Dziwne działanie wyswietlacza

danahan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2016, 16:32

Dziwne działanie wyswietlacza

Postautor: danahan » 04 sty 2017, 21:04

Witam

Mam następujący problem:
Po uruchomieniu zasilania na moim wyswietlaczu pojawia się jedynie podświetlenie, dopiero po podłączeniu Arduino do USB wyświetlacz normalnie wyświetla parametry drukarki

Wyświetlacz RepRapDiscount Full Graphic Smart Controler

Garreth
Posty: 361
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Dziwne działanie wyswietlacza

Postautor: Garreth » 04 sty 2017, 23:35

Podswietlenie jest z 5V z przetwornicy na arduino, ale moze przetwornica ta daje zbyt male napiecie (albo otrzymuje zbyt male napiecie), dla podswietlenia wyswietlacza wystarczy, als juz dla arduino nie. Przemierz woltomierzem napiecia, bez wpietego USB, sprawdz czy 5V to jest 5V, a nie na przyklad 3.5-4V. Sprawdz czy na wejscie przetwornicy w arduino wchodzi 12V.

danahan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2016, 16:32

Re: Dziwne działanie wyswietlacza

Postautor: danahan » 05 sty 2017, 18:36

Na pine 5V (zaznaczonym na rys jest ok 3V)
rys w załączniku
Załączniki
Bez tytułu.jpg

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1577
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Dziwne działanie wyswietlacza

Postautor: Artu » 05 sty 2017, 18:44

"Walnięty" stabilizator 5V na Arduino.
Załączniki
Arduino-Mega-2560-Pinout.jpg
Pozdrawiam, Artur

Garreth
Posty: 361
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Dziwne działanie wyswietlacza

Postautor: Garreth » 05 sty 2017, 19:55

Dokladnie. 3v wystarczy na podswietlenie wyswietlacza,ale arduino wykrywa brown-out (zbyt niskie zasilanie). Jak podpinasz USB to arduino dostaje 5V z kompa, wiec pomija wlasna przetwornice i rozpoczyna inicjalizacje wyswietlacza.


Wróć do „RAMPS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości