hotend przestał grzać

bartekp

hotend przestał grzać

Postautor: bartekp » 20 cze 2015, 23:55

Witajcie moj sunbem rev.c po wymianie termistora i ustawieniu go w pliku dzialał prze 3 h drukowania i przestał grzać hotend.
Podlaczylem pod yarha i wskazuje 533 stopnie gdy jest zimny ,wymienilem na sztuke termistor na inny i tez tak samo , po wypieciu termistor to samo ,co jest powodem takiej sytuacji?
Pozdrawiam użytkowników sunbeam !!!

marekF
Posty: 186
Rejestracja: 10 lis 2013, 8:30
Lokalizacja: Poznań

Re: hotend przestał grzać

Postautor: marekF » 21 cze 2015, 11:12

Zwarcie na płytce?
Kondensator C25 10uF jest połączony równolegle do termistora.
Ew. wykorzystać konfiguracje drugiego extrudera jako pierwszego.

bartekp

Re: hotend przestał grzać

Postautor: bartekp » 21 cze 2015, 12:12

masz na mysli konfiguracje w slicerze czy w pliku configuracyjnym ?
zwarcia nie ma a co do kondensatora to nie wiem o co chodzi
?

marekF
Posty: 186
Rejestracja: 10 lis 2013, 8:30
Lokalizacja: Poznań

Re: hotend przestał grzać

Postautor: marekF » 21 cze 2015, 13:09

bartekp pisze:masz na mysli konfiguracje w slicerze czy w pliku configuracyjnym ?
zwarcia nie ma a co do kondensatora to nie wiem o co chodzi
?

Jeżeli to jest uszkodzenie na płytce to:
Do sunbeana można podłączyć 2 extrudery(2 termistory i dwie grzałki)
Nie widziałem płytki ale znam schemat. W pliku konfiguracynym przyporządkuj pin 2 termistora do pierwszego(i podłącz termistor do tego drugiego), żeby nie było konfliktu- pin pierwszego(niedziałającego) do drugiegiego termistora (nie będziesz musiał przekładać grzałki).
Pin E0_THERM to P0.23
Pin E1_THERM to P0.24
Po zmianie ma być:
Pin E0_THERM to P0.24
Pin E1_THERM to P0.23
i termistor fizycznie podłączony jakby do drugiego extrudera na płytce.
po wymianie termistora i ustawieniu go w pliku

Co zmieniałeś w pliku?

zdzban
Posty: 662
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: hotend przestał grzać

Postautor: zdzban » 21 cze 2015, 14:46

Jeżeli to wina kondensatora to mały pryszcz, można w kilka minut to naprawić wymieniając go, ale obawiam się że być może było zwarcie i poszło 12V na termistor w takim przypadku często pada arduino.
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

marekF
Posty: 186
Rejestracja: 10 lis 2013, 8:30
Lokalizacja: Poznań

Re: hotend przestał grzać

Postautor: marekF » 21 cze 2015, 15:12

zdzban pisze:Jeżeli to wina kondensatora to mały pryszcz, można w kilka minut to naprawić wymieniając go, ale obawiam się że być może było zwarcie i poszło 12V na termistor w takim przypadku często pada arduino.

Tam nie ma 12V. Na termistor jest podane 3,3V przez 47k i idzie na pin LPC.
Trudno określić co się stało, bo jak pisał bartekp, "przez 3 godz działało".
Ale, wszystko się może zdarzyć, jeżeli poszło w wyniku zwarcia w głowicy/na przewodach termistora z grzałką, to poszło wejście mikrokontrolera. Wtedy trzeba wykorzystać inne. LPC 1769 ma dwa wejścia ADC i każde chyba po 8 kaanałów, wszystko na innych pinach(to tak z pamięci).

bartekp

Re: hotend przestał grzać

Postautor: bartekp » 21 cze 2015, 21:19

dziala !!
Dziekuje slicznie i pozdrawiam!!

marekF
Posty: 186
Rejestracja: 10 lis 2013, 8:30
Lokalizacja: Poznań

Re: hotend przestał grzać

Postautor: marekF » 21 cze 2015, 22:42

bartekp pisze:dziala !!
Dziekuje slicznie i pozdrawiam!!

Napisz co zrobiłeś.

zdzban
Posty: 662
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: hotend przestał grzać

Postautor: zdzban » 21 cze 2015, 23:36

Nie ma 12V fakt ale często sie zdaża zwarcie przewodu grzałki do termistora i wtedy pojawi sie 12V.
To dobrze że już usunołeś usterkę tylko nie napisałeś co zrobiłeś
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

bartekp

Re: hotend przestał grzać

Postautor: bartekp » 21 lis 2015, 23:29

przestawilem na drugi ekstruder ustawienia termistora


Wróć do „Sunbeam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość