Drukarka rozmazuje poprzednie warstwy

Krynin
Posty: 10
Rejestracja: 26 wrz 2016, 21:06

Drukarka rozmazuje poprzednie warstwy

Postautor: Krynin » 16 paź 2016, 15:23

Witajcie
Mam taki problem że drukarka powyżej drugiej warstwy zaczyna rozmazywać poprzednie a przy wysokich elementach poprostu je zrywa ze stołu i drukuje sobie w powietrzu.

Która wartość w konfiguracji odpowiada za ruchy do góry?
FW Marlin
Płyta Reprap 1.4

Awatar użytkownika
emartinelli
Posty: 835
Rejestracja: 07 wrz 2012, 22:30
Lokalizacja: Łódź/Warszawa

Re: Drukarka rozmazuje poprzednie warstwy

Postautor: emartinelli » 16 paź 2016, 22:25

A sprawdziłeś w praktyce czy wszystkie osie sa poprawnie skalibrowane? Czyli jak przesuwasz oś (X, Y a w twoim przypadku w szczególności Z) o np 10mm to ona rzeczywiście na suwmiarce przesuwa się o podaną wartość?

Krynin
Posty: 10
Rejestracja: 26 wrz 2016, 21:06

Re: Drukarka rozmazuje poprzednie warstwy

Postautor: Krynin » 17 paź 2016, 19:36

tak 10mm to 10mm

Dodatkowo jak drukuję coś z supportem to supportu nie da się wyłamać bez uszkodzenia wydruku

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Drukarka rozmazuje poprzednie warstwy

Postautor: kopytko » 17 paź 2016, 19:55

A kalibracja przepływu jaki daje Ci wynik?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Krynin
Posty: 10
Rejestracja: 26 wrz 2016, 21:06

Re: Drukarka rozmazuje poprzednie warstwy

Postautor: Krynin » 17 paź 2016, 20:06

Sory ale jestem zielony jaka kalibracja przepływu?

Krynin
Posty: 10
Rejestracja: 26 wrz 2016, 21:06

Re: Drukarka rozmazuje poprzednie warstwy

Postautor: Krynin » 17 paź 2016, 21:06

Dobra podczas pracy drukarki zmieniłem flow na 55 było 100 i z steps z 2560 na 2575 i wygląda że drukuje miodzio zobaczę po ukończeniu
Gdzie wartość flow ustawić w slic3r-rze? bo steps to wiem że w firmware

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Drukarka rozmazuje poprzednie warstwy

Postautor: kopytko » 17 paź 2016, 21:34

w slicerze jest to parametr pod grubością scieżki, nie pamietam jak sie nazywa ale chyba extrusion multiplier.
W celu dokształcenia obowiązkowa lektura:
http://feriar-lab.pl/kalibracja-drukarki-3d-czesc-3/
oraz
http://niezbednik-3d.blogspot.com/
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

wrepinski
Posty: 23
Rejestracja: 26 lut 2016, 15:20
Lokalizacja: Kaszuby

Re: Drukarka rozmazuje poprzednie warstwy

Postautor: wrepinski » 17 paź 2016, 21:44

Coś dziwne wartości...

Robiłeś tak:

http://feriar-lab.pl/kalibracja-drukarki-3d-czesc-3/

Jesteś pewien, że wykonując komendę podnoszącą głowice o 10mm, faktycznie podnosi o te 10mm (możesz sprawdzić na większej wartości).

Jak dla mnie to albo Z nie unosi się odpowiednio, albo extruder podaje za dużo filamentu i to grubo za dużo (dysza?, ustawienie slic3ra?, kalibracja extrudera?)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Krynin
Posty: 10
Rejestracja: 26 wrz 2016, 21:06

Re: Drukarka rozmazuje poprzednie warstwy

Postautor: Krynin » 19 paź 2016, 18:07

wykonałem wszystkie kroki i już jest o niebo lepiej :) Dzięki za pomoc


Wróć do „Mendel90”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość