Diagnoza przyczyny nie działającego napędu Y

SporyPing
Posty: 15
Rejestracja: 10 kwie 2015, 11:34

Diagnoza przyczyny nie działającego napędu Y

Postautor: SporyPing » 12 lis 2016, 15:07

Witajcie,
Pół roku temu przerwałem pracę nad swoją drukarką i właśnie wracam ponownie do tematu.
Używam:
Ramps 1.4
Firmware Repetier

Okazuje się że mam problem z osią Y. Myślałem początkowo że to problem kabli. Proszę o pomoc w wyznaczeniu metody diagnozy przyczyny tego problemu. Oś z poleceń w Hoście rusza się na osi Y maksymalnie 3 kroki i tylko w jedną stronę po każdym restarcie.
Podmieniałem między osiami:
-kable
-sterowniki krokowców

Nic nie zmieniło sytuacji, a te elementy śmigają na innych napedach.

Prawdopodobnie przyczyna leży w RAMPsie lub w firmwerze. Co poradzicie do ustalenia przyczyny, nie mam zapasowego RAMPSa? czy jest ewentualnie możliwość spożytkowania drugiego ekstrudera do sterowania tą osią?

Awatar użytkownika
tom4cad
Posty: 530
Rejestracja: 10 mar 2013, 18:23
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Diagnoza przyczyny nie działającego napędu Y

Postautor: tom4cad » 12 lis 2016, 21:38

Masz źle zdefiniowane krańcówki. A właściwie krańcówkę dla osi Y. W Ramps masz wejścia min i max. Sprawdź to czy krańcówki są właściwie podpięte i dodatkowo w fimware sprawdź czy ustawienia np. min odpowiadają podłączeniu krańcówek na min w ramps.
TDI-CAD Filamenty Wrocław Sklep
http://TDI-CAD.PL

Moje projekty na thingiverse:
http://www.thingiverse.com/tom4cad/designs

SporyPing
Posty: 15
Rejestracja: 10 kwie 2015, 11:34

Re: Diagnoza przyczyny nie działającego napędu Y

Postautor: SporyPing » 27 lis 2016, 18:18

Problem rozwiązany. Problematyczna okazała się krańcówka, która losowo przerywała obwód, tuż po wymianie krańcówki napędy śmigają :piwo:

Przy okazji mam pytanie. Używam Repetiera Host i zadaję w nim temperaturę grzałki, niestety ta nagrzewa się ponad mój limit a ja odłączam drukareczce zasilanie żeby niczego nie popalić. Wyłączenie grzania z poziomu repetiera hosta również nie powoduje zatrzymania nagrzewania ekstrudera. Jest jakaś procedura nagrzewania grzałki? Co może być nie tak?

Szwed
Posty: 2
Rejestracja: 06 mar 2017, 17:33

Re: Diagnoza przyczyny nie działającego napędu Y

Postautor: Szwed » 06 mar 2017, 18:51

Witam,
mam podobny problem i może "podepnę" się pod temat.

U mnie sytuacja z silnikiem osi Y wygląda tak, że silnik działa tylko w jedną stronę, zamieniając końcówki uzwojeń zmienia się tylko strona, w którą silnik się kręci. Dodam też, że silnik jest w pełni sprawny, przełączając go na inne osie silnik działa w dwie strony (jestem na etapie podłączania elektroniki i sterowania ręcznie osiami). Nie jest to też raczej wina stepsicka, bo wpinałem inne i jest to samo.
Mam krańcowki optyczne i podpiąłem je w taki sposób jak na zdjęciu:
http://uploadfile.pl/pokaz/1038763---hk0n.html
Według mnie działają dobrze, bo wyłączały silniki podczas przerwania wiązki.

Czy problem może być związany np z uszkodzeniem RAMPs dla napędu osi Y, czy wina leży może po stronie sterowania?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

mcexperts
Posty: 157
Rejestracja: 11 lis 2014, 19:28

Re: Diagnoza przyczyny nie działającego napędu Y

Postautor: mcexperts » 06 mar 2017, 23:12

Przełóż ta os do ekstruder 2 i zdefiniuj ekstruder 2 jako Y. Jak zepsules rampsa albo Arduino na Y to jako extr2 będzie działać.

Szwed
Posty: 2
Rejestracja: 06 mar 2017, 17:33

Re: Diagnoza przyczyny nie działającego napędu Y

Postautor: Szwed » 07 mar 2017, 22:44

Ok dzięki za odpowiedź. A mógłbyś wyjaśnić, w której bibliotece muszę to podmienić?

mcexperts
Posty: 157
Rejestracja: 11 lis 2014, 19:28

Re: Diagnoza przyczyny nie działającego napędu Y

Postautor: mcexperts » 07 mar 2017, 23:30

Polecam konfigurator online dla Repetier.
Tam klikasz od początku do końca wszystko, i między innymi ustawiasz które gniazdo Ramps odpowiada za co.
Nic nie grzebiesz w kodzie tylko pobierasz otwierasz w Arduino IDE i wgrywasz.


Wróć do „RAMPS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości