extruder gubi kroki

Proste sprawy niekiedy potrafią być trudne - zajrzyj do tematu Pierwsze Kroki
kaloria
Posty: 147
Rejestracja: 13 gru 2015, 23:56

Re: extruder gubi kroki

Postautor: kaloria » 12 sty 2017, 0:31

Polecać nie ma potrzeby. Tylko ekstruder może zyskać z DRV8825. Ale ludzie są jacy są, dwie lewe ręce, w głowie niewiele, ale co to nie ja. I jak się okazuje, że mimo wyjaśnień i tak zrobią na opak. A sam DRV nie jest "zepsuty", przy silnikach o dużej indukcyjności, dużym napięciu prądu znamionowego i niewiele różniącego się od napięcia zasilającego problem praktycznie nie istnieje. Na małych silnikach krokowych świat się nie kończy. Wtedy i schematy połączeń w manualu są poprawne.

RAMPS nie jest złej jakości, bo jego wykonanie jest dobre. To ZŁY projekt. Najlepsze części go nie poprawią. Niestety, świat jest pełen kopistów i błędy z rampsa są kopiowane na te inne projekty. I one będą również mogą być ZŁE, ale dobrej jakości. Jakość dotyczy się tylko wykonania.

Kiriki-kun
Posty: 53
Rejestracja: 17 gru 2015, 0:43

Re: extruder gubi kroki

Postautor: Kiriki-kun » 13 sty 2017, 1:39

Tylko że diody rozwiązują tylko jeden problem. Drugi problem to moment trzymający silnika. Microstepping znacząco go redukuje, a za słaby silnik, nawet jeżeli nie będzie gubił kroków, też będzie skutkował kiepskimi wydrukami.
http://hackaday.com/2016/08/29/how-accu ... ng-really/
Tutaj możesz poczytać o odchyleniach położenia wału pod obciążeniem dla microsteppingu 1/16, który wynosi około pół pełnego kroku, czyli jakieś 0.9 stopnia. A 1/32 dysponuje połową tego momentu, więc bezpiecznie można założyć że wyniki będą jeszcze gorsze.
Fakt, DRV8825 zachował się trochę lepiej (nie licząc bardzo nierównego ruchu który chyba właśnie naprawią diody), pod obciążeniem miał odchylenia mniejsze o jakieś 0.2-0.3 stopnia mniej.
Przy 1/16 i dwukrotnie większym prądzie (co oznacza znowu więcej ciepła) zyskujesz 0.2-0.3 stopnia pod obciążeniem.
Ile to tak naprawdę daje, trzeba by sprawdzić, ale wydaje mi się że różnica na wydrukach będzie niezauważalna.
Do tego trzeba by przeprowadzić rzetelne testy, czy 1/32 na ekstruderze rzeczywiście da jakieś widoczne efekty.

Może się okazać że będzie jak z megapikselami w kompaktach, 13 Mpix aparat może robić gorsze zdjęcia niż 5 Mpix, ze względu właśnie na matrycę. Wiele osób twierdzi nawet, że te 5 Mpix to najlepsza rozdzielczość dla kompaktów. Więcej, nie zawsze znaczy lepiej.

kaloria
Posty: 147
Rejestracja: 13 gru 2015, 23:56

Re: extruder gubi kroki

Postautor: kaloria » 14 sty 2017, 3:34

Nie ma drugiego problemu. Jeśli zerkniesz do not katalogowych silników, to zobaczysz informację o dokładności pozycjonowania, i odnosi się ona do pracy pełnokrokowej.
Nie szukaj wilka gdzie go nie ma.
Przy mikrokroku 1/16 moment trzymający silnika to ~0,1 momentu przy pełnym kroku. Przy dynamicznej pracy silnika nie wychodzi to aż tak źle. 1/32 to ~0,08 momentu pełnokrokowego. Dodajmy do tego, że w mikrokroku silniki tracą moment wraz ze wzrostem częstotliwości impulsów, tak że crapowe SX których pełno w naszych internetowych sklepach jakoś jeszcze się wyrabiają.

Do tego trzeba by przeprowadzić rzetelne testy, czy 1/32 na ekstruderze rzeczywiście da jakieś widoczne efekty.


Mi się nie chce, a reszty to możesz się spodziewać rzetelnych fotek i innych obrazków, ale nie testów. A samo przygotowanie do rzetelnych testów wymaga zrobienia ekstruderów i głowic (hot-end-ów). Na bowdenach nie ma sensu testować, bo tam i 1/8 może dobrze działać. 1/32 dotyczy tylko direct-ów i to na cienkich warstwach 0,1 i mniej. Wynika to objętości wyciskanego filamentu w stosunku kroków ekstrudera do kroków silników odpowiadających za ruchy XY. Im bliżej stosunku 1:1 tym mniejsza pulsacja ciśnienia i równomierniejsze kładzenie ścieżki.

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 413
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: extruder gubi kroki

Postautor: McKee » 21 sty 2017, 20:12

Brawo Kaloria !

Problem polega na tym, że ludzie uczą się od siebie nawzajem i pewne rzeczy są powszechnie przyjęte za oczywiste.
Mało kto "wychodzi poza strefę komfortu" i stara się zaprzeczyć oczywistości (lub choćby coś sprawdzić / coś doczytać).

Zrobienie płytki / kabla / przedłużki jak na schemacie to nie problem.
Kaloria: Dzięki i dziel się wiedzą częściej!

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 413
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: extruder gubi kroki

Postautor: McKee » 12 lut 2017, 10:31

... przepraszam :(

Właśnie się zorientowałem, że podziękowałem kalorii i potem on już się nie pojawił więcej na forum.
Przepraszam
:oops:

PS.: A wiecie że Admina też nie ma już ponad 3 miesiące?
I forum wciąż się kręci. Zupełnie niepilnowane. Wraca wiara w ludzi... bo jak widać społeczność sama się dopasowuje.

arkomania
Posty: 91
Rejestracja: 16 sty 2017, 17:55
Lokalizacja: RADOM

Re: extruder gubi kroki

Postautor: arkomania » 12 lut 2017, 20:04

Witam.

http://cabristor.blogspot.com/2015/02/d ... steps.html
https://pl.aliexpress.com/wholesale?cat ... l-smoother


Ogólnie na diodach powinien być spadek 1.2V dlatego na silnik powinno stosować się 8 diod 1N5404 (po 2 szeregowo).
Wszystko zależy od parametrów diody VFM

Chińczycy stosują często po jednej diodzie 1N5404. Dla 1N5404 napięcie Vf wynosi około 1V.
Lepiej zastosować diody z tej samej serii 1N5406..08 ponieważ mają 2 razy mniejszą pojemność (są szybsze).

Najlepiej zastosować szybkie diody UF5404.

Pozdrawiam Arkadiusz G. arkomania

kaloria
Posty: 147
Rejestracja: 13 gru 2015, 23:56

Re: extruder gubi kroki

Postautor: kaloria » 13 lut 2017, 12:05

@McKee
Jestem. Jeśli diody ci w czymś pomogły to nie ma za co. Ja tylko wyszedłem z założenia, że Ti świadomie nie produkowało by zepsutego układu. Stąd większa motywacja do czytania dokumentacji. Można wykorzystywać mikrokrok 1/32 - można, więc jest fajnie.
Obecnie nie mam czasu na różne przepychanki, więc mnie nie ma. Jak mam czas na "drukarki", to poświęcam go na kończenie projektu drukarki "Cocroach" (skąd taka nazwa można tylko zgadywać). Ma być tania i jeszcze tańsza w wykonaniu. Dla każdego coś miłego, z drukowanymi elementami, z ruchomymi zamkami na nakrętkach od Z, no i wersja w pełni stalowa. Wszytko na tej samej ramie, a do wszytkiego rama łatwa do modyfikacji. Obecna kubatura jest podobna do P.Mk2. Będę musiał ją wykonać ;), chociaż tej wielkości mi już drukarka nie potrzebna, ale pokazać że działa przed udostępnieniem planów po prostu wypada. Dalsza konwersja to zmniejszenie do ~15x15x15 i jak się da, to dostosowanie szablonów do wykonania z paneli podłogowych. Jeśli można to karaluchy mają się mnożyć i włazić wszędzie.
Jeśli chodzi o admina - to nawet dobrze. Na jednym forum admin ma misję w powstrzymywaniu mnie. No cóż musi być pierwszym dziobającym i ostro zaznacza terytorium, a stosowanie do własnego regulaminu jest fikcją. Na drugim jeden z adminów jest niedouczony i nie potrafił tego znieść. Mają problemy, wiec zostawiam ich z nimi.

@arkomania

Jedna dioda to niekoniecznie dobre rozwiązanie. Katalogowe Vf jest podawane dla konkretnej wartości prądu przewodzenia. Przy małych prądach startują od ~0,7 V. Ponieważ w silniku jest ładowana cewka, to tak naprawdę nie wiesz przy jakim napięciu zostanie osiągnięty prąd odpowiadający za katalogową wartość napięcia Vf. Owszem, znając indukcyjność cewki można by to wyliczyć, a jeszcze łatwiej sprawdzić oscyloskopem. Jednak na "pałę" nie zalecał bym oszczędności na dwóch diodach na silnik. Najlepiej podkręcić zasilacz do 14,4V. Spadki napięć na diodach dobrze się "zagospodarują", a dodatkowo pojawia się możliwość zastosowania najprostszego UPSa jakim jest zwykły akumulator samochodowy. 14,4V go nie przeładuje, a aku przy chwilowym zaniku zasilania wielogodzinny wydruk uratuje.
Jeśli chodzi o samą szybkość diod, to IMO nie ma się czym przejmować. Posprawdzaj w dokumentacji czas przełączania "zwykłych" diod i wylicz graniczne częstotliwości. IMO nie ma się czym martwić.

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: extruder gubi kroki

Postautor: kopytko » 25 lut 2017, 15:38

Kaloria , wydaje mi się jakbyś tak napisał posty na tym innym forum na R. , to nie było by żadnego problemu, tu dałeś dokładne podpowiedzi, za Ci chwała. Tam dawałeś tylko wzmianki ,ze jest źle itp ale nic nie podpowiedziałeś. Elektronik ze mnie żaden dlatego trzeba łopatologicznie:)
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC


Wróć do „Pierwsze Kroki / Pytania początkujących”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości