Awaryjny stop

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Awaryjny stop

Postautor: Fabrykator.pl » 12 cze 2013, 19:50

Repetier Host i repetier firmware - Awaryjny Stop w Hoście działa natychmiastowo.

Awatar użytkownika
GigaBajcior
Posty: 744
Rejestracja: 07 lip 2012, 8:48

Re: Awaryjny stop

Postautor: GigaBajcior » 12 cze 2013, 21:05

Trzeba sie bedzie w koncu zabrac za ten soft :)

pantomas
Posty: 214
Rejestracja: 17 maja 2013, 18:41

Re: Awaryjny stop

Postautor: pantomas » 12 cze 2013, 21:35

Repetier... wiem. Ale ja wolę przycisk, jakoś tak szybciej się naciska w razie W.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Awaryjny stop

Postautor: Fabrykator.pl » 12 cze 2013, 22:04

To podczep przycisk pod RESET i sprawa załatwiona - działa momentalnie

pantomas
Posty: 214
Rejestracja: 17 maja 2013, 18:41

Re: Awaryjny stop

Postautor: pantomas » 12 cze 2013, 22:23

Krzysztof, zobacz kilka postów wyżej, cały czas o tym właśnie dyskutujemy.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Awaryjny stop

Postautor: Fabrykator.pl » 12 cze 2013, 22:39

Czytałem od początku i nie kumam tego rozważania :roll: Albo awaryjny stop maszyny albo po stopie wodotryski. Jeśli coś się ma dziać po awaryjnym stopie (podniesienie glowicy) to nie będzie to awaryjny stop maszyny. Dla mnie przycisk "awaryjny stop" rozłącza całkowicie maszynę w moment. Taką funkcję można po trosze przypisać przyciskowi RESET na płytce. Po jego naciśnięciu maszyna staje w moment (ale jest dalej zasilana). Najlepiej taki przycisk podłączyć do stycznika, który by całkowicie odcinał zasilanie elektroniki - wtedy będzie to prawdziwy awaryjny stop a nie udawany.

pantomas
Posty: 214
Rejestracja: 17 maja 2013, 18:41

Re: Awaryjny stop

Postautor: pantomas » 12 cze 2013, 22:57

To jest tak jak w samochodach, jak gwałtownie zahamujesz to się automatycznie włączają światła awaryjne. Tak jak pisałem zwykle po stopie podnoszę głowicę. Dlatego chciałem to połączyć. Może Ty tego nie potrzebujesz albo się nie zgadzasz?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Awaryjny stop

Postautor: Fabrykator.pl » 12 cze 2013, 23:07

Zastanawia mnie jaki to ma sens :roll: Awaryjnego stopu użyjesz:
- gdy zobaczysz, że peek dymi się na boki
- jak będzie Ci ciepło z przewodów zasilających grzałki buchało
- jak głowica przywali Ci tak w model, że się kroki pogubią
Do czego tu podnoszenie głowicy? Raczej przydatne jest totalne odcięcie zasilania (w przypadku pierwszych dwóch).
Oczywiście to tylko moje zdanie i nie musi się ktoś z tym zgadzać :git:

Awatar użytkownika
Jaszuk
Posty: 353
Rejestracja: 06 gru 2012, 18:59
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:

Re: Awaryjny stop

Postautor: Jaszuk » 12 cze 2013, 23:56

Zgadzam się z Krzysztofem awaryjny stop to stop i koniec.
Stop z podnoszeniem to raczej pauza ale czy da radę ruszyć na nowo?
Stowarzyszenie Innowacyjnych Technologii Polska - SIT Polska dawny FabLab Kielce

yru
Posty: 343
Rejestracja: 02 sie 2012, 0:25

Re: Awaryjny stop

Postautor: yru » 13 cze 2013, 8:52

no tu by sie pdzydaly dwie zupelnie osobne funkcje, awaryjny dla wydruku, wtedy stop, ew. mozliwosc ponownego home itp i restart, zwykly przsztyczek

a awaryjny to awaryjny z gatunku "dyyyym" czy "rekaaa" - stycznik i wielki wygodny podreka przelacznik.


Wróć do „Teensylu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość