Teensylu - nie działające silniki

Awatar użytkownika
Tomek75
Posty: 408
Rejestracja: 15 paź 2013, 18:36

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: Tomek75 » 06 paź 2014, 21:16

Czyli wygląda na to że ta stara płytka teensylu po wymianie procesora może być sprawna a jedynie stepsticki są uszkodzone skoro cała reszta działa? :piwo: Co z tego jak nowy zestaw już leci :D

tplewa
Posty: 100
Rejestracja: 22 wrz 2014, 11:09
Lokalizacja: Warszawa

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: tplewa » 06 paź 2014, 21:36

Sam mowiles ze wywalisz ta zdezelowana PCB ;) teraz bedzie ladniejsza ;)

Awatar użytkownika
Tomek75
Posty: 408
Rejestracja: 15 paź 2013, 18:36

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: Tomek75 » 06 paź 2014, 22:18

Mam nadzieje że również rozwiąże problem skaczącej temperatury na głowicy. W ciągu sekundy potrafi skoczyć z 230 do 250 i tak w kółko. Termistor wykluczyłem. Kable i elektronika będzie nowa. Zobaczymy jak będzie ;)

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: SWJ » 07 paź 2014, 21:07

W końcu znalazłem czas i zmierzyłem

jak się można było spodziewać
DISABLE ... 4,9V
ENABLE ... koło 0.005 V




jedno jest u mnie dziwne u niego na nodze ENABLE zawsze jest 2,4V ... zaraz po starcie procka

przy czym ja mam corexy napęd i zawsze jeden silnik jest na enablu ... bo chyba to typowe dla tego napędu... albo u mnie coś z płytką TEENSY jest skopane... ale nie chce mi się go przeprogrmowywac teraz by tersowac..
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
Tomek75
Posty: 408
Rejestracja: 15 paź 2013, 18:36

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: Tomek75 » 07 paź 2014, 21:44

Tak się zastanawiam dlaczego u mnie na wyłączonym silniku na enable jest tylko 1,1 V :?: Czy to w normie skoro właściwie powinno być 5V.

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: SWJ » 07 paź 2014, 21:49

u mnie ten jeden pracuje zawsze jako załączony ... albo błąd płytki albo coś tam - sprawdze w wolnej chwii



pozostała 3 NORMLANIE pracujące... dokładnie tak pracują że jak silniki sa wyłączone to procek podaje na noge /ENABLE +5V ...
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
Tomek75
Posty: 408
Rejestracja: 15 paź 2013, 18:36

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: Tomek75 » 24 paź 2014, 17:19

Po 3 tygodniach oczekiwania dotarły wreszcie nowe stepstick. Podłączyłem jeden z nich do testera stepstic z tego wątku. Przy naciskaniu przełącznika silnik ładnie sobie pyka :D Znaczy że nowe są ok a stare tak jak było to ustalone są uszkodzone :git:
Z uwagi że nowa płytka teensylu jeszcze nie dotarła zaryzykuje i podłącze je do starej. Mam nadzieje że nowe nie pójdą z dymem :?

tplewa
Posty: 100
Rejestracja: 22 wrz 2014, 11:09
Lokalizacja: Warszawa

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: tplewa » 24 paź 2014, 19:12

Nie powinny - to musial byc jakis przypadek np. jak wspomnial SWJ jak ci sie rozlaczylo i na szybko podlaczyles, najprawdopodobniej z przesunieciem pinow no i poszlo z dymem... Dlatego najlepiej jak sie grzebie pod napieciem to nic na szybko i zawsze uwazac co by jakis przewod, srubokret ip. nie spadl na elektronike...

Awatar użytkownika
Tomek75
Posty: 408
Rejestracja: 15 paź 2013, 18:36

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: Tomek75 » 24 paź 2014, 19:35

Masz racje nic się nie stało :D

Podłączyłem stepstic do płytki i wszystko chodzi :piwo:

Ale pojawił się inny mały problem którego nie rozumiem. Na nowych stepstikach na potencjometrze miałem ustawione 0.8 V i silniki przy tym napięciu bardzo się grzeją. Na starych stepstikach podobne efekty miałem powyżej 1,5V a normalnie miałem ustawione na 0.7-0.8 V. Stetpsic wyglądają identycznie. Pytanie dlaczego tak się dzieje :?

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: SWJ » 24 paź 2014, 19:41

stepsticki maja rozne rezystory pomiarowe... 0,1 0,05 0,2 .....
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..


Wróć do „Teensylu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość