Jak podłączyć wiatrak ?

Awatar użytkownika
xbrzydal
Posty: 136
Rejestracja: 07 sie 2012, 22:10

Jak podłączyć wiatrak ?

Postautor: xbrzydal » 29 paź 2012, 20:15

Waśnie,
Jak podłaczyc wiatrak do Teensylu.
Pracę wiatraka, jak rozumiem można wymusić YARRHem (Wentylator "100%" przycisk "ON").
Na pinach opisanych jako FAN (obok "temperatury głowicy") nie występuje jakiekolwiek napięcie mogace zasilić wiatrak, że o 12V nie wspomnę :(.
Pozdrawiam

--
Brzydal

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Jak podłączyć wiatrak ?

Postautor: Fabrykator.pl » 29 paź 2012, 20:48

Bo napięcie na tych pinach pojawia się dopiero po załączeniu. Wpisz komendę M106 S255 9czyli obroty wentylka na maxa). M107 wyłącza wiatrak

Awatar użytkownika
xbrzydal
Posty: 136
Rejestracja: 07 sie 2012, 22:10

Re: Jak podłączyć wiatrak ?

Postautor: xbrzydal » 29 paź 2012, 20:52

Po wpisaniu komendy M106 S255 9 na pinach napięcie 0 V :(
Pozdrawiam

--
Brzydal

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Jak podłączyć wiatrak ?

Postautor: Fabrykator.pl » 29 paź 2012, 21:26

Napięcie podawane jest pulsacyjnie, choć przy pełnym wysterowaniu powinno wskazywać. Masz wgrany ostatni firmware jaki podłączyłem na forum? Wcześniejsze wersje nie miały jeszcze ustawionych wszystkich pinów

Awatar użytkownika
xbrzydal
Posty: 136
Rejestracja: 07 sie 2012, 22:10

Re: Jak podłączyć wiatrak ?

Postautor: xbrzydal » 29 paź 2012, 21:45

O widzisz tego ostatniego nie wgrywałem jeszcze.
Sprawdzę.

PS. Dałbyś rade wysłać jutro fillament ?
Jesli tak, podaj kwotę, szczegóły posłałem Ci na PW.
Pozdrawiam

--
Brzydal

Awatar użytkownika
xbrzydal
Posty: 136
Rejestracja: 07 sie 2012, 22:10

Re: Jak podłączyć wiatrak ?

Postautor: xbrzydal » 30 paź 2012, 20:38

Nowy marlin załatwił sprawę .
Wiatrak działa.
Dzięki
Pozdrawiam

--
Brzydal

vomestein
Posty: 54
Rejestracja: 13 maja 2013, 0:21
Lokalizacja: Paweł / Warszawa

Re: Jak podłączyć wiatrak ?

Postautor: vomestein » 27 cze 2013, 5:11

hej! Ja mam z kolei inny problem. Po załączeniu napięcie jest. Na krótko spinam jeden wiatrak - działa. Spinam dwa - nie działa. Podłączam jeden wiatrak na dłuższym kabelku (żeby starczyło do ekstrudera) też nie działa. Próbowałem również na kablach o różnych przekrojach - najpierw resztki z wiązki ATX, potem 2 razy cieńszy z kopiarki. Wygląda mi to na znikomy prąd, który występuje na tych pinach. Ktoś spotkał się z tym może?
;
EDIT: Okazało się, że wystarczyło zamienić minus z plusem :) Wszystko na odwrót w tym teensylu :P


Wróć do „Teensylu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość