RPi3 + Ramps = zwarcia ?

Revo7
Posty: 47
Rejestracja: 08 lut 2016, 12:39

RPi3 + Ramps = zwarcia ?

Postautor: Revo7 » 02 lis 2016, 14:19

Witam, mam problem z drukarką (X3D na RAMPsie). Problem powstał po podłączeniu Raspberry Pi 3 (Octoprint) do drukarki.

Wcześniej wszystko śmigało dobrze, jednak musiałem odpiąć RPI i po jakimś czasie teraz podłączyłem - było wszystko okej przez parę druków, gdy nagle silnik osi Z "przestał" reagować na komendy - tak jakby nie miał siły utrzymać stołu. Zmierzyłem napięcia na stepstikach (a4988) i wychodziło 0,48V (nominalnie ustawione na 0,51V) Było słychać jakby zwarcie, oraz lekki zapach spalenizny (delikatny). po odłączeniu zasilania i "zejściu" napięcia, podłączeniu jest wszystko okej - do jakiegoś czasu.

Jeszcze jednym dziwnym objawem jest to, że przy podłączonym RPi (po USB) do RAMPS'a (Arduino Mega) zdarza się że repetier przestaje odpowiadać, a ekran LCD jakby zmienia kontrast na bardzo jasny - rozpala ekran do białego (wszystko jasne, że nic nie widać). Po odłączeniu z portu USB jak ręką odjął. Wygląda jakby RPi daje napięcie po tym USB i Arduino sobie z tym nie radzi ? Zważywszy ze kiedyś było okej, obstawiam ze jakiś element uległ "awarii" - chciałem ustalić czy ktoś to przerabiał ? lub ktoś byłby wstanie pomóc - liczę na naszych elektroników forumowych :)

Stabilizator napięcia na arduino ? - po podłączeniu arduino do PC'ta wszystko normalnie się łączy i można sterować drukarką bez żadnych udziwnień.

Jeśli mam zmierzyć gdzieś napięcia prosiłbym o skierowanie gdzie...

RPi jest zasilane z osobnego zasilacza... (OSOBNY ZASILACZ 220-230V) tylko dla RPI, a drukarka z osobnego zasilacza.

Kabel USB o którym pisałem to kabel do połączenia (komunikacji) (wejście USB typ B na arduino Mega - i wejście USB na RPi) - to chyba jedyna metoda na "connect" drukarki z octoprint - chyba ze czegos nie doczytałem.

Wróć do „RAMPS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość