Wgrywanie Firmware - Instrukcja

x86635
Posty: 28
Rejestracja: 27 wrz 2012, 20:11
Lokalizacja: Łysiec/Częstochowa

Re: Wgrywanie Firmware - Instrukcja

Postautor: x86635 » 20 gru 2012, 22:06

Nadal nie działa, zresztą to jest Marlin który już wcześniej próbowałem.
Sprzedaż profili stalowych - rury i profile stalowe w drugim gatunku. Pozdrawiam!
serwisCNC.com.pl - toczenie, frezowanie CNC, serwis maszyn!

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Wgrywanie Firmware - Instrukcja

Postautor: Fabrykator.pl » 21 gru 2012, 8:46

Ale to jest ten sam marlin, z którego wygenerowany jest plik HEX. Skoro HEX działa, to może coś przy kompilacji się wysypuje :roll:

x86635
Posty: 28
Rejestracja: 27 wrz 2012, 20:11
Lokalizacja: Łysiec/Częstochowa

Re: Wgrywanie Firmware - Instrukcja

Postautor: x86635 » 22 gru 2012, 14:44

u-design pisze:Ale to jest ten sam marlin, z którego wygenerowany jest plik HEX. Skoro HEX działa, to może coś przy kompilacji się wysypuje :roll:


Napisałem to w moim pierwszym poście, dlatego też dałem ustawienia w arduino jakie zastosowałem.
Używam arduino 1.0 i Fipa 3.4.7.

Gdy wgrywam hex'a do Flipa wyskakuja takie jego parametry:
Size 120 KB
Range 0x0 - 0x16C05
Checksum 0xA7A09B
Ostatnio zmieniony 22 gru 2012, 15:06 przez x86635, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedaż profili stalowych - rury i profile stalowe w drugim gatunku. Pozdrawiam!
serwisCNC.com.pl - toczenie, frezowanie CNC, serwis maszyn!

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Wgrywanie Firmware - Instrukcja

Postautor: Fabrykator.pl » 22 gru 2012, 14:59

No to coś masz skopane, bo powinno to ważyć 120K :roll:

x86635
Posty: 28
Rejestracja: 27 wrz 2012, 20:11
Lokalizacja: Łysiec/Częstochowa

Re: Wgrywanie Firmware - Instrukcja

Postautor: x86635 » 22 gru 2012, 15:07

u-design pisze:No to coś masz skopane, bo powinno to ważyć 120K :roll:
Zajmuje 120 KB po prostu źle napisałem przez pomyłkę
Sprzedaż profili stalowych - rury i profile stalowe w drugim gatunku. Pozdrawiam!
serwisCNC.com.pl - toczenie, frezowanie CNC, serwis maszyn!

dev
Posty: 90
Rejestracja: 02 gru 2012, 16:46

Re: Wgrywanie Firmware - Instrukcja

Postautor: dev » 04 sty 2013, 2:17

czy możliwe jest uszkodzenie bootloadera?
probuje wgrac firmware, flip łądnie się łączy z płytką /zworka boot zdjęta, pozniej reset/ ale weryfikacja się wywala, a jak zaznacze blank Check, to nawet do programowania nie dochodzi.

na moje to wygląda jak by sie w ogole nie programowalo, bo nawet zmiany endstopow nie ma pomimo nowej kompilacji firmware.

jak moge sprawdzic czy bootloader jest sprawny?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Wgrywanie Firmware - Instrukcja

Postautor: Fabrykator.pl » 04 sty 2013, 8:54

Jeśli przy wgrywaniu firmware pojawiają się problemy przy blank check lub verify, to mógł się wysypać bootloader. W 99% przypadków wgranie nowego bootloadera załatwia sprawę

Awatar użytkownika
skawikk
Posty: 1465
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:56
Lokalizacja: Siemiatycze
Kontaktowanie:

Re: Wgrywanie Firmware - Instrukcja

Postautor: skawikk » 04 sty 2013, 10:09

Miałem to samo u siebie. Padł bootloader, a jak to się stało? Najstarsi górale nie wiedzą.
FabLab Kielce
Dni Druku

My Mendel hates me. With reciprocity.

"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Wgrywanie Firmware - Instrukcja

Postautor: Fabrykator.pl » 04 sty 2013, 11:18

Niekiedy wystarczy jakieś zwarcie albo przepięcie elektryczne - na X elektronik jakie montowałem i uruchamiałem tylko w 1 mi się tak zdarzyło

dev
Posty: 90
Rejestracja: 02 gru 2012, 16:46

Re: Wgrywanie Firmware - Instrukcja

Postautor: dev » 04 sty 2013, 12:43

po wymianie bootloadera wszystko ładnie śmiga. teraz tylko jak uruchomic prontface bez grzania hotendu?


Wróć do „Sunbeam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości