LCD / SD / PWM / Encoder w Teensylu

Awatar użytkownika
GigaBajcior
Posty: 744
Rejestracja: 07 lip 2012, 8:48

Re: LCD / SD / PWM / Encoder w Teensylu

Postautor: GigaBajcior » 18 paź 2012, 12:46

Mam to samo :( 1 i 3 linijka kwadraciki...

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8756
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: LCD / SD / PWM / Encoder w Teensylu

Postautor: Fabrykator.pl » 18 paź 2012, 15:06

Ten firmware który wrzuciłem jest do wyświetlaczy 4x20. Należy zdefiniować posiadany wyświetlacz w config. W pins.h ustawione wyjścia dla wyświetlacza 4-linijkowego

sebcio

Re: LCD / SD / PWM / Encoder w Teensylu

Postautor: sebcio » 18 paź 2012, 16:36

tak zrobilem, nic to nie dalo. te same dwa rzedy kwadratow na 4x20.
zauwazylem tez ze zmienil sie motherboard, wczesniej byl 81 albo 83 (pisze z pamieci), teraz jest 8.
Pins.h nie zmienilo sie wogole pomiedzy firmwarami dostepnymi na forum.

Awatar użytkownika
GigaBajcior
Posty: 744
Rejestracja: 07 lip 2012, 8:48

Re: LCD / SD / PWM / Encoder w Teensylu

Postautor: GigaBajcior » 18 paź 2012, 18:49

Przypiąłem na chwilę wyświetlacz 16x2 i normalnie wyświetla, oczywiście obcięte wszystko.
Ale widać że są 4 linie bo menu przesuwa się przy czwartym kliknięciu enkodera.
Jutro spróbuję 40x4, może na połowie się wyświetli.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8756
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: LCD / SD / PWM / Encoder w Teensylu

Postautor: Fabrykator.pl » 18 paź 2012, 19:57

W takim razie masz coś źle podpięte, bo na wszystkich moich Teensylu działają wyświetlacze

sebcio

Re: LCD / SD / PWM / Encoder w Teensylu

Postautor: sebcio » 19 paź 2012, 0:23

dziala !
na przyszlosc bede juz podpinal mase do RW ;-)

Awatar użytkownika
GigaBajcior
Posty: 744
Rejestracja: 07 lip 2012, 8:48

Re: LCD / SD / PWM / Encoder w Teensylu

Postautor: GigaBajcior » 19 paź 2012, 10:42

No widzisz :)
A ja mam podpięte RW ja trzeba i 20x4 nie śmiga... podpinam do tego samego kabelka 16x2 i działa...
Karta SD śmiga, impulsator śmiga, mały wyświetlacz śmiga, właśnie leci pierwszy wydruk bez komputera.
W sumie jest dobrze, ale duży wyświetlacz byłby "wisienką na torcie" ;)

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8756
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: LCD / SD / PWM / Encoder w Teensylu

Postautor: Fabrykator.pl » 19 paź 2012, 13:11

Jaki masz wyświetlacz 4x20? Na alledrogo sa 2 rodzaje: z jednym rzędem wyprowadzeń i z 2 rzędami wyprowadzeń. W obydwu inaczej podłącza się zasilanie podświetleniem (kontrast regulowany rezystorem). Jeśli masz z 1-rzędową listwą, to:
- rezystor 1K podpinasz do 1 i 3
- łączysz 1 z 16
- łączysz 2 z 15
- 1 łączysz z 5

Jak masz 2-rzędówke, to zgodnie z tym tutorialem
http://tommyc-reprap.blogspot.com/2012/ ... orial.html

jaduda
Posty: 11
Rejestracja: 02 wrz 2012, 17:42

Re: LCD / SD / PWM / Encoder w Teensylu

Postautor: jaduda » 20 paź 2012, 23:48

xbrzydal pisze:Pliki gcode na kartę należy zaladować z pominięciem Printer Interface, załadowane przez Printer Interface nie działają, jeszcze nie wiem dlaczego ?
Pewnie chodzi o nazwę pliku. Podczas zapisywania pliku na karcie przez Printer Interface pyta nas pod jaką nazwą chcemy zapisać plik. Domyślnie jest to "nazwa_pliku.g" należy to zmienić na "nazwa.gco" i wtedy działa :)

PS. Ważne, aby nazwa pliku miała maksymalnie pięć znaków, plus oczywiście rozszerzenie .gco ;)

Awatar użytkownika
GigaBajcior
Posty: 744
Rejestracja: 07 lip 2012, 8:48

Re: LCD / SD / PWM / Encoder w Teensylu

Postautor: GigaBajcior » 21 paź 2012, 7:00

mam 1-rzędówkę, podświetlenie niepodłączone (podłączenie niczego nie zmienia), do 3 podpięty suwak potencjometru 10K włączonego do 1 i 2.
Spróbuję wg tego co piszesz, zobaczymy.

Już wcześniej miałem takie cuda z tym wyświetlaczem, jeszcze na sanguinololu, pisałem programik Hello world w arduino i się normalnie wyświetlało, czyli wszystko było dobrze podłączone, a po wgraniu marlina były kwadraciki.


Wróć do „Teensylu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość