Problem z sunbeam rev b w prusa i2

microus
Posty: 5
Rejestracja: 19 lut 2014, 18:19

Problem z sunbeam rev b w prusa i2

Postautor: microus » 10 kwie 2014, 19:18

Jest to mój pierwszy post na forum więc przy okazji sie przywitam :)
Witam ;)
W niedobrych dla mnie okolicznościach popsuła mi sie drukarka jest to Prusa Mendel I2 na elektronice sunbeam rev b. Arduino 1.0.5 Teensyduino
Użytkuję ją od połowy lutego tego roku, wszytko chodziło do tej pory względnie dobrze.
Projekty w solid edge pocięte Slic3rem1.0.0RC3 drukowały sie bez problemu
W tym tygodniu dostałem pierwsze zlecenie na wykonanie jednego modelu.
Pierwsze dwa wydruki wyszły pozytywnie ale trzeci zostawiłem na noc od 12:00. 2h drukowania, wstałem 2:20 wyłączyłem drukarkę poszedłem spać.
Następnego dnia poprawiłem projekt odpaliłem drukarkę ustawiłem grzanie stołu i dyszy po nagrzaniu chciałem przepchnąć troche filamentu przez dysze,
I tu sie zaczynają problemy, ekstruder mruczy filament wychodzi jak by zapchana dysza i ekstruder nie mógł przepchnąć to sie zabrałem za odkręcanie dyszy ale silnik mruczał dalej mimo ustawienia długości wypychania filamentu na 10mm z prędkością 800mm/min.

zresetowałem drukarkę chciałem poruszyć silnikiem osi X i efekt tak samo silnik porusza sie tempem 1mm/min
kolejny restart silnik osi X po przyciśnięciu przycisku home dla tej osi dotarł do końca ale sie nie odbił tylko zatrzymał.
Kolejny restart Z dotarło do końca i sie nie odbił Y natomiast od razu reaguje mruczeniem.

Na koniec odpaliłem oś Z o 1 chyba cm do góry i efekt nagrany na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=Z-3YTaz_nCM


Nie jestem elektronikiem dlatego jeżeli ktoś by znalazł chwile przeprowadzić mnie przez diagnostykę to był bym wdzięczny posiadam miernik więc mogę jakieś parametry pomierzyć ale nie bardzo wiem gdzie i co.

Jeżeli powielam jakiś post to bardzo przepraszam, ale zależy mi na dokończeniu pierwszego zlecenia :P
Jak narazie podchodzę do sprawy dość neutralnie :) nie wyzywam nie rzucam przedmiotami jeszcze.
Pozdrawiam
Maciej

Awatar użytkownika
deamanos
Posty: 14
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:19

Re: Problem z sunbeam rev b w prusa i2

Postautor: deamanos » 11 kwie 2014, 17:02

Jesteś pewien, że silnik extrudera mruczy a nie gubi kroki? 800mm/min? spróbuj go puscic bez filamentu przy normalnej predkosci okolo 100mm/min ... co do osi z to przy swojej drukarce miałem podobnie i to też po pewnym czasie. Sprężyna w x-endach była za bardzo scisnięta po jednej stronie(przestawione, nasmarowane i chodzilo.) ale u Ciebie wyglada to na brak osiowości silnika osi Z z prętem gwintowanym. Jak masz sprzęgiełko plastikowe to moglo sie coś przestawic jezeli konstrukcja np. nie byla prosta.A jeżeli cięzko chodzi to mógł nie dać rady sie odbić do góry po dojechaniu do endstop-a.

Dziwne tylko że wszystko na raz siadło jezeli konstrukcji samej nie ruszałeś... Niestety jakby od strony mechanicznej nic nie pomogło to wgrywałbym nowy firmware.
Mendel Prusa

microus
Posty: 5
Rejestracja: 19 lut 2014, 18:19

Re: Problem z sunbeam rev b w prusa i2

Postautor: microus » 12 kwie 2014, 18:37

W tej chwili nie mam dostępu do drukarki, w poniedziałek wracam do domu i będę męczył sie z tym dalej.
Ale nie dodałem że po restarcie drukarki mogę wykonać tylko jedną funkcje po której wszystko inne jest zblokowane
np ruszenie osią x o 1cm powoduje że silnik próbuje dojść o ten 1 cm ale nie daje rady bo mieli bez przerwy prawie w miejscu, przyciśniecie krańcówki powoduje że silnik staje puszczenie wznawia ślimaczenie sie we wskazanym kierunku tak samo ekstruder os y
OS Z to co na filmiku pokazane to było poruszenie o 1cm do góry. gdyby nie restart to wyrwało by pewnie silniki z mocowania


Wróć do „Sunbeam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość