Moja przygoda z drukarką Mendel90 (wersja patriotyczna)

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Moja przygoda z drukarką Mendel90 (wersja patriotyczna)

Postautor: FlameRunner » 23 lis 2016, 10:08

Z czym że problemy ze wstawieniem Lamy3D do M90 to już nie do końca aktualne, Lama3D + Dodo3D + wózek Mendel90 12 mm pasują do siebie bez przeróbek.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Moja przygoda z drukarką Mendel90 (wersja patriotyczna)

Postautor: Artu » 23 lis 2016, 14:40

Z całym szacunkiem, ale chyba nigdy nie miałeś okazji montować czegokolwiek do wózka osi X w M90 :mrgreen:
Znaczy sie inaczej, da się zamontować prawie wszystko, ale specyfika rozmieszczenia obudów łożysk liniowych skutecznie utrudnia, a wręcz uniemożliwia montaż chłodzenia radiatora głowicy.
Pozdrawiam, Artur

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Moja przygoda z drukarką Mendel90 (wersja patriotyczna)

Postautor: FlameRunner » 23 lis 2016, 15:19

Artu, wziąłem Lamę z tunelem "mendel thinner" i wentylatorem, wziąłem Dodo, wziąłem wózek M90 12 mm, wziąłem komplet LM12UU, wziąłem wałki 12 mm i złożyłem to wszystko do kupy. Pasuje. Bez kombinowania, bez przejściówek.

Tymek
Posty: 10
Rejestracja: 01 lis 2016, 6:57

Re: Moja przygoda z drukarką Mendel90 (wersja patriotyczna)

Postautor: Tymek » 26 lis 2016, 1:03

Panowie, mam do was pytanie dosyć istotne. Stoję przed wyborem sprzedawcy u którego zakupie komplet łożysk jak i wałków liniowych. Ceny są różne, nie ukrywam, że nie lubię przepłacać za towary jeśli nie idzie to w parze z jakością. Wiem, że są na forum osoby które robiły zakupy w sklepie http://blackfrog.pl/komplet-pretow-hart ... p-496.html czy warto zakupić wałki tutaj? Łożyska są droższe jak te chińskie z allegro, pytanie czy to nie to samo ?
http://blackfrog.pl/lozysko-liniowe-lm12uu-p-70.html
Oczywiście zdaje sobie sprawę z wpływu łożysk na całość urządzenia ale nie mam zamiaru płacić więcej za to samo. Liczę na waszą pomoc.
Czy ktoś z was stosował czujniki indukcyjne NPN? Dajmy na to o zasięgu 8mm? W domyśle grzany stół z aluminium.
Jak wygląda montaż lamy do extrudera wade... Nie stać mnie odrazu na pełen komplet z Dodo3d choć bardzo mi się podoba.
W ostateczności myślałem nawet nad chińską głowicą i oddać do znajomego tokarza by zrobiłby mi łącznik full metal.

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Moja przygoda z drukarką Mendel90 (wersja patriotyczna)

Postautor: FlameRunner » 26 lis 2016, 4:57

Tymek pisze:Jak wygląda montaż lamy do extrudera wade...

Da się zrobić.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Moja przygoda z drukarką Mendel90 (wersja patriotyczna)

Postautor: Artu » 26 lis 2016, 7:10

Ja zaopatrywałem się w sklepie Poltech S.C., i jestem zadowolony zarówno z towaru, jak i szybkości realizacji zamówienia.
Pozdrawiam, Artur

Tymek
Posty: 10
Rejestracja: 01 lis 2016, 6:57

Re: Moja przygoda z drukarką Mendel90 (wersja patriotyczna)

Postautor: Tymek » 26 lis 2016, 15:52

Artu dzięki za opinie, mają wszystko czego mi akurat trzeba i w dobrych pieniądzach :) Internet to super sprawa hehe :)

Tymek
Posty: 10
Rejestracja: 01 lis 2016, 6:57

Re: Moja przygoda z drukarką Mendel90 (wersja patriotyczna)

Postautor: Tymek » 18 gru 2016, 15:13

Panowie. ...dzieki wam udało mi się wydrukować pierwsze kolekcje "kostek" i jak na początek jestem zadowolony :piwo: (pokażę fotki jak wrócę do domu- praca)
Mam jedno zasadnicze pytanie na tą chwilę. Posiadam czujnik indukcyjny Pnp na z-min (jest też i z-max jak trzeba by było ) soft to repetier.
Nie umiem poprawnie zrobić auto kalibracji wysokości stołu. Jak to poprawnie zrobić? Są opisy po angielsku ale nie rozumiem wszystkiego.
Jak mam na z-min czujnik to po komendzie G28 a następnie G29 krzyżczy mi że błąd bo czujnik jest trigered (po home jest nisko ) jak podniose komenda Go z10 i G29 kalibracja leci ładnie. ...no ale co dalej? Coś jeszcze trzeba robić?
Moze mi to ktoś wytłumaczyć po kolei jak małpie? Od ustawień po kalibracja?
Póki co drukuje manualnie. ..ustawiam stół. Wpisuje w sofcie odległość dyszy od stołu i mniej więcej odległość na kartkę jest.
Pytam gdyż korzystam z konfiguratora i nie bardzo wiem co oznaczają poszczególne opcje.
Pozdrawiam !


Wróć do „Mendel90”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość