Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

q3ok
Posty: 23
Rejestracja: 04 lut 2017, 12:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: q3ok » 06 kwie 2017, 8:48

Co chcesz robić tymi serwami, przesuwać głowicę?
Google - scara 3d printer, etc

lch
Posty: 8
Rejestracja: 20 mar 2017, 15:14

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: lch » 11 kwie 2017, 11:07

Ponawiam moje pytanie o podłączenie zasilania do megi.
Czy można bezpośrednio podłączyć pod 12 volt do zasilacza przemysłowego? (do gniazda baryłkowego)
Czy jest to normalne że nie zasila megi przez rampsa? (czy trzeba oddzielne zasilać megę)

Yorg 68
Posty: 101
Rejestracja: 10 kwie 2016, 13:15
Lokalizacja: Myślenice

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: Yorg 68 » 11 kwie 2017, 21:56

Skoro już rozpartujesz problem braku zasilania
Arduino z Rampsa to oznacza to że zasilanie podłączałeś - pierwszy problem z głowy.
Upalił Ci się stabilizator napięcie (5V) na Arduino Mega. Wymień go - i drugi problem również zniknie :git:
Drukuję... bo lubię
Jerzy

lch
Posty: 8
Rejestracja: 20 mar 2017, 15:14

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: lch » 12 kwie 2017, 15:35

Ok dzięki za odp.
Chyba rzeczywiście spalił się stabilizator w MEGA.
bo jak podłączam przez gniazdo baryłkowe pod 12V bezpośrednio samą MEGĘ to nie działa (uno działa jak podłączałem dla testu)
Podłączam narazie przez USB i działa ale nie ma sensu takie kombinowanie...
Chcę aby był jeden włącznik.

Czyli jak dobrze rozumiem to RAMPS zasila MEGĘ??

paw48
Posty: 7
Rejestracja: 04 kwie 2017, 0:42

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: paw48 » 07 maja 2017, 21:32

ponawiam pytanie z servami jak zasterować serva? q3ok tak drukarka jest typu scara sterowana za pomocą ramps 1.4 i arduino 2560.
dwa serwo mechanizmy będa sterować ramieniami, tylko mam problem w zasterowaniu ich :(

paw48
Posty: 7
Rejestracja: 04 kwie 2017, 0:42

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: paw48 » 07 maja 2017, 22:01

chodzi mi jak je podłączyć pod oś y i x ?

Marcin.KnD
Posty: 1
Rejestracja: 03 maja 2017, 2:59

Re: Jak prawidłowo podpiąć RAMPS do Arduino Mega?

Postautor: Marcin.KnD » 08 paź 2017, 21:40

Odswieżam temat.

Ramps i Ps_on, wszystko działa, stałe zasilanie 5vsb przez pin vcc, ale po podłączeniu USB restartuje Arduino.

Jak tego uniknąć?

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka


Wróć do „RAMPS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość