Strona 1 z 7

Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

: 09 paź 2012, 8:39
autor: gargravarr
Witam, jakiś czas temu kupiłem zestaw i po złożeniu mechaniki przyszedł czas na podłączenie do elektroniki. Na początku podłączyłem tylko oś Z i przetestowałem z komputerem - wszystko działało. Później ze względu na brak czasu zestaw przeleżał dwa tygodnie. Teraz postanowiłem podłączyć krańcówki i silnik osi Y - mam taki z ośmioma przewodami więc postanowiłem przetestować podłączenie. Wtedy jeszcze też wszystko działało. W pewnym momencie zaczęła mnie denerwować elektronika wisząca na kablu i dorobiłem podstawkę do przymocowania jej do ramy. Niestety po kolejnym podłączeniu system nie wykrył mi portu COM. Spróbowałem innego gniazda USB, innego komputera i nic. Myślałem, że elektronika mi padła, ale spróbowałem jeszcze połączenie bez zworki i pojawiło mi się urządzenie AT90USB128. Z tego co przeczytałem jest to tryb pracy w którym mogę wgrać firmware, nie wiem czy poprzedni skasował się sam czy jakoś mu pomogłem. Problem w tym, że jeśli dobrze zrozumiałem informacje znalezione w necie przed wgraniem firmware muszę go skompilować, a środowisko Arduino przy uruchamianiu wyrzuca błąd ze względu na źle ustawiony port. Portu nie mogę ustawić poprawnie bo go nie mam. Czy binaria są w jakiś sposób dopasowywane do sprzętu, że potrzebna jest komunikacja środowiska ze sterownikiem? Czy mogę wgrać i gdzie znaleźć binaria pozwalające na poprawną komunikację?

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

: 09 paź 2012, 10:38
autor: Fabrykator.pl
Prawdopodobnie wysypał się firmware w związku z jakimś przepięciem (tez mi się to kilka razy zdarzyło). wystarczy, że wgrasz na nowo firmware i będzie :git: Jak wgrać firmware znajdziesz tutaj
viewtopic.php?f=46&t=420

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

: 09 paź 2012, 12:06
autor: gargravarr
Tak myślałem że to wina softu. Problem w tym, że nie mogę skompilować firmware bo Arduino mi nie startuje (Launch4j: An error occuredwhile startingthe application). Z tego co znalazłem problem tkwi w niewłaściwym numerze portu COM w pliku ini, ale ja nie mogę ustawić właściwego bo go nie mam. Dlatego pytałem o binarki, chyba plik .hex, żeby wgrać programem FLIP i wtedy uruchomić Arduino.

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

: 09 paź 2012, 12:25
autor: haraku
Witaj,
Pewnie masz Arduino 1.0.1, też nie mogłem odpalić, musisz zmienić język w ustawieniach,
tu masz co i jak http://majsterkowo.pl/forum/wyskakuje-b ... -t230.html

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

: 09 paź 2012, 13:07
autor: gargravarr
Dzięki piękne, jestem o krok dalej. Odpaliłem Arduino, skompilowałem firmware, odpaliłem FLIP otworzyłem plik hex, zaznaczyłem opcje po lewej, nacisnąłem RUN, wykonał się Erase (zielona dioda) i zatrzymał się na BlankCheck (świeci na czerwono). Na dole komunikat Blank check fail at 0x000000.

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

: 09 paź 2012, 14:58
autor: Fabrykator.pl
W takim razie mógł się posypać bootloader. Bez programatora nic nie zdziałasz :( Ewentualnie Blank Check i Verify odznacz i ponów próbę

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

: 09 paź 2012, 15:14
autor: gargravarr
Odzanaczanie Check i Verify nic nie daje bo nie przechodzi przez programowanie. Znalazłem za to programator jtag USB ICE z dawnych czasów zabaw płytką testową. Pytanie tylko jak się podłączyć do płytki Teensylu i co będę potrzebował żeby zaprogramować ten bootloader. Moje poznawanie mikrokontrolerów zakończyło się na prostych programach mrugających diodami i obsługujących przyciski.

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

: 09 paź 2012, 19:37
autor: Fabrykator.pl
Programator podłączasz pod złącze 6-pinowe obok przycisku reset. W załączniku oryginalny bootloader Atmela. Musisz ustawić fuse bity dla tego bootloadera - oto wartości
lfuse:w:0x5E:m -U hfuse:w:0x99:m -U efuse:w:0xF3:m

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

: 09 paź 2012, 20:08
autor: gargravarr
Na razie poszukuję jak to podłączyć. Mój programator ma wyjścia TCK, TDO, TMS TDI, a to złącze jest opisane z tego co znalazłem MOSI, MISO, SCK. Chyba muszę jakoś przeprogramować ten programator, ale jeszcze nie wiem jak. Potem zapewne przyjdzie czas na naukę obsługi AVR Stodio. Jeszcze chyba trochę szperania po necie przede mną.

Re: Brak komunikacji - komputer nie wykrywa portu

: 09 paź 2012, 20:19
autor: wulfnor
Obrazektakie wyjscia? Jelsi tak to masz jtag, a potrzebujesz programatora ISP.
Kup usbasp na przyklad http://allegro.pl/programator-usbasp-avr-isp-tasma-60cm-najtaniej-i2670803648.html