Wywaliło mi bootloadera Help!

Awatar użytkownika
madbarber
Posty: 75
Rejestracja: 21 lis 2012, 23:37
Lokalizacja: Łódź

Re: Wywaliło mi bootloadera Help!

Postautor: madbarber » 26 mar 2013, 23:20

Jak instalowałeś WinAVR to leci mniej więcej tak:

Kod: Zaznacz cały

avrdude -c <programator> -P <port> -p usb1287 -U flash:w:at90usb1287.hex

zamiast <programator> oczywiście podajesz jaki masz programator :)
<port> jak wyżej
jak wywołujesz w folderze w którym masz hexa to zostaw at90usb1287.hex, a jak nie to musisz ścieżkę podać.
Jak ściągnąłeś tylko avrdudeto musisz zamiast avrdude podać ścieżkę do programu.
Gdyby coś nie działało to nie używaj parametru -F (override), bo i tak to raczej nie pomoże.
Jaki masz programator?
Pozdrawiam
Kasper

Awatar użytkownika
Kolo33
Posty: 548
Rejestracja: 21 lut 2013, 15:55
Lokalizacja: Krzysiek / Sosnowiec www.dddbot.pl
Kontaktowanie:

Re: Wywaliło mi bootloadera Help!

Postautor: Kolo33 » 26 mar 2013, 23:27

usbasp na procku na nim pisze atmega8 16AI 0422
Pozdrawiam
Kolo

Awatar użytkownika
Kolo33
Posty: 548
Rejestracja: 21 lut 2013, 15:55
Lokalizacja: Krzysiek / Sosnowiec www.dddbot.pl
Kontaktowanie:

Re: Wywaliło mi bootloadera Help!

Postautor: Kolo33 » 26 mar 2013, 23:32

po wpisaniu komendy pisze
Załączniki
ddddddd.jpg
Pozdrawiam
Kolo

Awatar użytkownika
madbarber
Posty: 75
Rejestracja: 21 lis 2012, 23:37
Lokalizacja: Łódź

Re: Wywaliło mi bootloadera Help!

Postautor: madbarber » 26 mar 2013, 23:45

wystarczy, że wywołasz:

Kod: Zaznacz cały

avrdude -c usbasp -p usb1287

żeby sprawdzić połączenia...

Masz może włożoną zworkę, która wymusza wolne programowanie?
Pozdrawiam
Kasper

Awatar użytkownika
Kolo33
Posty: 548
Rejestracja: 21 lut 2013, 15:55
Lokalizacja: Krzysiek / Sosnowiec www.dddbot.pl
Kontaktowanie:

Re: Wywaliło mi bootloadera Help!

Postautor: Kolo33 » 26 mar 2013, 23:50

wyjętą a mam włożyć ?
Pozdrawiam
Kolo

Awatar użytkownika
Kolo33
Posty: 548
Rejestracja: 21 lut 2013, 15:55
Lokalizacja: Krzysiek / Sosnowiec www.dddbot.pl
Kontaktowanie:

Re: Wywaliło mi bootloadera Help!

Postautor: Kolo33 » 26 mar 2013, 23:53

po wpisaniu do sprawdzenia połączenia wyskakuje
Załączniki
ddddddd.jpg
Pozdrawiam
Kolo

Awatar użytkownika
madbarber
Posty: 75
Rejestracja: 21 lis 2012, 23:37
Lokalizacja: Łódź

Re: Wywaliło mi bootloadera Help!

Postautor: madbarber » 27 mar 2013, 0:05

Zwróciło poprawną sygnaturę więc połączenia powinny być dobre. Zobacz ze zworką...
Pozdrawiam
Kasper

Awatar użytkownika
Kolo33
Posty: 548
Rejestracja: 21 lut 2013, 15:55
Lokalizacja: Krzysiek / Sosnowiec www.dddbot.pl
Kontaktowanie:

Re: Wywaliło mi bootloadera Help!

Postautor: Kolo33 » 27 mar 2013, 0:12

Działa działa działa działa :) :piwo: dzięki za POMOC !!!!!!! :git: :git: :git: :git: :git: :git: :git: :git: :git: :git: :git: :git:
Pozdrawiam
Kolo

Awatar użytkownika
madbarber
Posty: 75
Rejestracja: 21 lis 2012, 23:37
Lokalizacja: Łódź

Re: Wywaliło mi bootloadera Help!

Postautor: madbarber » 27 mar 2013, 12:52

Nie ma problemu, zawsze miło pomóc jak się akurat potrafi :)
Pozdrawiam
Kasper

f_w
Posty: 6
Rejestracja: 02 cze 2013, 22:30

Re: Wywaliło mi bootloadera Help!

Postautor: f_w » 15 lis 2013, 12:25

Witam,
chciałbym odgrzać trochę temat, uruchomiłem sobie avrdude i chciałem podegrać *.hex z tym że na kontroli komunikacji dostaje komunikat jak w załączniku, gdzie może być błąd ?
Załączniki
avrdude.jpg
avr


Wróć do „Sunbeam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość