gcode

Proste sprawy niekiedy potrafią być trudne - zajrzyj do tematu Pierwsze Kroki
wurtur
Posty: 39
Rejestracja: 27 gru 2016, 4:29

gcode

Postautor: wurtur » 11 sty 2017, 20:22

Jak powinien wygladac plik gcode, ktory tylko podgrzewa glowice do 200 stopni i wysuwa 1metr filamentu?
Probowalem tak:

Kod: Zaznacz cały

G1 E1000

Ale nie dziala.

Z gory dziekuje za pomoc.

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: gcode

Postautor: kopytko » 11 sty 2017, 20:28

:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: gcode

Postautor: kopytko » 11 sty 2017, 20:32

M109 S200
G1 E1000 F800
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

wurtur
Posty: 39
Rejestracja: 27 gru 2016, 4:29

Re: gcode

Postautor: wurtur » 12 sty 2017, 13:42

Dziękuję za pomoc. Niestety jednak komendy zaproponowane przez Ciebie też nie działąją. Próbowalem jeszcze kilku wersji, np. dodawałem G28 (home) i dalej nie działa. Co może być przyczną? Jaki powinien być dzialajacy kod zasysajacy 1 metr filamentu?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Stefan
Posty: 19
Rejestracja: 10 maja 2015, 12:41

Re: gcode

Postautor: Stefan » 12 sty 2017, 19:01

To powinno działać:

M109 S200 ; temp glowicy 200C
G21 ; set units to millimeters
G90 ; use absolute coordinates
M82 ; use absolute distances for extrusion
G92 E0 ; zeruje licznik filamentu
G1 E100 F1200 ; podaje 100mm filamentu
G92 E0 ; zeruje licznik filamentu
G1 E100 F1200 ; podaje 100mm filamentu
G92 E0 ; zeruje licznik filamentu
G1 E100 F1200 ; podaje 100mm filamentu
G92 E0 ; zeruje licznik filamentu
G1 E100 F1200 ; podaje 100mm filamentu
G92 E0 ; zeruje licznik filamentu
G1 E100 F1200 ; podaje 100mm filamentu
G92 E0 ; zeruje licznik filamentu
G1 E100 F1200 ; podaje 100mm filamentu
G92 E0 ; zeruje licznik filamentu
G1 E100 F1200 ; podaje 100mm filamentu
G92 E0 ; zeruje licznik filamentu
G1 E100 F1200 ; podaje 100mm filamentu
G92 E0 ; zeruje licznik filamentu
G1 E100 F1200 ; podaje 100mm filamentu
G92 E0 ; zeruje licznik filamentu
G1 E100 F1200 ; podaje 100mm filamentu

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: gcode

Postautor: Garreth » 12 sty 2017, 21:25

Nie działa i nie działa, ale logu z linii komend to nie wrzucisz?:) Przeważnie drukarka jak czegoś zrobić nie może albo nie rozumie co ma zrobić, to odpowiada komunikatem.

wurtur
Posty: 39
Rejestracja: 27 gru 2016, 4:29

Re: gcode

Postautor: wurtur » 13 sty 2017, 7:28

Chętnie bym podał logi, ale nie widzę żadnych logów. Ja po prostu zapisuję plik na karcie i daję komendę 'drukuj z karty'. Instrukcje kolegi Stefana za kilka godzin sprawdzę, może działąją.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: gcode

Postautor: kopytko » 13 sty 2017, 9:36

A to co My proponujemy dodajesz do kodu startowego w slicerze czy edytujesz plik gcode i tam wklejasz?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

wurtur
Posty: 39
Rejestracja: 27 gru 2016, 4:29

Re: gcode

Postautor: wurtur » 13 sty 2017, 12:19

Nie mieszam kodu sojego, waszego z kodem slicera. Kod Stefana zaciąga filament, dziekuje. Drukarka zamiast 1m zasysa około 80cm, nie wiem ile dokładnie, bo sufmiarkę mam do 15cm - ale to temat na inny wątek, ktory zaraz założę. Dzięki i pozdrawiam.


Wróć do „Pierwsze Kroki / Pytania początkujących”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości