Problemy początkującego

Proste sprawy niekiedy potrafią być trudne - zajrzyj do tematu Pierwsze Kroki
albanOs
Posty: 61
Rejestracja: 26 kwie 2016, 22:49

Re: Problemy początkującego

Postautor: albanOs » 27 cze 2016, 22:02

Witajcie napotkałem na kolejny problem i nie moge sobie z nim poradzić drukując dużą placzczyznę powiedzmy donniczkę, mam problem z drugą warstwą, pierwsza wychodzi ok ładnie wklejona natimiast druga nie chce mi sie przykleić do pierwszej faluje się i odkleja moge ją reką zerwać, szerokosć pierwszej 0.3 reszta 0.2, obrysy są ok. Pomóżcie bo tracę siły.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Problemy początkującego

Postautor: kopytko » 28 cze 2016, 17:13

Zapewne z ABS tak się dzieje? Zbyt duża ilość podawanego materiału. Zrób test weź dużą płaszczyznę i jak rozpocznie się druga warstwa oraz zacznie sie odklejać zmniejsz flow o ok 15%, będziesz miał utwierdzenie tego.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

albanOs
Posty: 61
Rejestracja: 26 kwie 2016, 22:49

Re: Problemy początkującego

Postautor: albanOs » 28 cze 2016, 21:35

Dzięki kopytko za kolejną cenną radę, po zmniejszeniu przepływu faktycznie wszystko wróciło do normy.....

stasiek
Posty: 95
Rejestracja: 10 lis 2015, 15:29

Re: Problemy początkującego

Postautor: stasiek » 13 lip 2016, 15:47

to moze byc problem materiału jak pisze kopytko
mialem podobne walki z ABS - przypadkowo wpadł mi w łapy PET-G i problemy znikneły bez większej ingerencji w ustawienia drukowania :)

albanOs
Posty: 61
Rejestracja: 26 kwie 2016, 22:49

Re: Problemy początkującego

Postautor: albanOs » 21 sie 2016, 22:53

Witam ponownie, od miesiaca jak nie dłużej pracowałem z małymi przestojami nad obudowaniem mojej prusy i3 z rama p3steel v4, stworzyłem drewnianą szafeczkę:) (raczej szafę) żeby wszystko zamknąć w szczelnej obudowie odizolować elektronikę od komory w oddzielnej połce z chłodzeniem, prace w zasadzie idą ku koncowi, został jeszcze dach z oświetleniem ale to już w zasadzie godzina dwie roboty. Cała przebudowa wymusiła na mnie oczywiście poprowadzenje nowej elektroniki, kable krokowych mam w przewodzie 4 żyłowym z ekranem gdzie ekran kabla każdego silnika jest podłączony do obudowy motoru, kable end stopów oddzielną stroną poszły tak żeby w żadnym miejscu nie spotykały się z silnikowymy chociaż tamte mają ekran. Do czego zmierzam szukam porady od Was, dzisiaj już padam na łeb od 10 do 22 przy drukarce więc nie wykluczone że gdzieś popełniłem błąd ale mam problem z elektroniką, na 100 % jestem pewny że kable motorów nie mają zwarcia a wystąpiła dziwna sytuacja tak jakby coś zwierało objawia się to tym że nawet jak odłącze zasilanie(oddzielny włącznik 2 pozycyjny) to silniki są cały czas zblokowane, odkryłem że mam również problem z płytą grzewczą(zmienilem podczas przebudowy z 214x214 na 214x314) gdy probowałem sprawdzić grzanie stołu zasilacz się wyłączał odrazu albo po 20 s co sugeruje również zwarcie, gdy podłączyłem stary stół rozgrzewało normalnie( zasilacz corsair 450w z linią 12v 34A). Kolejny problem po odkryciu stołu to na właczonym zasilaniu jak ruszyłem ręcznie osią Y zasilacz automatycznie odcina zasilanie i sie wyłącza nie wiem co już o tym wszystkim myśleć i od czego zacząć podpowiedzcie będę wdzięczny. Co może być powodem tym zwarć jak wszystko mechanicznie jest ok sprawdzałem 5 razy....

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Problemy początkującego

Postautor: kopytko » 21 sie 2016, 22:57

Przespij sie i jutro sprawdz wszystko od poczatku. Cos jest nie tak bankowo w okablowaniu lub samym podlaczeniu. Co do stolu sprawdz czy nie masz przebicia do ramy z ktoregos styku. Niestety przy p3s kazde przebicie przenosi sie na reszte elementow.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

albanOs
Posty: 61
Rejestracja: 26 kwie 2016, 22:49

Re: Problemy początkującego

Postautor: albanOs » 21 sie 2016, 23:20

Jasne dzisiaj już sobie odpuszczam, ale tak jeszcze sobie myśle, bo właśnie zauważyłem że na odłączonym prądzie silniki osi Z kręcą się razem tzn krece prawy kręci się i lewy...czyżby masa dawała jakieś przebicie ale to przecież musiałby być przewód uszkodzony...

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

albanOs
Posty: 61
Rejestracja: 26 kwie 2016, 22:49

Re: Problemy początkującego

Postautor: albanOs » 22 sie 2016, 14:21

Nie jestem przy sprzęcie ale tak myśle o tym co może być nie tak i przyszło mi do glowy, że zamienilem krańcówkę osi x żeby homowała mi się na max a nie min czyli po prawej stronie mam end stop, a kable mam ciągle wpięte w ramps na min zapomnialem o tym czy to może być to?

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Problemy początkującego

Postautor: kopytko » 23 sie 2016, 10:01

To ze silniki z kreca sie razem to normalne. Co do krancowki podlaczajac ja jako max musi byc w max . ew mozesz w frimware zmieniac stan krancowek dodatkowo
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

albanOs
Posty: 61
Rejestracja: 26 kwie 2016, 22:49

Re: Problemy początkującego

Postautor: albanOs » 23 sie 2016, 10:11

Fakt os Z kreci się razem moje fopa, okazuje się, że moja płyta 200x300 powoduje zwarcie pewnie wada fabryczna, przez to nie wiem czy nie upaliłem rampsa mosfet ktory znajduje sie tuż nad kablami od stołu rozgrzał się tak że aż rozpuściła się cyna przy nóżkach i położył się na mocowania kabli od stołu(gdyby to stało się podczas mojej nieobecności pożar murowany z racji tego że wszystko jest w sklejce), jak odłacze stoł niby ramps działa i mosfet sie nie grzeje dzisiaj spróbuje rozgrzać inny stół 200x200, czy może być, że ramps nie radzi sobie z 200x300 150w? Chyba raczej to nie możliwe.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Pierwsze Kroki / Pytania początkujących”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości