Extruder masta

Niezbędne narzędzia
Awatar użytkownika
yoyoek1
Posty: 105
Rejestracja: 27 sty 2013, 10:13

Extruder masta

Postautor: yoyoek1 » 22 lis 2014, 23:26

Hi.
:idea: Napisałęm mały post-process.
Mam drukarki z bowdenem i doprowadzało mnie do furii zjawisko laga związanego z opóźnieniem zbudowania się odpowiedniego ciśnienia w głowicy a na końcach zostawianie kluski przy szybkich drukach.
Ci co mają bowdena i drukowali coś szybko i gapią się na to co im wychodzi wiedzą o czym mówię.
Inne miejsce gdzie to występuje to np druk z dużą prędkością rozpoczęcie wypełniania (100%) i jest tak że jest na początku słabo wypełnienia, są szpary a po kawałku jest już ok.

Postprocess działa tak że robi linniowe modulowanie tępa rozpoczęcia ścieżki druku i jej zakończenia.
Robi wstępne zbudowanie nacisku filamentu i spokojne go uwalnianie pod koniec ścieżki roboczej.

Potrzebował bym info co o tym sądzicie i jakie macie uwagi.
Jak się chce komuś testować oczywiście :)

Co by zachować z centralizowany punk poboru pliku daje link do thingiversa.
http://www.thingiverse.com/thing:559369

Tu filmik jak to działa.
https://www.youtube.com/watch?v=q1uyDekTJ7o

To nie jest manipulowanie akceleracją pracy drukarki!!

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Extruder masta

Postautor: acc » 23 lis 2014, 12:49

A widziałeś jak to było zrobione ponad 2 lata temu w Skeinforge'u?
viewtopic.php?f=14&t=585
Tam się zwalnia ciśnienie na początku ścieżki, Ty piszesz że robisz też coś na początku, może niepotrzebnie, porównywałeś efekty ?

Aha, jak po retrakcji nie wypełnia poprawnie to znaczy że prędkość niewłaściwa (więcej wycofało niż włożyło spowrotem bądź część wyciekła w międzyczasie)
Pozdrawiam,
Adam

Awatar użytkownika
yoyoek1
Posty: 105
Rejestracja: 27 sty 2013, 10:13

Re: Extruder masta

Postautor: yoyoek1 » 23 lis 2014, 13:21

acc pisze:A widziałeś jak to było zrobione ponad 2 lata temu w Skeinforge'u?
viewtopic.php?f=14&t=585
Tam się zwalnia ciśnienie na początku ścieżki, Ty piszesz że robisz też coś na początku, może niepotrzebnie, porównywałeś efekty ?

Aha, jak po retrakcji nie wypełnia poprawnie to znaczy że prędkość niewłaściwa (więcej wycofało niż włożyło spowrotem bądź część wyciekła w międzyczasie)


:) nie jestem sadomasochistą by używać skeinforge
To jest postprocess do kissslicera.
Naprawdę zalecam przetestować druk na maszynie z bowdenem z duża prędkością druku i zobaczysz że przy np obrysie będziesz miał pierwszy obrys z małą ilością materiału (braki) kolejny będzie lepszy jeśli będzie bez retrakcji. Zakończy kluską. Wypełnienie następujące po dłuższej pracy rozpocznie też z niedoborem materiału gdzie powoli zacznie go przybywać, dziurki i szczelinki zaczną znikać. I na końcu tego wypełnienia będziesz miał tego towaru za dużo albo zostawi kluskę albo pociągnie nitkę za sobą.
W przypadku drukarki z bowdenem przy dużym tempie druku filament zanim się pokantuje o rurkę to głowica zrobi z 5cm posuwu roboczego.
Nikomu nie każe używać tego postprocess'a, dziele się tym co zrobiłem.
Chcesz? przetestuj, nie chcesz "olej ten wątek".
Ja chcę drukować na bowdenie bez klusek czy dziur z prędkością większą jak 200mm/s więc :) oto i postsprocess

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: Extruder masta

Postautor: acc » 23 lis 2014, 14:41

Źle mnie zrozumiałeś - nie pisałem aby skrytykować tylko byś spojrzał na źródła tamtej wtyczki i ewentualnie coś z tego wyniósł do swojego rozwiązania :)
Pozdrawiam,
Adam

Awatar użytkownika
arteq
Posty: 152
Rejestracja: 23 paź 2013, 9:20
Lokalizacja: Suwałki
Kontaktowanie:

Re: Extruder masta

Postautor: arteq » 23 lis 2014, 18:30

Nie działa mi do końca ten skrypt.

Kod: Zaznacz cały

artek@artek-acer:~$ ~/programy/em.py Pulpit/carriage_mod.kiss.gcode
Traceback (most recent call last):
  File "/home/artek/programy/em.py", line 703, in <module>
    m.makeAlly()
  File "/home/artek/programy/em.py", line 688, in makeAlly
    self.save()
  File "/home/artek/programy/em.py", line 661, in save
    w.genAhead()
  File "/home/artek/programy/em.py", line 308, in genAhead
    if p.d==0 and self.points[i+1].d>0:
IndexError: list index out of range


Gcode: https://www.dropbox.com/s/lealezmtlb9at ... gcode?dl=0
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl - technika LED | podzespoły elektroniczne | druk 3D

Awatar użytkownika
yoyoek1
Posty: 105
Rejestracja: 27 sty 2013, 10:13

Re: Extruder masta

Postautor: yoyoek1 » 23 lis 2014, 23:42

arteq pisze:Nie działa mi do końca ten skrypt.

Kod: Zaznacz cały

artek@artek-acer:~$ ~/programy/em.py Pulpit/carriage_mod.kiss.gcode
Traceback (most recent call last):
  File "/home/artek/programy/em.py", line 703, in <module>
    m.makeAlly()
  File "/home/artek/programy/em.py", line 688, in makeAlly
    self.save()
  File "/home/artek/programy/em.py", line 661, in save
    w.genAhead()
  File "/home/artek/programy/em.py", line 308, in genAhead
    if p.d==0 and self.points[i+1].d>0:
IndexError: list index out of range


Gcode: https://www.dropbox.com/s/lealezmtlb9at ... gcode?dl=0


czy możesz mi wysłać gcode na którym to bubu się zrobiło?
która wersja kissa ?

Awatar użytkownika
yoyoek1
Posty: 105
Rejestracja: 27 sty 2013, 10:13

Re: Extruder masta

Postautor: yoyoek1 » 24 lis 2014, 11:07

@arteq - ok DONE

jest nowa wersja dostępna

Awatar użytkownika
yoyoek1
Posty: 105
Rejestracja: 27 sty 2013, 10:13

Re: Extruder masta

Postautor: yoyoek1 » 29 lis 2014, 13:14

nowa wersja jest dostępna ;)

marekF
Posty: 186
Rejestracja: 10 lis 2013, 8:30
Lokalizacja: Poznań

Re: Extruder masta

Postautor: marekF » 29 lis 2014, 19:00

yoyoek1 pisze:
. zobaczysz że przy np obrysie będziesz miał pierwszy obrys z małą ilością materiału (braki) kolejny będzie lepszy jeśli będzie bez retrakcji. Zakończy kluską. Wypełnienie następujące po dłuższej pracy rozpocznie też z niedoborem materiału gdzie powoli zacznie go przybywać, dziurki i szczelinki zaczną znikać. I na końcu tego wypełnienia będziesz miał tego towaru za dużo albo zostawi kluskę albo pociągnie nitkę za sobą.
W przypadku drukarki z bowdenem przy dużym tempie druku filament zanim się pokantuje o rurkę to głowica zrobi z 5cm posuwu roboczego.
Nikomu nie każe używać tego postprocess'a, dziele się tym co zrobiłem.
Chcesz? przetestuj, nie chcesz "olej ten wątek".
Ja chcę drukować na bowdenie bez klusek czy dziur z prędkością większą jak 200mm/s więc :) oto i postsprocess

Witaj
Wystawiłeś g-code, wiec popatrzyłem. Analizowałem tylko kilka warstw i tak:
na warstwie 0,5 linia 599 w notepad++ masz
z poprzedniego położenia głowicy
X-31.51 Y9.78 /linia 588/
rysuje/orze linie w poprzek na już nałożonym filamencie
G1 X-7.84 Y-4.96 E76.8778 F8400 /linia 599/
następna
z
X-8.19 Y-15.55 /linia 618/
do
G1 X-5.05 Y-13.51 E83.8923 F8400 /linia 621/ ciągnie nitkę ?, jest to przestawienie głowicy, dlaczego z extrakcją?
Następna
z pozycji
X5.14 Y-13.46 /linia 639/
do
G1 X7.89 Y-14.09 E90.4359 F8400 /linia 642/ j.w.
następna
z pozycji
X17.84 Y-15.41/linia 663/
do
G1 X26.33 Y-2.27 E98.2548 F8400/linia 666/ j.w.
Zaznaczyłem na czerwono te linie.
http://mafdesign.pl/3d/carriage001.jpg
Na innych warstwach jest podobnie. W ogóle to z g-code w osi Z jest dużo ruchów w górę i w dół

Awatar użytkownika
yoyoek1
Posty: 105
Rejestracja: 27 sty 2013, 10:13

Re: Extruder masta

Postautor: yoyoek1 » 30 lis 2014, 13:13

@marekF :) nie dodawałem żadnego gcoda :) to kolega arteq go dodał.
Ja nawet nie zaglądałem co tam jest w nim bo interesowało mnie to że mój postprocess się wywala.
To co jest tematem tutaj w tym wątku to postprocess a nie to co jest w tym pliku. Prekompresja i uwolnienie ciśnienia w głowicy:)

Pytanie czy ktoś coś drukował już może z was przy użyciu tego postprocesa ?
Jakie wasze wrażenia, co wam "wpadło w oczy", jakieś uwagi?


Wróć do „Narzędziownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość