Problem z Prusą i2.

Proste sprawy niekiedy potrafią być trudne - zajrzyj do tematu Pierwsze Kroki
Rumun
Posty: 12
Rejestracja: 03 gru 2016, 21:54

Problem z Prusą i2.

Postautor: Rumun » 10 gru 2016, 8:23

Dzień dobry.
Jestem tu nowy na forum i zaczynam swoją przygodę z drukiem 3d od prostego modelu jakim jest Prusa i2 z elektroniką Melzi 2.0 i softem Marlin . Kupilem używany sprzęt do poprawek. Mechanicznie już ogarnąłem poprawki ale nie mogę poradzić sobie z podłączeniem do kompa. Zainstalowałem sterowniki, program RepetierHost. I lipa. Repetier niby łączy się z drukarką przez com6 ale nawet dioda się nie zapali na Melzi, nie mówiąc już o jakiejkolwiek innej reakcji.
Pomóżcie Panowie uruchomić to dziadostwo. :-)

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka


Edit. Wczesniej u poprzedniego właściciela drukarka działała bo sprawdziliśmy "na sucho".
Ostatnio zmieniony 10 gru 2016, 8:23 przez Rumun, łącznie zmieniany 1 raz.

Rumun
Posty: 12
Rejestracja: 03 gru 2016, 21:54

Re: Problem z Prusą i2.

Postautor: Rumun » 11 gru 2016, 0:10

Nikt z użytkowników Melzi nie pomoże uruchomić tego sprzętu?

Kombinowałem z róznymi sterownikami FTDI i nic.
Nie chciałbym wymieniać elektroniki na nową skoro działało wszystko.

Rumun
Posty: 12
Rejestracja: 03 gru 2016, 21:54

Re: Problem z Prusą i2.

Postautor: Rumun » 11 gru 2016, 21:16

Dokładniej opisując problem wygląda tak:
Windows 7 wykrywa mi drukarkę jako USB Serial Port com6 i się tak instaluje.
Jakakolwiek próba zainstalowania tego na sterownikach Atmega powoduje wywalenie systemu do "bluskrina".

Pomysły mi się już skończyły.

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Problem z Prusą i2.

Postautor: kopytko » 11 gru 2016, 22:29

:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Rumun
Posty: 12
Rejestracja: 03 gru 2016, 21:54

Re: Problem z Prusą i2.

Postautor: Rumun » 16 gru 2016, 23:55

Panowie, uruchomiłem drukarkę i nawet udało mi się ją zmusić do wydruku kostki (wydruk nie udany bo bez kalibracji).
Ale.. no właśnie znowu coś...
Nie mogę nic wydrukować. Repetier łączy się z drukarką, klikam home i głowica ładnie się ustawia w pozycji startowej, wciskam grzanie głowicy, czekam i puszczam wydruk. Drukarka wykonuje kilka ruchów w okolicy pozycji home po czym podnosi oś Z na około 10mm i staje. W tym momencie drukarka już nie reaguje na ręczne ustawienia pozycji czy grzania. Trzeba zrobić reset. Tak jak by się wieszała.
Podpowiecie coś?

Yorg 68
Posty: 83
Rejestracja: 10 kwie 2016, 13:15
Lokalizacja: Myślenice

Re: Problem z Prusą i2.

Postautor: Yorg 68 » 17 gru 2016, 8:55

A spróbuj wydrukować to co masz przygotowane - ale z karty SD.
Czeske błędy przy początkach zabawy między innymi:
-próba wydrukowania niepociętego obiektu
-po wykonaniu tych paru ruchów i zatrzymaniu drukarki popatrz na temp głowicy - jeśli spadła o kilka stopni - to przez to nie idzie dalej.
To są rady w ciemno. Nie znam tej elektroniki o której piszesz i tym bardziej tego co w niej zapisane.
Drukuję... bo lubię
Jerzy

Rumun
Posty: 12
Rejestracja: 03 gru 2016, 21:54

Re: Problem z Prusą i2.

Postautor: Rumun » 17 gru 2016, 11:20

Dzięki za porady, sprawdzę. Chodzi o to że głowica nawet nie dojedzie do centrum stołu tylko podniesie się z punktu home i trace z nią kontakt. Sprawdzane w repetier i jeszcze innym programie, printrun czy jakoś tak nie pamiętam bo opiszę z koma. Obiekt raczej ok bo wcześniej drukowanem ten sam.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Rumun
Posty: 12
Rejestracja: 03 gru 2016, 21:54

Re: Problem z Prusą i2.

Postautor: Rumun » 23 gru 2016, 1:36

Panowie, sprawa rozwiązana. Okazuje się że drukarka po wystartowaniu i nagrzaniu głowicy musi się jeszcze długo "namyśleć" zanim zacznie drukować.
Teraz mam inny problem. Oś Z strasznie zwolniła. Czy to w manualu czy przy wydruku. Kliknę np 10 w górę na osi Z a ona zakręci tylko kilka kroków i to jeszcze w zwolnionym tempie. W górę i w dół tak samo.
Zamieniłem silniki osi Z z Y i ten problem przeniósł się na oś Y czyli silniki sprawne, wina elektroniki lub softu.
Co poradzić?

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Edit.
Nie jest to gubienie kroków bo silniki kręcą normalnie tylko że wolno i jakiś tam ułamek tego co powinny obrócić.

Rumun
Posty: 12
Rejestracja: 03 gru 2016, 21:54

Re: Problem z Prusą i2.

Postautor: Rumun » 23 gru 2016, 8:04

Nie dopisałem że wcześniej oczywiście ten problem nie występował.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Rumun
Posty: 12
Rejestracja: 03 gru 2016, 21:54

Re: Problem z Prusą i2.

Postautor: Rumun » 24 gru 2016, 0:24

Panowie pomóżcie uruchomić tego dziada.
Klikając oś Z o 10mm silnik obraca się ledwo o pół obrotu w tempie żółwia albo jeszcze wolniej.


Wróć do „Pierwsze Kroki / Pytania początkujących”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości