Sunbeam B awaria zasilania

Awatar użytkownika
LUBANG
Posty: 78
Rejestracja: 20 gru 2012, 14:34
Lokalizacja: Rydułtowy

Sunbeam B awaria zasilania

Postautor: LUBANG » 09 cze 2016, 7:29

Witajcie.
Piszę pytanie bez analizy bo być może ktoś szybciej mi odpisze niż ja coś wydedukuję.

Mam na pająka podłączony stabilizator LM7805.
Wczoraj zwarłem sobie przypadkiem wejście z wyjściem (tak myślę).
Wybiło zasilanie. Podłączony do USB laptop przestał działać.
Po włączeniu ponownie stabilizator grzeje się potwornie więc go wymieniłem. Jednak to nie to.
Założyłem na niego wentylator bo zawieszał po chwili ekran i teraz tak :
- działa atmega
- działa zasilanie grzałek
- działa ekran
- działają czujniki
- nie działają silniki
- ekran po nagrzaniu grzałek wskazuje pozycję X Y Z czyli tak jakby drukował ale silniki ni hu hu

Można by rzec, że padły wszystkie stepstiki ale po jakiego czorta grzeje się potwornie nowy stabilizator.
Na wyjściu ma 5V. Na wejściu 12V. Coś zatem padło i robi zwarcie przez co stabilizator pobiera za duży prąd.
Może ktoś "z buta" strzelić co mogło paść ?

PS. na szczęście w szafie mam rampsa ale przekładanie i przerabianie końcówek kabli a potem programowanie jakoś mnie nie pociąga szczególnie, że rampsa nigdy nie podłączałem.

HELP :oops:

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B awaria zasilania

Postautor: Fabrykator.pl » 09 cze 2016, 9:17

Wyciągnij stepstiki i zobacz czy się nadal grzeje. W większości przypadków właśnie uwalone stepstiki to powodują.

Awatar użytkownika
LUBANG
Posty: 78
Rejestracja: 20 gru 2012, 14:34
Lokalizacja: Rydułtowy

Re: Sunbeam B awaria zasilania

Postautor: LUBANG » 10 cze 2016, 18:56

Oczywiście Twórca ma racje :)

Teraz pytanie do tematu. Miałem chyba stepstick (zielone i czerwone). Wymieniłam na pololu (fioletowe) i np. na osi X gdzie miałem te pierwsze do podmiany (jeden rezerwowy miałem), oś działa jak działała. A na osi Y dałem nowe fioletowe i oprócz tego że jakby wolniej jeździ to jeszcze krótszą drogę pokonuje.
Możecie mnie znów jednym zdaniem uświadomić ??? :)

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Sunbeam B awaria zasilania

Postautor: Artu » 10 cze 2016, 19:50

Wystarczy jedno słowo: mikrokrok :mrgreen:
"Fioletowe", to zapewne DRV8825 :roll:
Pozdrawiam, Artur

Awatar użytkownika
LUBANG
Posty: 78
Rejestracja: 20 gru 2012, 14:34
Lokalizacja: Rydułtowy

Re: Sunbeam B awaria zasilania

Postautor: LUBANG » 11 cze 2016, 0:36

Dawno temu ten temat analizowałem i wyleciało mi to kompletnie z głowy. Serdeczne dziękuję już działa dzięki WAM !

Temat z wiki dla potomnych : http://reprap.org/wiki/A4988_vs_DRV8825_Chinese_Stepper_Driver_Boards

Zapis że zielono-czernowe czyli A4988 mają mikrokrok ustawiony na 1/16 a DRV8825 czyli fioletowe na 1/32. Pomijając sprzęt bo mam wersję sunbeam 1 B bez zworek, prościej mi było zgodnie z wiki dać dwa razy większe parametry na merlinie i ponownym zaflashowaniu go. Pomogło. Trochę teraz poustawiam śrubki na czuja i wracamy do druków :) póki co ja dalej na i2 od Krzysztofa :)


Wróć do „Sunbeam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości