Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Awatar użytkownika
mikun
Posty: 317
Rejestracja: 05 sty 2013, 19:32
Lokalizacja: Poznań

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: mikun » 17 mar 2013, 7:43

Nie znalazłem 0,5GB na mikro sd za to testowałem na 1GB efekt ten sam co na 2 czy 4 GB po wejściu w menu sd mam znak /..


Awatar użytkownika
kostek
Posty: 54
Rejestracja: 07 mar 2013, 15:23

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: kostek » 29 mar 2013, 19:44

Czy ktoś już wie jak podłączyć klik enkodera w Sunbeam C ?
PA1 na który jest w wersji B został użyty jako Dir osi X więc odpada.

Awatar użytkownika
marianoooo
Posty: 15
Rejestracja: 16 gru 2012, 20:45

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: marianoooo » 29 mar 2013, 20:00

Przyłączam się do pytania. Nie znalazłem w opisie pinu do podpięcia klik enkoder.

Awatar użytkownika
kostek
Posty: 54
Rejestracja: 07 mar 2013, 15:23

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: kostek » 29 mar 2013, 20:03

Już wiem , jest w kodzie -PF1 60 nóżka procka.
Edit.
Podłączyłem , działa .Trzeba przylutować krosówkę , przeciągnąć poprzez otwór pobliskiej przelotki
i podłączyć do złącza wyświetlacza .Piny 5 i 6 są wolne . Można je wykorzystać . na drugi dałem masę na enkoder.
Wulfnor podpadł ,lutowanie się do nogi procka to dla sześćdziesięciolatka sport ekstremalny , prawie jak skok na bungee.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2013, 17:01 przez kostek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: Fabrykator.pl » 30 mar 2013, 12:25

W nowej wersji Sunbeam C jest już doprowadzony ten sygnał do złącza. Teraz tylko w ten sposób na szybko i bez ingerencji w ścieżki.

Awatar użytkownika
emartinelli
Posty: 835
Rejestracja: 07 wrz 2012, 22:30
Lokalizacja: Łódź/Warszawa

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: emartinelli » 31 mar 2013, 15:55

A ja chciałem podpytać jak to ostatecznie jest z tą wersją Sunbeam C i wyświetlaczem?
Z opisów wynika, że wyprowadzenia są pod wyświetlacz dotykowy i wystarczy go wpiąć. Ale czy to rzeczywiście jest funkcjonalność zakończona i powinna działać czy takie było założenie ale jest nieskończone? A jeśli skończone to jaki typ wyświetlacza?
Dodatkowo jak czytam to podłączenie zwykłego 4x20 z enkoderem i klikiem to nadal problem i kombinowanie w tej wersji...
i na koniec pytanie czy są jakieś plany na wyprostowanie tego?

Awatar użytkownika
kostek
Posty: 54
Rejestracja: 07 mar 2013, 15:23

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: kostek » 02 kwie 2013, 17:18

Z opisów wynika, że wyprowadzenia są pod wyświetlacz dotykowy i wystarczy go wpiąć.

Dokładnie tak Ja nie chciałem czekać , jak zamawiałem Sunbeam wyświetlacze miały być za miesiąc .
Jak znam życie to się przeciągnie.
Dodatkowo jak czytam to podłączenie zwykłego 4x20 z enkoderem i klikiem to nadal problem i kombinowanie w tej wersji...

Niewielki , przeczytaj wyżej , przewód który lutowałem jest już na płytce .Potrzebny tylko schemat podłączenia albo musimy zmobilizować Krzysztofa
żeby zamiast po 30zł gołe sprzedawał po 50 z kabelkiem i wtyczką.

neswiedz

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: neswiedz » 17 cze 2013, 9:01

Może komuś przyda się rozpiska wyprowadzeń:
Komplet od U-design: wyświetlacz + enkoder + włącznik + gniazda kart SD w wydrukowanej obudowie.

Płytka sunbeam rev.C złącze "PANEL" (2x10 pinów):
-------------
| 01 | 02 | +5V | GND
| 03 | 04 | ENKODER1 | LCD_Data_6
| 05 | 06 | ...... | ......
| 07 | 08 | ...... | ......
| 09 | 10 |LCD_Data_4 | LCD_RS
| 11 | 12 | ...... | SD_CS
| 13 | 14 | SD_MISO | SD_MOSI
| 15 | 16 | SD_SCK | ENKODER2
| 17 | 18 |LCD_ENABLE| LCD_Data_5
| 19 | 20 | ........ | LCD_Data_7
-------------

Z wyświetlacza wyprowadzona jest taśma, która ma 12 żył:
01 - GND (oznaczenie kolorem czerwonym)
02 - +5V
03 - LCD_RS
04 - LCD_ENABLE
05 - LCD_Data_4
06 - LCD_Data_5
07 - LCD_Data_6
08 - LCD_Data_7
09 - ENKODER1
10 - ENKODER2
11 - ENKODER_KLIK
12 - ENKODER_GND

Na płytce sunbeam rev.C trzeba podpiąć ENKODER_GND (przewód, który na enkoderze podpięty jest do więcej niż jednej nogi) do masy.
Na płytce sunbeam rev.C trzeba przylutować do nogi PORT_F1 (pin 60 procesora AT90USB128) przewód ENKODER_KLIK.

Gniazdo dodatkowego gniazda karty SD - taśma 6 żyłowa (wpięta w piny oznaczone poniżej jako pogrubione):
01 i 02 - GND
03 i 04 - +3V3
05 i 06 - +5V
07 i 08 - SD_CS
09 i 10 - SD_MOSI
11 i 12 - SD_SCK
13 i 14 - SD_MISO
15 i 16 - GND (oznaczenie kolorem czerwonym)

Uruchomiłem bez zmian konfiguracji pinów w pliku pins.h, (działają: karta SD, LCD, enkoder kręcenie + klik):

Kod: Zaznacz cały

 
  #define LCD_PINS_RS 1
  #define LCD_PINS_ENABLE 3
  #define LCD_PINS_D4 0
  #define LCD_PINS_D5 2
  #define LCD_PINS_D6 4
  #define LCD_PINS_D7 6

  #define BTN_EN1 5
  #define BTN_EN2 7
  #define BTN_ENC 39  //the click

  #define SDSS                20
  #define SCK_PIN          21
  #define MISO_PIN         22
  #define MOSI_PIN         23


Swoją drogą informacje są bardzo rozrzucone po forum, przez co uruchomienie jest niepotrzebnie tak czasochłonne.
Przydała by się przejrzysta instrukcja lub lekkie uporządkowanie forum przez moderatorów.
Przykładowo podobne / dublujące się wątki:
"Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera" http://www.mojreprap.pl/board/viewtopic.php?f=45&t=437
"Sunbeam C - panel zewnętrzny - karta SD [opis pinów gniazda]" http://www.mojreprap.pl/board/viewtopic.php?f=45&t=1620

Czy jest możliwość aby w wątkach z "instrukcjami" czyścić nie wnoszące nic do opisu uruchomienia wpisy typu "...otrzymałeś przesyłkę, powodzenia...", a zostawiać jedynie te zawierające rozpiski połączeń, opisy konfiguracji itp? Taka tylko propozycja, pewnie nikt nie będzie za tym.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, 7:59 przez neswiedz, łącznie zmieniany 2 razy.

poopi
Posty: 9
Rejestracja: 24 mar 2013, 20:33

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: poopi » 24 cze 2013, 23:07

Wlasnie otrzymalem od Krzyska panel dotykowy z enkoderem i czytnikiem SD.

Ochoczo zaswiecilo sie podwietlanie LCD i w sumie to tyle.

Mniemam ze musze wrzucic nowy FW ( Sunbeam C , ProFabb I, stockow FW od Krzyska .... notabene przydalo by sie info ktory + zrodelka zeby miec backup gdyby cos).
Czy ktos juz probowal ma gotowa wersja lub przynajmniej zaczyn do zabawy? Chetnie poprosze o namiary n apliki, githuba czy cokolwiek innego.


Wróć do „Sunbeam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość