Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

Awatar użytkownika
skawikk
Posty: 1465
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:56
Lokalizacja: Siemiatycze
Kontaktowanie:

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

Postautor: skawikk » 02 sie 2013, 12:24

pantomas pisze:
mirogoce pisze:Moze ktos wie jakie moga byc przyczyny padajacego bootloadera? Mi w ciagu tygodnia padl dwa razy i nie wiem jaka moze byc przyczyna

Temat dobrze znany i dyskutowany na forum.


Ale nikt nie wie dlaczego:P Ten typ tak ma. Po czym mi się wysypywał bootloader w Sanginocośtam? Po przesunięciu ręką silników. Nie wiem po czym innym się sypało.

M.
FabLab Kielce
Dni Druku

My Mendel hates me. With reciprocity.

"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."

Awatar użytkownika
GigaBajcior
Posty: 744
Rejestracja: 07 lip 2012, 8:48

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

Postautor: GigaBajcior » 02 sie 2013, 12:39

kuba pisze:Widziałem, że koledzy radzili sobie z użyciem programatorów. Nie mam czegoś takiego ale o ile dobrze rozumiem da się bootloader'a nagrać przy pomocy arduino. Tylko jak to zrobić? Mógłby ktoś opisać to w miarę przystępnie czyli jakie opcje ustawić i co gdzie kliknąć. Próbowałem coś robić na podstawie opisów wyżej ale nie bardzo mi wychodzi :(


Zacznij od tego:
http://arduino.cc/en/Tutorial/ArduinoISP



Sent from my iPhone using Tapatalk 2

pantomas
Posty: 214
Rejestracja: 17 maja 2013, 18:41

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

Postautor: pantomas » 02 sie 2013, 18:09

skawikk pisze:Ale nikt nie wie dlaczego:P Ten typ tak ma. Po czym mi się wysypywał bootloader w Sanginocośtam? Po przesunięciu ręką silników. Nie wiem po czym innym się sypało.

M.


A mi sie wydaje z tamtej dyskusji, że wszyscy wiedza dlaczego tak jest ale usunięcie tego problemu wymaga przeprojektowania elektroniki a to jest czasochłonne i kosztowne i pytanie czy w ogóle ma sens itd.

Awatar użytkownika
skawikk
Posty: 1465
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:56
Lokalizacja: Siemiatycze
Kontaktowanie:

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

Postautor: skawikk » 02 sie 2013, 18:46

pantomas pisze:
skawikk pisze:Ale nikt nie wie dlaczego:P Ten typ tak ma. Po czym mi się wysypywał bootloader w Sanginocośtam? Po przesunięciu ręką silników. Nie wiem po czym innym się sypało.

M.


A mi sie wydaje z tamtej dyskusji, że wszyscy wiedza dlaczego tak jest ale usunięcie tego problemu wymaga przeprojektowania elektroniki a to jest czasochłonne i kosztowne i pytanie czy w ogóle ma sens itd.


W sumie można tak powiedzieć. Większość osób, które coś wiedzą na temat elektroniki i reprapów wie jakie są wady poszczególnych elektronik. Ale też nikt nie wie dlaczego konkretnie wysypuje się bootloader.

M.
FabLab Kielce
Dni Druku

My Mendel hates me. With reciprocity.

"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."

myinventions
Posty: 19
Rejestracja: 05 sie 2013, 18:19
Kontaktowanie:

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

Postautor: myinventions » 18 sie 2013, 14:12

No dobra, to teraz na nie padło. Drukarka działała bez problemu, programowanie Marlina też, wszystko okej. Ale chyba jakieś małe zwarcie mogło być bo goły drucik upadł mi na płytkę :roll:
Objawy: ani w trybie serial ani w trybie usb nie działa komunikacja z Sunbeam (rev B). Flip też nic nie widzi.
Co zrobiłem: wszystkie połączenia usb do procesora sprawdzone, różne kable, wszystkie złącza zasilania na płytce i masowe. Oczywiście płytka testowana goła bez kabli i stepsticków. Odpaliłem zatem mój programator ISP (arduino w trybie ftdi bitbang). Zarzuciłem na procek (AT90USB1287) oryginalnego bootloadera AT90USB1287.hex,bootloadera z tego wątku 128X-usb-boot-1-0-1.hex i próbowałem też Marlina którego wcześniej przez flipa wgrywałem i działał. Niestety mimo udanej weryfikacji nadal komputer nie widzi płytki.
Zrobiłem też test z najprostszym programem migającym diodą podłączoną do PD1 i działał.
Pytania: czy zdarzyć się mogło że moduł usb w procku padł? Może marlinem wyprowadzić komunikację innymi pinami? Czy zworka boot ma wpływ na programowanie przez isp, bo próbował z i bez?
I nowy dziwny objaw który pojawił się jak teraz pisałem posta (i wgrywałem kolejną próbę) - zaczęła migać dioda przy 12V (tylko podłączenie pod usb) i LM7805 się mocno nagrzał.

yru
Posty: 343
Rejestracja: 02 sie 2012, 0:25

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

Postautor: yru » 18 sie 2013, 21:46

jaknajbardziej mogles upalic usb :(. ale chyba powinno sie udac podpiac bezposrednio pod rx/tx np czyms takim:

http://allegro.pl/konwerter-usb-rs232-t ... 58393.html
http://allegro.pl/konwerter-przewod-usb ... 13509.html

nie wiem, czy soft domyslnie na serialu tez slucha, tu sie ktos bardzije grzebiacy w marlinie moze wypowie, albo googlac trzeba.

myinventions
Posty: 19
Rejestracja: 05 sie 2013, 18:19
Kontaktowanie:

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

Postautor: myinventions » 15 wrz 2013, 18:01

Z tydzień walczyłem z przeprogramowaniem procka na komunikację po serialu, śmiesznie bo prosty program do migania diodą i komunikacji po serialu pięknie działał, ale jak go wkleiłem na sam początek kodu marlina to migał diodą bardzo słabo i komunikacji nie było :)
Aktualnie przelutowałem nowy procesor w końcu ale jeszcze jest coś nie halo.

marbalon
Posty: 35
Rejestracja: 25 sie 2014, 21:46

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

Postautor: marbalon » 25 sie 2014, 22:03

Witajcie,
Mój pierwszy post tutaj i niezbyt chwalebny... udało mi się tez coś upalić... Ale dorzeczy:

- Podłączyłem drukarkę ale nie zauważyłem że jeden stapstik jest przesunięty o jeden pin za daleko. Dokładnie oś X wystawała poza piny i była przerwa do Y której nie zauważyłem.
- Podłączyłem zasilanie i oczywiście psyt... i step sticki poszły.... ale tu szczęście w nieszśzęsciu miałem identyczne z chińskiego zestawu podmieniłem i po podłaczeniu zasilania silniki staja w miejscu więc one raczej działają
- Drukarki niestety nie było widać na porcie USB a więc zdjąłem zworkę PROG i to samo, odpaliłem avrdude i dałem:

Kod: Zaznacz cały

avrdude -c avrispmkII -P usb -p at90usb1287 -U lfuse:w:0x5E:m -U hfuse:w:0x99:m -U efuse:w:0xF3:m
avrdude -c avrispmkII -P usb -p at90usb1287 -U flash:w:128X-usb-boot-1-0-1.hex:i


Bootloader załadował się poprawnie a na USB nadal zima ze zworką i bez nic się w menagerze urządzeń nie pojawia. Płytkę zasilałem opcja i z USB oraz z VIN i nic :(

Pytanie co pierwsze wymieniać na płytce ? Procek czy gdzieś jest jakieś zabezpiecznie ? Czy mogę przekompilować program i wgrać jakoś tak aby działał po UART + przejściówka TTL ?

Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8756
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

Postautor: Fabrykator.pl » 26 sie 2014, 11:41

Tu niestety zostanie wymiana procka :( Możesz też sprawdzić rezystory R3 oraz R4

kasia111
Posty: 11
Rejestracja: 24 paź 2014, 14:07

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

Postautor: kasia111 » 21 gru 2014, 13:47

Witam
Mam taki sam problem jak wyżej wspomniany przy wgrywaniu softu wszystko idzie ok, aż do momentu gdy w flipie daje RUN i wyskakuje komunikat: "Blank check fail at 0x00000". Wiem, że to było wyjaśniane na tym forum na wszystkie sposoby itd. Chciałabym się dowiedziec czy można cos z tym zrobić bez programatora USBASP. Jeśli jest taka możliwość prosiłabym o wyjaśnienie tego w sposób naprawdę łopatologiczny, krok po kroku, jak dla całkowitego laika. Z góry dziękuje.


Wróć do „Teensylu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość