Nie działa oś Z - stepstick sprawny

szymon
Posty: 4
Rejestracja: 07 lut 2016, 20:19

Nie działa oś Z - stepstick sprawny

Postautor: szymon » 01 sie 2017, 9:10

Ponieważ nie znalazłem jako takiej powitalni, chciałbym się z wszystkimi użytkownikami forum przywitać. Jestem z Warszawy (jakby co), interesuję się (zdecydowanie bardziej niżby żona chciała) tematami RC FPV i CNC :) Zaglądam tu od jakiegoś czasu, ale w końcu nastał czas, by sformalizować związek z grupą.

Jestem posiadaczem drukarki 3d Turnigy Fabrikator (ze sklepu hobbyking.com), już niedostępna w sprzedaży. Działa toto na rampsie 1.4 oraz sofcie marlina. Napęd karetki paskowy, stół opuszczany za pomocą śruby trapezowej. W planach, gdzieś tam w tyle głowy mam zbudowanie drukarki DLP :) Do tej pory ciąłem slic3rem, a z tydzień temu przerzuciem się na curę, i jakby tak lepiej, ładniej to wszystko zaczęło działać.

Jak już się z drukarką zacząłem na nowo dogadywać (mam ją ze dwa lata, ale używam jej w cyklach :-) ostatnimi tygodniami przedrukowałem szpulę PLA) i w końcu się wziąłem za detailing wydruków (problem niezbyt gładkich ścian wydruku, koledzy podpowiedzieli żeby zacząć od napięcia pasków), to wzięła się i znienacka przestała wzięła działać oś Z.

Objawy:

Ręczny move axis osi Z z krokiem 1mm - oś Z "piszczy" i nie przesuwa się
W czasie wydruku wszystko wygląda OK poza tym, że oś Z popiskuje i nie opuszcza stołu, i każda kolejna warstwa próbuje być rozsmarowana na poziomie stołu.
Pozostałe osie działają.
Co dla mnie dziwne, opcja Autohome - działa bez zarzutu, oś Z zdaje się poprawnie działać w obie strony.

Jak badałem:

1) ręczne zakręcenie osią Z - pracuje ładnie, bez oporów, tak jak zwykle od nowości.
2) wymiana step sticka wraz z poprawnym ustawieniem napięcia referencyjnego - nie pomogło
3) zamiana step sticków osi Y i Z - oś Y pracuje poprawnie, czyli stepstick ustawiony w 2) działa, oś Z nadal nie działa - czyli to nie stepstick
4) zamiana kabelków silników osi Y i Z miejscami: "kanał rampsowy" odpowiedzialny za sterowanie osią Y będzie sterował Z, a kanał Z osią Y - fizyczna oś Z na kanale Y działa ładnie (czyli sam silnik osi Z i jego przewody są OK), co potwierdza że nie ma problemów z mechaniką osi Z, oś Y na kanale Z piszczy
5) podczas wydruku silnik osi Z trzyma mocno, tak jak powinien, nie idzie przekręcić śruby palcami podczas wydruku, natomiast przy ciągłym napieraniu palcami na śrubę, w momencie kiedy stół powinien przesunąć się w dół o kolejną warstwę, silnik "luzuje" trzymanie (zapewne chciałby zakręcić osią, ale nie może) i można ręcznie przekręcić śrubę o jakiś niewielki kąt, i znów mocne trzymanie.

Trochę to wygląda, jakby coś przestało działać w arduino lub w rampsie, ale nie bardzo mam pomysł na dalsze diagnozowanie.

Całość działała jeszcze wczoraj do 01:00, wczoraj około 20 trochu porozkręcałem żeby ponaciągać paski, paski ponaciągałem, poskręcałem z powrotem do kupy, włączam i takie kwiatki :( Żadna śrubka po rozkręcaniu nie została.

szymon
Posty: 4
Rejestracja: 07 lut 2016, 20:19

Re: Nie działa oś Z - stepstick sprawny

Postautor: szymon » 01 sie 2017, 19:58

Dodam co pobadałem dalej:

- posprawdzać elektrycznie połączenia pomiędzy step stickiem a silnikiem. Sprawdziłem przejście w rampsie ze stepsticków pinów AA-BB- do pinów silnika osi Z i wszystko jest OK. Rezystancja na poziomie 0.2 oma, buzzer piszczy aż miło.

Silnik osi Z taki (jak wspomniałem wyżej na kanale Y śmiga aż miło):
NN- Motor / 57HS3401 - 22M - 600 / LOT NO 140803
Napięcie referencyjne na step sticku 0.28V, stepsticki a4988 z rezystorami ustalającymi R050.

Autohome -> silniki trzymają, zarówno "disable stepmotors" luzuje silnik Z i daje się nim bez problemu zakręcić, jak również wyłączenie drukarki z kontaktu (:mrgreen:) również.

Dodam że drukarka w tej konfiguracji śmigała 2 lata a ja firmware nie tykałem.

szymon
Posty: 4
Rejestracja: 07 lut 2016, 20:19

Re: Nie działa oś Z - stepstick sprawny

Postautor: szymon » 01 sie 2017, 22:11

Uwaga, można powiedzieć że działa.

Za radą kolegów w Control->Motion zmieniłem parametr VmaxZ z 15 na 5. Pomogło, wydruki idą OK jak również można sterować oś za pomocą Move axis.
Jest to o tyle dziwne, że nigdy nie modyfikowałem tych parametrów, ani nie bawiłem się firmware. Do tej pory działało i nagle przestało. Pytanie, czy możliwe jest żeby ten parametr sam się zmienił?


Wróć do „RAMPS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość