Sterowanie zasilaczem - pin PS_ON

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie zasilaczem - pin PS_ON

Postautor: imrahil » 18 lis 2014, 17:02

SWJ pisze: :bania: :bania: :bania:

uhahuha :evil:
wszędzie piszą tylko "złącz niebieski z czerwonym i zaizoluj" to tak zrobiłem... nikt nie wspominał że tam 1A można wyciągnąć :mrgreen:
pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Sterowanie zasilaczem - pin PS_ON

Postautor: SWJ » 23 lis 2014, 19:11

Jeśli ktoś chce zobaczyć jak to działa :-) filmik


https://www.youtube.com/watch?v=dW2cLoM8xm4


Widać że załączanie zasilacza (lampka na zasilaczu) kontrolowana jest z procesora.


UWAGA!!! Na filmie widac że jest logika dla zasilacz ATX ( odwortna ) - ale na tym etapie chodziło mi jedynie o sprawdzenie działnia funkcji.




Marlin poprawnie powinien mieć zdefiniowany zasilacz i lepiej zrobić by na starcie zasilanie 12V było wyłączone.

//// The following define selects which power supply you have. Please choose the one that matches your setup
// 1 = ATX
// 2 = X-Box 360 203Watts (the blue wire connected to PS_ON and the red wire to VCC)

#define POWER_SUPPLY 2

// Define this to have the electronics keep the power supply off on startup. If you don't know what this is leave it.
#define PS_DEFAULT_OFF
Załączniki
RAMPS XBOX.png
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

zypher
Posty: 8
Rejestracja: 23 sie 2013, 18:39

Re: Sterowanie zasilaczem - pin PS_ON

Postautor: zypher » 06 mar 2018, 20:29

Też mam zasilacz Dell-a i właśnie kombinuje jak go jednocześnie sterować przez PS_ON i przycisk chwilowy.
Chciałbym aby drukarkę można było włączyć przyciskiem na obudowie, a wyłączyć zarówno software-owo (g-code M81) jak przyciskiem.

Obecnie włączam drukarkę przyciskiem (zwieram przewód REMOTE z GND na zasilaczu), który jest podłączony równolegle z przekaźnikiem.
Przekaźnik później jest podtrzymywany przez sygnał z PS_ON z RAMPS.
Niestety po włączeniu drukarki, wyłączyć mogę ją tylko software-owo (lub wyciągając wtyczkę).

Kiedyś miałem jakiś pomysł jak to zrobić (kupiłem nawet przekaźnik bistabilny ASE 4DRP) ale chyba coś pomyliłem bo teraz bez dodatkowego sprzętu nie potrafię tego podłączyć.

Niestety ten zasilacz (Dell DA-2) nie ma lini 5V.

Jak to u was wygląda? Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam,
Kamil

dobrzann
Posty: 1
Rejestracja: 01 kwie 2018, 12:23

Re: Sterowanie zasilaczem - pin PS_ON

Postautor: dobrzann » 01 kwie 2018, 12:29

zypher pisze:Też mam zasilacz Dell-a i właśnie kombinuje jak go jednocześnie sterować przez PS_ON i przycisk chwilowy.
Chciałbym aby drukarkę można było włączyć przyciskiem na obudowie, a wyłączyć zarówno software-owo (g-code M81) jak przyciskiem.

Obecnie włączam drukarkę przyciskiem (zwieram przewód REMOTE z GND na zasilaczu), który jest podłączony równolegle z przekaźnikiem.
Przekaźnik później jest podtrzymywany przez sygnał z PS_ON z RAMPS.
Niestety po włączeniu drukarki, wyłączyć mogę ją tylko software-owo (lub wyciągając wtyczkę).

Kiedyś miałem jakiś pomysł jak to zrobić (kupiłem nawet przekaźnik bistabilny ASE 4DRP) ale chyba coś pomyliłem bo teraz bez dodatkowego sprzętu nie potrafię tego podłączyć.

Niestety ten zasilacz (Dell DA-2) nie ma lini 5V.

Jak to u was wygląda? Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam,
Kamil


Witam,

Kolego z tego co czytam to wszystko masz dobrze zrobione w prosty sposób, a jak chcesz wyłączać drukarkę przyciskiem to po prostu załóż chwilowy przycisk NC (rozwierny) na podtrzymaniu przekaźnika i gotowe będziesz włączał jednym a wyłączał podtrzymanie drugim.

A jak potrzebujesz 5v to daj stabilizator jakiś LM

zypher
Posty: 8
Rejestracja: 23 sie 2013, 18:39

Re: Sterowanie zasilaczem - pin PS_ON

Postautor: zypher » 03 kwie 2018, 9:43

Udało mi się to zrobić tak jak chciałem. Zastosowałem przekaźnik typu flip-flop otaz przycisk chwilowy dwusekcyjny.
Pierwsza sekcja zwiera sygnał sterujący do masy, druga steruje przekaźnikiem flip-flop, który włącza/wyłącza zasilanie RAMPS-a.
Po podłączeniu zasilania RAMPS włącza sobie przekaźnik podtrzymujący zwarcie sygnału z masą.


Wróć do „RAMPS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość