Gate LE-problem z oprogramowaniem

Awatar użytkownika
SimRC
Posty: 25
Rejestracja: 26 sty 2014, 16:33
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie

Gate LE-problem z oprogramowaniem

Postautor: SimRC » 21 wrz 2015, 22:48

Witam.
Dotychczas przez niedługi okres używałem lapka z win7 z którym była podłączona drukarka. Wszystko szło pięknie, dopóki nie pobrałem nowszej wersji Pronterface'a. Wtedy pojawiły się problemy, tj. przerywanie druku, sporadyczne błędy przy łączeniu drukarki z lapkiem.
Więcej nie kombinowałem, bo aktualnie przesiadłem się na nowego z Win10. I tu także pojawiły się problemy.
Wszystko zrobione na programach które są udostępnione na forum, nic nie było uaktualniane, i wszystko zaskoczyło. Zdążyłem tylko zaktualizować Pronterface'a, Slic3r, ponownie podłączyłem i dalej grało. Drukarka śmigała jak wcześniej. Niestety nie miałem wtedy czasu żeby zacząć coś drukować, więc zostawiłem to na kilka dni. Przy następnym połączeniu pojawił się problem w Pronterface
https://www.dropbox.com/s/esma0r73ej8si9o/Przechwytywanie.PNG?dl=0
Sprawdzałem Arduino i wszystko grało. Zrobiłęm nowego HEX'a, i przy próbie wyboru USB wywala "Could not open USB".
Starałem się na nowo wgrać sterowniki, chociaż komputer widzi drukarkę, niestety...
https://www.dropbox.com/s/u5igjdyqj9ni3vj/Przechwytywanie1.PNG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/cs8khhya09oau1y/Przechwytywanie2.PNG?dl=0
Z początku jeszcze wszystko było widziane w Menedżerze Urządzeń tak jak w Win7, teraz, nawet nie wiem kiedy to się stało, jest inaczej. Nie wiem czy to coś zmienia, ale raczej wątpię.

I teraz moje pytanie: Czym jest spowodowany błąd w Pronterface? Czy spróbować pousuwać wszystkie dane po aplikacjach i oprogramowaniu od drukarki i wgrać na nowo? Przywrócić lapka do ustawień fabrycznych, bo w którymś wątku czytałem że są problemy z Win8 i Win10, i ktoś proponował tak zrobić. Czy jest to wina nowszej wersji Pronterface'a i jednak lepiej uzywać tej sprawdzonej?
Wiem że się rozpisałem ,ale jeżeli ktoś zrozumiał i wie co zrobić to będę dozgonnie wdzięczny :)
Jesteśmy tym, co jemy ;)

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1617
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Gate LE-problem z oprogramowaniem

Postautor: Artu » 21 wrz 2015, 23:48

Dłuuugi post, a odpowiedź w pierwszej linijce:
SimRC pisze:Wszystko szło pięknie, dopóki nie pobrałem nowszej wersji Pronterface'a.
Nowsze nie zawsze jest lepsze Obrazek
Nigdy nie zrozumiem tego pędu do instalacji "nowości" przed sprawdzeniem/poczytaniem czy na pewno jest lepsze, i czy działa prawidłowo :mrgreen:
Jak testować coś nowego, to lepiej na kimś, niż na sobie :lol:
Pozdrawiam, Artur

Awatar użytkownika
SimRC
Posty: 25
Rejestracja: 26 sty 2014, 16:33
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie

Re: Gate LE-problem z oprogramowaniem

Postautor: SimRC » 22 wrz 2015, 0:28

Sądziłem właśnie że problemem jest Pronterface, ale nie miałem pewności ;)
Sęk w tym teraz, że nie mogę odpalić starej wersji, przy uruchomieniu od razu odpala że mogę przejść do logów. W logach niestety nic sensownego nie ma, tyle że się uruchamia i zamyka.
Co do nowszej wersji to wiem że jest po prostu wygodniejsza, i ma trochę więcej przydatnych opcji "na szybko", czyli np. zmiana prędkości druku w trakcie drukowania.
Pousuwać wszystko co z Pronterface'em związane i lecieć na starym?
Dzięki :)
Jesteśmy tym, co jemy ;)

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Gate LE-problem z oprogramowaniem

Postautor: Miś » 22 wrz 2015, 1:14

A może zamiast Pronterface użyj Repetier-Host ?
Jak masz Gate to pewnie w elektronice siedzi Repetier, a ten że lepiej współpracuje z dedykowanym Hostem.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Gate LE-problem z oprogramowaniem

Postautor: Fabrykator.pl » 22 wrz 2015, 7:48

Proponuję zainstalować 3novatica Repetier Host, z menu wybrać drukarkę Gate i cieszyć się poprawną pracą niezależnie jaki firmware siedzi w drukarce. Do pełni szczęścia możesz wgrać firmware Repetier dla Gate 1.0 i będziesz miał dobry pakiet. Możliwe, że trzeba będzie zrobić poprawkę na kierunek obrotów silnika i pole robocze.


Wróć do „Teensylu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości