Podłączenie stołu i głowicy

swistak

Podłączenie stołu i głowicy

Postautor: swistak » 08 paź 2012, 0:01

Na wyjściu grzania hotbead są 4 piny a 2 kable, jak to podłączyć najlepiej, na zewnętrzne?

wulfnor

Podłączenie stołu

Postautor: wulfnor » 08 paź 2012, 13:54

no namieszales, bo ten Topic jest o podlaczeniu sunbeam, a sunbeam=/=teensylu.

swistak

Re: Schemat podłączenia

Postautor: swistak » 08 paź 2012, 13:56

Właśnie zauważyłem, przepraszam za zamieszanie - wczoraj już zupełnie zakręcony byłem.
Jakby administrator był tak dobry i wydzielił wątek od mojego posta i nazwał powiedzmy "Podłączenie stołu na rezystorach do Teensylu". Byłbym rółnież wdzięczny za odpowiedź jak to w końcu podłączyć :D

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: Schemat podłączenia

Postautor: acc » 08 paź 2012, 14:00

tak jak napisałem - mostkujesz dwa lewe na jeden przewód i dwa prawe na drugi
zresztą na pewno widać na elektronice że ścieżki łączą ze sobą te piny...
Pozdrawiam,
Adam

swistak

Re: Podłączenie stołu i głowicy

Postautor: swistak » 08 paź 2012, 15:15

Dzięki. No właśnie na płytce nie są zmostkowane (przynajmniej w żaden oczywisty sposób), stąd pytanie.

mirogoce
Posty: 60
Rejestracja: 14 mar 2013, 21:37

Re: Podłączenie stołu i głowicy

Postautor: mirogoce » 24 maja 2013, 23:15

Mam problem z grzaniem, bo kiedy zalaczam glowice to przekaznik (dodatkowy) zalacza mi grzanie stolu, kiedy glowica nagrzeje sie do 250* a stol ma 50* to wylacza mi razem to i to. Mysle ze cos z merlinem mam nie tak, wgrany jest najnowszy z obsluga SD i LCD wiec niepowinno byc czegos takiego, moze cos z pinami w merlinie jest pokopcone ale gdzie tego szukac?

Dzisiaj juz poskladalem wszystko i zostaje dalej nieszczesne grzanie, w pronterface jak wlacze grzanie glowicy to wlacza sie tez grzanie stolu, jak dam wylaczenie glowicy to nie ma zadnej reakcji a jak dam wylaczenie stolu to wylacza glowice i stol, to tak jakby dwa te wyjscia byly polaczone ze soba, od rana siedze przy kompie i kombinuje, co to moze byc?

"
#define HEATER_0_PIN 13
#define HEATER_1_PIN -1
#define HEATER_2_PIN -1
#define TEMP_0_PIN 6 // MUST USE ANALOG INPUT NUMBERING NOT DIGITAL OUTPUT NUMBERING!!!!!!!!!
#define TEMP_1_PIN -1 // MUST USE ANALOG INPUT NUMBERING NOT DIGITAL OUTPUT NUMBERING!!!!!!!!!
#define TEMP_2_PIN -1 // MUST USE ANALOG INPUT NUMBERING NOT DIGITAL OUTPUT NUMBERING!!!!!!!!!
#define HEATER_BED_PIN 4
#define TEMP_BED_PIN 10
"

Tu chyba jest ok
A moze uwalone teensylu od Krzyska

mirogoce
Posty: 60
Rejestracja: 14 mar 2013, 21:37

Re: Podłączenie stołu i głowicy

Postautor: mirogoce » 28 maja 2013, 20:11

Ma mo9ze ktos jakis pomysl jak to sprawdzic? bo narazie grzanie stolu urachamiam recznie a wolalbym to z automatu

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Podłączenie stołu i głowicy

Postautor: Fabrykator.pl » 30 maja 2013, 9:01

A zakładałeś jakieś radiatory na mosfety?

mirogoce
Posty: 60
Rejestracja: 14 mar 2013, 21:37

Re: Podłączenie stołu i głowicy

Postautor: mirogoce » 30 maja 2013, 10:35

tak, zalozylem jeden wiekszy na oba mosfety do grzania, radiator na mosfeta obok gniazda 12V oraz na procka.

Dzieki Krzychu :git: , nie wiedzialem ze radiator bedzie robil takie problemy, znow jestem mondrzejszy na przyszlosc :)
Wszystko dziala jak nalezy

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: Podłączenie stołu i głowicy

Postautor: acc » 30 maja 2013, 12:16

może być jeden więszy, pod warunkiem że odizolujesz mosfety podkładkami do tego przeznaczonymi :-)
Pozdrawiam,
Adam


Wróć do „Teensylu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości