Awaryjny stop

pantomas
Posty: 214
Rejestracja: 17 maja 2013, 18:41

Awaryjny stop

Postautor: pantomas » 12 cze 2013, 13:05

Zdarza się, że coś pójdzie nie tak. Pronterface ma dużą zwłokę w działaniu i do szybkiego zatrzymania się nie nadaje.
Wykonanie resetu elektroniki tylko częściowo rozwiązuje sprawę bo mechanizm zastyga w pozycji gdzie się aktualnie znajduje.
Ideałem by był przycisk STOP, który podnosi głowicę i wyłącza silniki i grzałki. Czy da się coś takiego zrobić?

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: Awaryjny stop

Postautor: acc » 12 cze 2013, 13:23

to nie jest kwestia pronterface'a tylko Marlina - z tego powodu że on buforuje przychodzące komendy
na dzień dzisiejszy w Marlinie nie można zrobić tego co chcesz
Pozdrawiam,
Adam

Awatar użytkownika
BlazakoV
Posty: 1173
Rejestracja: 07 cze 2012, 15:17

Re: Awaryjny stop

Postautor: BlazakoV » 12 cze 2013, 13:25

Dużo roboty. Musiałbyś napisać obsługę tego przycisku i podłączyć go fizycznie pod jakiś wolny pin.

W Replicatorze funkcja zatrzymania wydruku wywołana z panelu sterowniczego działa z miejsca i tak jak powinna, ale nie wiem jak jest to tam rozwiązane.

pantomas
Posty: 214
Rejestracja: 17 maja 2013, 18:41

Re: Awaryjny stop

Postautor: pantomas » 12 cze 2013, 13:30

Nasuwa mi się banalnie proste rozwiązanie aby po resecie (elektroniki) firmware podnosiło głowicę o centymetr.

Awatar użytkownika
BlazakoV
Posty: 1173
Rejestracja: 07 cze 2012, 15:17

Re: Awaryjny stop

Postautor: BlazakoV » 12 cze 2013, 13:33

To dobry pomysł, ale ja jednak użyłbym osobnego przycisku (nie resetu).

pantomas
Posty: 214
Rejestracja: 17 maja 2013, 18:41

Re: Awaryjny stop

Postautor: pantomas » 12 cze 2013, 13:45

Przeróbka firmware na obsługę osobnego przycisku może nie byc banalna. Jeśli można coś zrobic na szybko to własnie modyfikację działania resetu. I tak jest nieużywany więc dobrze się sprawdzi w 'nowej' roli.

Awatar użytkownika
BlazakoV
Posty: 1173
Rejestracja: 07 cze 2012, 15:17

Re: Awaryjny stop

Postautor: BlazakoV » 12 cze 2013, 14:01

Daj znać jak Ci się uda. :git:

pantomas
Posty: 214
Rejestracja: 17 maja 2013, 18:41

Re: Awaryjny stop

Postautor: pantomas » 12 cze 2013, 16:06

Kod nie wygląda na skomplikowany. Co ciekawe jest dostępna komenda stop ale przy podłączonym panelu sterującym. Tylko czy wtedy to działa natychmiast czy tak jak "pauza" z pronterface? No i nie podnosi głowicy a to sie kończy tym, że końcówka smaży się w absie.
Jeśli znajde czas to mogę wciągnąć się w projekt tego firmware. Niestety z czasem to jest akurat krucho...

Awatar użytkownika
GigaBajcior
Posty: 744
Rejestracja: 07 lip 2012, 8:48

Re: Awaryjny stop

Postautor: GigaBajcior » 12 cze 2013, 16:59

Gdy z menu wybiera się stop print to marlin dokancza te komendy ktore sa w buforze i dopiero sie zatrzymuje.
Natomiast dzialania o ktorych mowicie trudno nazwac awaryjnym zatrzymaniem, awaryjne zatrzymanie ma zatrzymac wszystko i natychmiast, kazdy wylacznik bezpieczenstwa tak dziala ze „trwale” odlacza zasilanie od ukladu. Trudno mi sobie wyobrazic sytuacje gdy komus wciagnie reke do maszyny, walimy w wylacznik a maszyna stwierdza: ok, zaraz sie zatrzymam tylko jeszcze podniose glowice, i sru, urywa klientowi ramie ;)
Oczywiscie nasze drukarki raczej nic nikomu nie urwie ale i tak mowmy raczej o „bardziej finezyjnym przerwaniu wydruku” niz o awaryjnym zatrzymaniu :)

pantomas
Posty: 214
Rejestracja: 17 maja 2013, 18:41

Re: Awaryjny stop

Postautor: pantomas » 12 cze 2013, 18:16

Z moich dotychczasowych doświadczeń zawsze po przerwaniu wydruku podnoszę głowicę. Powód - głowica rypie po stole albo coś się kaszani w modelu.
A w razie gdyby miało komuś wyrwać rękę to można użyć wyłącznika zasilania.


Wróć do „Teensylu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości