
Posty: 10
Rejestracja: 23 cze 2016, 8:21

Re: MKS Gen v 1.4 - pytanie do posiadaczy

Postautor: xyzyx » 30 mar 2017, 11:24

Niby tak ale będę potrzebował 12v nie tylko do wentylatora i dlatego dopytuję.
No nic MKS 1.4 w drodze sam się przekonam jak to wygląda.
Dzięki
Pozdrawiam

kazam_x1
Posty: 1
Rejestracja: 15 kwie 2017, 16:21

Re: MKS Gen v 1.4 - pytanie do posiadaczy

Postautor: kazam_x1 » 05 paź 2017, 1:39

xyzyx pisze:Niby tak ale będę potrzebował 12v nie tylko do wentylatora i dlatego dopytuję.
No nic MKS 1.4 w drodze sam się przekonam jak to wygląda.
Dzięki
Pozdrawiam


Witam, chciałbym się dowiedzieć jak rozwiązałeś ten problem z zasilaniem 24V ? Czy MKS 1.4 ma osobne piny do zasilania stołu tak jak jest to w RAMPS 1.4 ? Wiem że tam idzie 12 V na silniki, oraz grzałkę hotendu, a kolejne 2 piny idą tylko na grzanie stołu.

Ciężko jest dostać wentylator do chłodzenia wydruku pracujący na 24V. Są ,ale niestety jakieś większe gabarytowo, a to mnie nie urządza.
Zastanawiam się też czy dałoby radę pominąć ten problem zasilając całą elektronikę 12V, stół przez osobną płytkę z mosfetem podłączyć pod 24V. Co o tym myślisz ?

xyzyx
Posty: 10
Rejestracja: 23 cze 2016, 8:21

Re: MKS Gen v 1.4 - pytanie do posiadaczy

Postautor: xyzyx » 05 paź 2017, 7:28

Mks ma piny z zasilanie 5V oraz z napięciem zasilania. Czyli jak płytkę podłączam pod 24v to na piach będzie 24v. Kupiłem wentylatory na 24v na aliexpress są do dostania o takich samych gabarytach.


Wróć do „RAMPS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości