Oś Z nie działa tak jak powinna.

adambrejniak
Posty: 5
Rejestracja: 24 mar 2017, 23:55

Oś Z nie działa tak jak powinna.

Postautor: adambrejniak » 26 mar 2017, 9:18

Cześć, jestem na forum nowy, więc w razie czego wybaczcie. Wczoraj podłączyłem "pająkiem" mój osprzęt do powstającej drukarki 3D. Wgrałem chwilowo gbrl, bo nie przyszła jeszcze cała elektronika. Mój problem polega na tym, że gdy steruję osią Z (2 takie same silniki połączone szeregowo) to silniki działają na przemian, raz jeden się kręci, raz drugi. Dodam, że wcześniej wszystko działało dobrze. Zasilanie mam 12v, wydajność 8A, silniki 5V 1,2A 8ohm. Problemu z kablami nie ma, stepstick wyregulowany, był też podmieniany na zapasowy

olafwarkon
Posty: 5
Rejestracja: 26 mar 2017, 11:36

Re: Oś Z nie działa tak jak powinna.

Postautor: olafwarkon » 26 mar 2017, 12:01

Też jestem początkujący, ale myślałem, że silniki łączy się równolegle. Silniki dają w ogole możliwość łączenia szeregowego?

adambrejniak
Posty: 5
Rejestracja: 24 mar 2017, 23:55

Re: Oś Z nie działa tak jak powinna.

Postautor: adambrejniak » 26 mar 2017, 12:04

Tak, jest taka możliwość i działało to. Może winą jest zbyt niskie napięcie, bo jeden silnik tak jak by wtedy próbuje się poruszyć. Niżej schemat połączenia.
http://techtutor.pl/wp-content/uploads/ ... usa-i3.jpg

mcexperts
Posty: 157
Rejestracja: 11 lis 2014, 19:28

Re: Oś Z nie działa tak jak powinna.

Postautor: mcexperts » 26 mar 2017, 19:24

W jednym silniku obróć kable. Tzn aa na b i b na a.

adambrejniak
Posty: 5
Rejestracja: 24 mar 2017, 23:55

Re: Oś Z nie działa tak jak powinna.

Postautor: adambrejniak » 27 mar 2017, 7:54

Problem już naprawiony, program źle działał dla 2000kroków/mm, musiałem ustawić 1000 i g-codem wysyłać większe wartości.

lukas12
Posty: 7
Rejestracja: 05 lis 2016, 10:25

Re: Oś Z nie działa tak jak powinna.

Postautor: lukas12 » 12 wrz 2017, 14:33

Witam mam podobny problem, ponieważ oś Z mi działa jak w Pronterface kliknę sobie góra dół to się przesuwa, ale jak kliknę Domek osi Z to silniki tylko charczą a nic się nie ruszają :( Co może być nie tak ?
Jeszcze dodam że moje krokowce nie chcą chodzić w trybie 1/4 kroku, ich maksimum to 1/2 kroku, czy można to jakoś zmienić w programie żeby było ok ?


Wróć do „RAMPS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość