Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

mcexperts
Posty: 157
Rejestracja: 11 lis 2014, 19:28

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: mcexperts » 29 mar 2017, 22:41

I pamiętaj, jak masz 2004 to nie sciskaj LCD z płytką pod spodem. Często takie sxisniecie jak coś chcesz zmienić jest przyczyną upalemia stabilizatora.

paw48
Posty: 7
Rejestracja: 04 kwie 2017, 0:42

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: paw48 » 04 kwie 2017, 0:48

cześć jestem nowy
Dlaczego moge tylko zaprogramować arduino przy odłączonej płytce ramps ??
Ramps mam zasilone 12V .

mcexperts
Posty: 157
Rejestracja: 11 lis 2014, 19:28

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: mcexperts » 04 kwie 2017, 11:07

Masz coś zepsute. Na razie wgrywanie przy odłączony ale zamów sobie Ramos i mege na wymianę.

Jak radzić wgrasz to później zmieniasz wszystko z eproma, więc nie problem z tym.

Yorg 68
Posty: 102
Rejestracja: 10 kwie 2016, 13:15
Lokalizacja: Myślenice

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: Yorg 68 » 04 kwie 2017, 11:40

mcexperts pisze:Masz coś zepsute. Na razie wgrywanie przy odłączony ale zamów sobie Ramos i mege na wymianę.

Masz do czynienia z "nowym" nie każ mu szukać po internecie Ramosa jeżeli ewidentnie jest to RAMPS 1.4.

mcexperts pisze:Jak radzić wgrasz to później zmieniasz wszystko z eproma, więc nie problem z tym.


mcexpert - albo to przetłumacz na język tego kraju (Polska w tym przypadku), albo przestań w ten sposób odpisywać na posty.

Jest to nie do zrozumienia w żaden sposób.
Drukuję... bo lubię
Jerzy

paw48
Posty: 7
Rejestracja: 04 kwie 2017, 0:42

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: paw48 » 04 kwie 2017, 11:52

tak przypuszczałem wymienię ramps 1.4 i zobaczymy co się będzie działo :/

Yorg 68
Posty: 102
Rejestracja: 10 kwie 2016, 13:15
Lokalizacja: Myślenice

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: Yorg 68 » 04 kwie 2017, 11:58

Wez Rampsa pod lupę i poszukaj zwarć - jakichś dziwnych lutów. Niestety - czasem się takie babole trafiają . :(
Drukuję... bo lubię
Jerzy

mcexperts
Posty: 157
Rejestracja: 11 lis 2014, 19:28

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: mcexperts » 04 kwie 2017, 12:17

Yorgu, oczywiście postaram się. Ramps to ramps, czasami klawiatura zamieni na Ramos nieistotne to jest w całości.

Co do wygrania softu.
Wgrywanie raz wystarczy, kolega wszystko ale wszystko może zmienić z repetier hosta w epromie.

Nie wiem, kroki, kierunki etc. Tak czy nie?

I właściwie to raz wgrany repetier nie wymaga wgrywania długo, do solidnej przebudowy.

paw48
Posty: 7
Rejestracja: 04 kwie 2017, 0:42

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: paw48 » 04 kwie 2017, 18:34

a zna może ktoś z was oprogramowanie obsługujące serwa , ponieważ głowica będzie umieszczona na dwóch ramieniach obsługiwanych przez servamodelarskie. drukarka będzie typu scara :)

paw48
Posty: 7
Rejestracja: 04 kwie 2017, 0:42

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: paw48 » 04 kwie 2017, 18:41

wziołem rampsa pod lupe i znalazłem jeden pin źle zalutowany :/ już działa :D

paw48
Posty: 7
Rejestracja: 04 kwie 2017, 0:42

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: paw48 » 05 kwie 2017, 22:49

wie może ktoś jak zasterować serva ??


Wróć do „RAMPS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość