Problem z osią Z

danahan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2016, 16:32

Problem z osią Z

Postautor: danahan » 06 sty 2017, 19:39

Witam

Jak w temacie mam problem z osią Z. Mianowicie podczas wydruków oraz pracy oś z pracuje z bardzo małym skokiem (nie tak jak ustawiałem)

W konfiguracji wpisane było 4000 step/mm jednak klikając w programie repetier w ręcznym trybie pracy na przesuniecie tej osi np o 10mm oś ta przesuwa się o niecały mm. Oba silniki podłączone do rampsa, napięcie na stepstick-u ustawione tak jak dla 1 silnika
Co może być przyczyną takiego działania:

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: Garreth » 06 sty 2017, 19:47

Na jakiej to srubie masz, ze wyszlo 4000 krokow na mm?

Moze jeden stepstik nie wyrabia z dwoma motorami. Sruby jest latwo obracac reka? Jesli nie, to moga mieć takie opory, że silniki najzwyczajniej w swiecie gubia kroki. Sprawdź też czy obnizenie predkosci, akceleracji i jerk na bardzo niskie wartosci cos pomoże.

danahan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2016, 16:32

Re: Problem z osią Z

Postautor: danahan » 06 sty 2017, 20:00

Śruba 5mm, zworki ustawione na 1/16
liczone tym kalkulatorem
https://nathan7.eu/stuff/RepRapCalculat ... rStuffSPML

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: Garreth » 06 sty 2017, 20:09

M5 czy 5mm skoku na obrot? Jesli skok wynosi 5mm to poprawna ilosc kroków dla sruby o skoku 5mm to 640. Dajac 4000 software wysyla 7 razy wiecej kroków niz potrzeba, czyli probuje krecic 7 razy szybciej, przez co przy dużym oporze może od razu gubić kroki. Zwlaszcza, jak dwa silniki chcesz z jednego stepstika sterować.

Pytalem, czy sruby jest latwo obrócić ręką.

danahan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2016, 16:32

Re: Problem z osią Z

Postautor: danahan » 06 sty 2017, 20:11

przepraszam śruba M5

danahan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2016, 16:32

Re: Problem z osią Z

Postautor: danahan » 06 sty 2017, 20:12

śruby dają się obrócić ręką, nawet w czasie ruchu silników ciężko jest utrzybać silnik aby się nie obracał.

danahan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2016, 16:32

Re: Problem z osią Z

Postautor: danahan » 06 sty 2017, 21:20

po odpięciu śrub osi z. silniki dalej zamiast ponad 1 obrotu na mm robią tylko kilka stopni

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: Garreth » 06 sty 2017, 21:24

A po odpieciu śrub i jednego z silników?

danahan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2016, 16:32

Re: Problem z osią Z

Postautor: danahan » 06 sty 2017, 21:42

próbowałem odpinać oba silniki na przemian, wymiana stepsticka też nic nie dała

danahan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2016, 16:32

Re: Problem z osią Z

Postautor: danahan » 06 sty 2017, 21:48

przegladając kod znalazłem coś takiego:

#define MAX_TRAVEL_ACCELERATION_UNITS_PER_SQ_SECOND_Y 1000
#define MAX_TRAVEL_ACCELERATION_UNITS_PER_SQ_SECOND_Z 100
#define INTERPOLATE_ACCELERATION_WITH_Z 0
#define ACCELERATION_FACTOR_TOP 100
#define MAX_JERK 10
#define MAX_ZJERK 0.3
#define PRINTLINE_CACHE_SIZE 16
#define MOVE_CACHE_LOW 10
#define LOW_TICKS_PER_MOVE 250000
#define EXTRUDER_SWITCH_XY_SPEED 100
#define DUAL_X_AXIS 0
#define FEATURE_TWO_XSTEPPER 0
#define X2_STEP_PIN ORIG_E1_STEP_PIN
#define X2_DIR_PIN ORIG_E1_DIR_PIN


chodzi mi o linijkę zaznaczoną na czerwoną, nie wiem co ona oznacza, może ten parametr jest zły


Wróć do „RAMPS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości