RAMPS 1.4 problem z grzanie

Sami88
Posty: 274
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Re: RAMPS 1.4 problem z grzanie

Postautor: Sami88 » 21 gru 2016, 15:08

Witam mam podobny problem co autor. Jakiś czas nie drukowałem, podczas próby włączenia drukarki zauważyłem, że stół nie grzeje. Gdy tylko włączam grzanie wywala błąd temperatury. Wymieniłem tranzystor na nowy bo myślałem że to jego wina. Choć stary nie wyglądał na uszkodzony. Włączam drukarkę, grzanie stołu i to samo, wywala błąd temperatury stołu. Nie świeci się ciągle dioda sygnalizująca grzanie stołu. Właściwie to przy włączeniu grzania błyśnie i koniec. Odpiąłem grzałkę stołu, włączyłem grzanie i dioda się zapala sygnalizująca grzanie. Co więc jest problemem. Grzałka jest praktycznie nowa przepracowała po wymianie może z 30 h więc nie wiele przepracowała :|
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------

Sami88
Posty: 274
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Re: RAMPS 1.4 problem z grzanie

Postautor: Sami88 » 21 gru 2016, 20:18

No i zdiagnozowałem usterkę, kable przy grzałce muszą być uszkodzone. Bo po rozprostowaniu zaczęła grzać, jak tylko naprawić taką grzałkę ?!? lutowanie może być nieskuteczne, bo temperatura zrobi swoje :|.
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: RAMPS 1.4 problem z grzanie

Postautor: Artu » 21 gru 2016, 20:23

Temperatura topnienia lutu to minimum 180*C a stół grzejesz max do 100*C, więc nie widzę problemu :lol:
Pozdrawiam, Artur

Sami88
Posty: 274
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Re: RAMPS 1.4 problem z grzanie

Postautor: Sami88 » 26 gru 2016, 18:36

Widzę, że chyba bez lutowania się nie obejdzie. Odwróciłem stół aby zmienić pozycję przewodów i wydrukowałem jeden wydruk ok 7 h. Po czym pojechałem na święta. Po powrocie dwa dni minęły, chciałem odpalić wydruk a tu proszę wywala znowu error temperatury stołu. Na arduino tylko miga dioda czerwona i gaśnie. A przyznam iż nie widać nic po kablu ani na łączeniu z grzałką, wszystko wygląda bardzo solidnie. Czy to grzałka, czy może przewód ?!? Po naprostowaniu przewodu i ponownym przykręceniu do drukarki stołu chodzi ale jeden wydruk i później znowy sypie błędami. A kable wyglądają z zewnątrz jak nowe.
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------

Sami88
Posty: 274
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Re: RAMPS 1.4 problem z grzanie

Postautor: Sami88 » 26 gru 2016, 20:44

No i dupa diagnoza była zła, wkurzyć się idzie bo niepotrzebnie skracałem kabel od grzałki. Prawdopodobnie zdiagnozowałem już usterkę, wina była na listwie AK. Rozciąłem jednak na grzałce przyklejoną łątkę aby dostać się do lutów kabelka. I skróciłem kabel o 10 cm myśląc, że może się przełamał. Po zlutowaniu okazało się iż syndrom powtarza się. Po włączeniu grzania mignęła dioda czerwona i wywalało błąd temperatury stołu. Więc zrobiłem taki myk. Odpiąłem jeden kabelek z listwy od grzałki i włączyłem grzanie po czym przyłożyłem drugi kabelek do śruby a nie do gniazda. I Grzanie następowało normalnie. Zrobiłem kilka testów grzałki i za każdym razem zaczynała grzać normalnie. Podejrzewam iż listwa AK na płytce arduino nie przewodziła na stykach poprawnie. Zmieniłem listwę AK i na chwile obecną grzeje. Więc niepotrzebnie ciąłem grzałkę i skracałem kabelki. Teraz muszę jakoś podkleić łatkę i kable aby nie latały tak luzem.

Mam taką grzałkę i muszę teraz przy brzegu zpowrotem przykleić łatkę, pytanie czym aby to trzymało ?
https://www.aliexpress.com/item-img/USA ... 66632.html
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------

Sami88
Posty: 274
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Re: RAMPS 1.4 problem z grzanie

Postautor: Sami88 » 28 gru 2016, 19:09

Podziałało trochę, i przestało a pomysłów brak na uruchomienie jej ponownie.
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------


Wróć do „RAMPS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość