Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Mouse
Posty: 197
Rejestracja: 29 lis 2012, 12:38

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: Mouse » 24 lut 2013, 15:20

Ja zastosowałem tylko jeden rezystor 1k do pinów 1-15. Piny 1,3,5,16 połączone ze sobą. Wyświetlacz z Allegro: ZYSCOM LCD 4x20 STN - zielony.

Może komuś się przyda...

Mouse
Posty: 197
Rejestracja: 29 lis 2012, 12:38

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: Mouse » 08 mar 2013, 18:15

Czy naciśnięcie enkodera powinno powodować jakąś akcję, jeśli drukarka aktualnie stoi i nic nie robi?

szybki_czopek
Posty: 69
Rejestracja: 15 paź 2012, 12:26
Lokalizacja: Lublin

Re: Odp: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: szybki_czopek » 08 mar 2013, 18:25

Mouse pisze:Czy naciśnięcie enkodera powinno powodować jakąś akcję, jeśli drukarka aktualnie stoi i nic nie robi?

Tak. Powinno Cie wprowadzic do menu. Przy kreceniu enkoderem predkosc wyrazona procentowo sie zmienia ?

Mouse
Posty: 197
Rejestracja: 29 lis 2012, 12:38

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: Mouse » 08 mar 2013, 18:36

Tak, prędkość się zmienia, jednak menu nie działa :/

szybki_czopek
Posty: 69
Rejestracja: 15 paź 2012, 12:26
Lokalizacja: Lublin

Re: Odp: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: szybki_czopek » 08 mar 2013, 18:38

Sprawdz jeszcze raz podlaczenie enkodera na spokojnie. Pokombinuj z nim :)

Mouse
Posty: 197
Rejestracja: 29 lis 2012, 12:38

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: Mouse » 08 mar 2013, 19:01

Czy w firmware trzeba coś zmieniać? Sprawdziłem podłączenia i wszystko jest wg instrukcji. Tylko klik nie działa.

---EDIT---
OK, coś zrobiłem, do końca nie wiem co ale jak przycisne to widze tylko strzałkę w górę. tak ma być, czy powinno tam być coś jeszcze?

szybki_czopek
Posty: 69
Rejestracja: 15 paź 2012, 12:26
Lokalizacja: Lublin

Re: Odp: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: szybki_czopek » 09 mar 2013, 11:10

Cos jest nie tak jak byc powinno bo zdaje mi sie ze od razu na karte pamieci wszedles w jakis magiczny sposob :).

Mouse
Posty: 197
Rejestracja: 29 lis 2012, 12:38

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: Mouse » 09 mar 2013, 11:12

Tylko co jest nie tak? Brak karty pamięci?

szybki_czopek
Posty: 69
Rejestracja: 15 paź 2012, 12:26
Lokalizacja: Lublin

Re: Odp: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: szybki_czopek » 09 mar 2013, 11:22

Jesli jej nie masz to jest brak. Pozatym najpierw powinienes byc w zwyklym menu, z niego dopiero wybrac karte pamieci.

Mouse
Posty: 197
Rejestracja: 29 lis 2012, 12:38

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: Mouse » 09 mar 2013, 16:47

@up, ktoś pomoże? Brak menu po naciśnięciu enkodera. Wyświetla się tylko czarna strzałka w górę. FW Marlin 1.0 z forum.


Wróć do „Sunbeam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość