Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera


jonek
Posty: 36
Rejestracja: 15 paź 2012, 19:49

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: jonek » 02 lis 2012, 17:05

Masz rozpiskę złącza wyświetlacza poniżej ;)
Ja mam natomiast pytanie odnośnie encodera, czy mógłbyś wrzucić fotkę z opisem wyprowadzeń tego encodera który dostałem razem z panelem, bo są różne rodzaje encoderów z różną kolejnością wyprowadzeń. Dostawca powinien dać jakąś notę katalogową, także poproszę o jakąś fotkę, rysunek.
No i jeszcze jedna ważna strawa, czy COM encodera jest podłączany do masy czy do +5V ?
Załączniki
hd44780.jpg
hd44780.jpg (19.14 KiB) Przejrzano 2228 razy

Mouse
Posty: 197
Rejestracja: 29 lis 2012, 12:38

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: Mouse » 17 sty 2013, 18:36

Jako, że w internecie można znaleźć masę poradników jak zmontować Lcd i encoder


Ma ktoś jakiś tutorial do tego?

getshare
Posty: 262
Rejestracja: 18 lip 2012, 8:15

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: getshare » 18 sty 2013, 0:05

Piny opisane ja wyżej. Tu masz na przykładzie najpopularniejszego wyświetlacza.

http://tommyc-reprap.blogspot.com/2012/03/panelmax-tutorial.html

Awatar użytkownika
GigaBajcior
Posty: 744
Rejestracja: 07 lip 2012, 8:48

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: GigaBajcior » 18 sty 2013, 8:37

jonek pisze:czy COM encodera jest podłączany do masy czy do +5V ?


Do masy.

Piny mikrokontrolerów AVR po ustawieniu trybu INPUT są wewnętrznie podłączane do +5V, zatem żeby uzyskać zmianę stanu trzeba zewrzeć do masy.
Dlatego wszelkie przyciski (w tym krańcówki i enkodery) podpinamy do masy.

Mouse
Posty: 197
Rejestracja: 29 lis 2012, 12:38

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: Mouse » 21 lut 2013, 18:31

Dowiedziałem się już, że LCd powinien chodzić bez enkodera. Zmontowałem przewód, przylutowałem do LCD, wstawiłem rezystor 1000Ohm międzi 2-15 piny i cisza... LCD nie podświetla się. Trzeba coś w Marlinie przestawić, żeby zaczęło to hulać?
Dodam jeszcze, że sprawdzałem miernikiem połączenia i wszystkie luty OK.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: Fabrykator.pl » 21 lut 2013, 21:25

połaczyleś 1 z 5 i z 16 na wyświetlaczu?

Mouse
Posty: 197
Rejestracja: 29 lis 2012, 12:38

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: Mouse » 21 lut 2013, 21:28

Nie połączył em, brak info o tym w instrukcji... Spróbuje i dam znać.

Mouse
Posty: 197
Rejestracja: 29 lis 2012, 12:38

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: Mouse » 23 lut 2013, 11:38

@UP:
Połączyłem 1,5,16 i LCD się podświetlił. Skorzystałem z tutoriala http://tommyc-reprap.blogspot.com/2012/ ... orial.html i połączyłem 1,3,5,16, Wszystko OK :git:

Gdzieś widziałem temat z pytanie odnoście LCD z Allegro ZYSCOM LCD 4x20 STN. U mnie działa.



Wróć do „Sunbeam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości