Teensylu - nie działające silniki

Awatar użytkownika
Tomek75
Posty: 408
Rejestracja: 15 paź 2013, 18:36

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: Tomek75 » 05 paź 2014, 23:41

Kupiłem okazyjnie 90usb1287 za 10 zł/sztuka :git: Z przesyłką wyszło jakoś 13 zł/sztuka :D Dodam że ten który właśnie przelutowałem nie jest z tych tanich :bania: Ten kosztował z przesyłką 75 zl.

Zatem aby ustalić przyczynę planuje sprawdzić posiadane stepstick jak otrzymam nową płytkę. Pytanie tylko czy jeżeli stepstick są uszkodzone nie będzie to groźne dla płytki. Może lepiej sprawdzić nowy stepstick na starej płytce? Co o tym sądzicie? I czy np. jeżeli to płytka uszkadza sptesticki nie przepali mi nowego. :?

tplewa
Posty: 100
Rejestracja: 22 wrz 2014, 11:09
Lokalizacja: Warszawa

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: tplewa » 05 paź 2014, 23:52

Trydno powiedziec... jak widac obecnego procka nie uwalily ;) Jest jakas szansa ze moga uwalic porty w procku ;) Chyba lepsze rozwiazanie to nowy stepstick na starej plycie... ale tez glowy nie dam sobie uciac ;) Generalnie to te stepsticki mozna sprawdzic i poza ukladem i to by bylo najbezpieczniejsze. Sygnal step mozna generowac dowolnym przyciskiem itp. ;)

A co do cen AVR-ow to tak zerklem tylko na kilka sklepow srednio 40-50zl sa 1287... 1286 tanszy jakies 3zl. Zapewne mozna znalezc taniej bo AT90USB to dosc stare procki...

Awatar użytkownika
Tomek75
Posty: 408
Rejestracja: 15 paź 2013, 18:36

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: Tomek75 » 05 paź 2014, 23:55

Jeżeli masz pod ręką jakiś schemat prostego układu testowego to wrzuć. Może coś "wystrugam" takiego i sprawdzę je. :git:

tplewa pisze:A co do cen AVR-ow to tak zerklem tylko na kilka sklepow srednio 40-50zl sa 1287... 1286 tanszy jakies 3zl. Zapewne mozna znalezc taniej bo AT90USB to dosc stare procki...


Mówiłem kupiłem okazyjnie :D

tplewa
Posty: 100
Rejestracja: 22 wrz 2014, 11:09
Lokalizacja: Warszawa

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: tplewa » 05 paź 2014, 23:58

cos jak wczesniej podawalem

http://www.hobbyist.co.nz/sites/default ... oller3.jpg

ENABLE do masy, DIR mozna nie podlaczac bo to kierunek obrotow (choc moze lepiej do masy co by tam nie zmienial sie stan)... a STEP przykladowo przez 10k do 5V i przez microswitch do masy... naciskajac powinien sie powoli obracac silnik tzn. po kroku...

tak w uproszczeniu
5V--- R 10k ----do STEP ---switch---MASA

Prosciej chyba sie nie da ;) ale po tym co pomierzyles to czuje ze nie ma co sprawdzac ;) bo na to ze sa uwalone jedynie wylazi... jak by ENABLE nie bylo z negacja to mozna by bylo sie do tego 1.2V przyczepic przy logicznej jedynce...

Awatar użytkownika
Tomek75
Posty: 408
Rejestracja: 15 paź 2013, 18:36

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: Tomek75 » 06 paź 2014, 0:05

Dzięki :git:

Proste jak byk wiec zrobię sobie taki układzik testujący. Może się też przydać w przyszłości. Oby nie :bania:

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: SWJ » 06 paź 2014, 0:06

tylko kroki na dipswiczach ustaw na 1:1 krok ... to zauważysz ruch ośki... nie testuj na 1:16 :-)
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
Tomek75
Posty: 408
Rejestracja: 15 paź 2013, 18:36

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: Tomek75 » 06 paź 2014, 0:09

SWJ pisze:tylko kroki na dipswiczach ustaw na 1:1 krok ... to zauważysz ruch ośki... nie testuj na 1:16 :-)


Ale te switche są o ile dobrze wiem są na płytce. A ja chcę zrobić taki układzik do testowania poza płytką. :? Bo chyba o to chodzi :?
Wystarczy że coś usłyszę to już będzie znak że silnik działa ;)

tplewa
Posty: 100
Rejestracja: 22 wrz 2014, 11:09
Lokalizacja: Warszawa

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: tplewa » 06 paź 2014, 0:11

Jak chcesz robic do testu to zamiast switcha lepiej zrobic jakis generator np. na bramkach czy na NE555 co by nie klikac recznie ;) tzn. byle jaki generator fali prostokatnej i go dac na step... dir mozna dac na switchu by byla zmiana kierunkow... ENABLE na stale do masy...

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: SWJ » 06 paź 2014, 0:15

tu masz ładny OPIS

http://botland.com.pl/sterowniki-silnik ... ololu.html


na wejściach od kroków trzeba mieć niski stan - czyli do MASY MS1 MS2 MS3... ale.... scalak posiada wewnętrzny "pull down" :git: czyli nic nie podłączasz...

Rozdzielczość

Rozmiar kroku wybierany jest za pomocą wejść MS1, MS2, MS3. Możliwe ustawienia pokazane zostały w tabeli poniżej. Wejścia MS1, MS2 oraz MS3 mają wewnętrzny rezystor pull-down (100kOm).

MS1 MS2 MS3 Rozdzielczość
niski niski niski Pełny krok
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
Tomek75
Posty: 408
Rejestracja: 15 paź 2013, 18:36

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: Tomek75 » 06 paź 2014, 0:18

Spokojnie to ma być tylko prosty układzik do testowanie stepstikow. Nie rozpędzajmy się :D Rozumiem że zwarcie przełącznika w takim układzie to będzie krok dla silnika?
No i chyba musi być jeszcze podpięte Vmot u mnie 24V bo silnik bez tego chyba nie będzie działał :?


Wróć do „Teensylu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość