Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

oskar
Posty: 948
Rejestracja: 21 mar 2012, 18:44
Lokalizacja: Oskar, Lwówek Śląski

Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: oskar » 03 wrz 2012, 0:15

Jako, że w internecie można znaleźć masę poradników jak zmontować Lcd i encoder to z tym nikt nie powinien mieć problemów. Jednak przydałby się opis wyjść na płytce- które wyjście jakiemu odpowiada pinowi na procesorze.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: Fabrykator.pl » 03 wrz 2012, 7:31

Złącze EXP1

1 - Data4
PD2 - Data6
PD4 - Data7
PD1 - RS
PD3 - Ena
PD5 - Enkoder1
PD7 - Enkoder2
A1 - Enkoder Klik
+5V i GND są opisane na złączu.
W firmware jest domyślnie wszystko włączone, więc wystarczy tylko podpiąć.
Dzisiaj postaram się zrobić stosowne, czytelne schematy podłączeń do Teensylu i Sunbeam

oskar
Posty: 948
Rejestracja: 21 mar 2012, 18:44
Lokalizacja: Oskar, Lwówek Śląski

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: oskar » 03 wrz 2012, 8:00

Dzięki :) teraz to już wszystko ładnie mogę podłączać.

EDIT.
Nie zapomniałeś o data5?
A najlepiej napisz, które wyjście to który pin na procesorze....

wulfnor

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: wulfnor » 03 wrz 2012, 11:03

PD0 - Data4
PD2 - Data5
PD4 - Data6
PD6 - Data7
PD1 - RS
PD3 - Ena
PD5 - Enkoder1
PD7 - Enkoder2
A1 - Enkoder Klik
+5V i GND są opisane na złączu.

Wszyskie piny sa opisane na zlaczu, firmware domyslnie ma skonfigurowany enkoder na tych pinach. Mozesz zerknac w pin.h.

oskar
Posty: 948
Rejestracja: 21 mar 2012, 18:44
Lokalizacja: Oskar, Lwówek Śląski

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: oskar » 03 wrz 2012, 12:02

Pd4 i pd6 tak samo opisales.

wulfnor

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: wulfnor » 03 wrz 2012, 12:12

nie prawda :P

oskar
Posty: 948
Rejestracja: 21 mar 2012, 18:44
Lokalizacja: Oskar, Lwówek Śląski

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: oskar » 03 wrz 2012, 13:06

Hehe teraz to juz nie;) pd0 to jest 1 na płytce rozumiem...

wulfnor

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: wulfnor » 03 wrz 2012, 13:55

tak


Mróz

Re: Sunbeam- podłączenie lcd i enkodera

Postautor: Mróz » 16 paź 2012, 14:38

Kolejność styków na płytce jest jasna, a jakie są oznaczenia poszczególnych przewodów na taśmie z lcd?


Wróć do „Sunbeam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości