Problem ze złożeniem osi y

marasneo
Posty: 32
Rejestracja: 16 gru 2015, 12:07

Re: Problem ze złożeniem osi y

Postautor: marasneo » 23 lip 2016, 14:37

Obie paczki plików (paskowe i te "dobre") podejrzałem w ModuleWorks STL View - niestety są tak samo zaklejone jak poprzednie.
Może różnica będzie po cięciu widoczna.
Wersja paskowa wydaje się spoko - lepiej zabezpieczone łożyska, w czym cięte, że wyszło ok?

Artu, co do sprzęgła, w tych moich nie ma żadnej kulki, patrząc wzdłuż osi symetrii, jest po prostu prześwit.
Zwróciłem uwagę na te ruchy podłużne, niechciane. Może w takim razie po prostu zamocować oba elementy (oś silnika i pręt) tak, by wewnątrz odległość między nimi wynosiła, nie jak teraz - ok 1 cm, a dużo mniej? Wtedy segmenty przez które przechodzą pręty zostają unieruchomione - można ograniczyć ruch podłużny, ale niestety też i ten poprzeczny, pożądany.

Co do k8200 - mam ją na uczelni, nie jest moja. Ale prawda - bez napędu drugiej kolumny naprawdę można na nią ponarzekać. Podobnie na zasilanie kitowe, stół etc. Po za tym jest w porządku. M90 fi12, zakładam, powinien być dużo bardziej sztywny.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Problem ze złożeniem osi y

Postautor: Artu » 23 lip 2016, 15:15

marasneo pisze:Obie paczki plików (paskowe i te "dobre") podejrzałem w ModuleWorks STL View - niestety są tak samo zaklejone jak poprzednie.
Bo tak ma być :git: To "zaklejenie" jest celowe, aby prawidłowo wydrukować sześcian pod nakrętkę. Po wydrukowaniu usuwasz tą "zaślepkę" :)

marasneo pisze:Wersja paskowa wydaje się spoko - lepiej zabezpieczone łożyska, w czym cięte, że wyszło ok?
Używam w swojej M90, i potwierdzam, że jest :git: Wszystkie swoje wydruki "tnę" Cura 14.12.1

marasneo pisze:Artu, co do sprzęgła, w tych moich nie ma żadnej kulki, patrząc wzdłuż osi symetrii, jest po prostu prześwit.
Kulkę o średnicy poniżej 8mm sam sobie "dokładasz" :lol: Nie ma jej w komplecie ze sprzęgłem :mrgreen:
Pozdrawiam, Artur

marasneo
Posty: 32
Rejestracja: 16 gru 2015, 12:07

Re: Problem ze złożeniem osi y

Postautor: marasneo » 23 lip 2016, 15:21

Hmmm, z tą kulką to nie wymyslilbym. Dzięki. Tak zrobię. Z kulka zostawić w takim razie prześwit między pretami ok 1 cm? Czy oba umieścić głębiej, tak, by niemal dotykaly owej kulki?
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Problem ze złożeniem osi y

Postautor: Artu » 23 lip 2016, 15:37

Od strony silnika wkładasz "do oporu" i blokujesz "robaczkami" Wkładasz od strony śruby kulkę, wkładasz śrubę aż się oprze o kulkę, i skręcasz "robaczkami".
Pozdrawiam, Artur

marasneo
Posty: 32
Rejestracja: 16 gru 2015, 12:07

Re: Problem ze złożeniem osi y

Postautor: marasneo » 23 lip 2016, 15:44

Ok, dzięki za wyjaśnienie Artu!

Zapomnialbym spytać,
na filmie, madmaxx udokumentowal umieszczenie sporej sprężyny między obiema nakretkami M8. Czy Ty Artu też stosujesz takie rozwiązanie, czy stosujesz tylko jedna nakretke i jest ok. Materiał nakrętki to stal nierdzewna?

marasneo
Posty: 32
Rejestracja: 16 gru 2015, 12:07

Re: Problem ze złożeniem osi y

Postautor: marasneo » 23 lip 2016, 20:09

A tak na chwilę obecną prezentuje się moja konstrukcja :)
Załączniki
IMG_20160723_174704.jpg
IMG_20160723_174653.jpg
IMG_20160723_174641.jpg

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Problem ze złożeniem osi y

Postautor: Artu » 23 lip 2016, 21:11

Vie zastosowałem tego "kasowania luzu" na śrubie osi Z. Teoretycznie to działa, ale wprowadza większe tarcie, i osie ciężej pracują.
Pozdrawiam, Artur

Mich@ł
Posty: 233
Rejestracja: 12 gru 2014, 1:06

Re: Problem ze złożeniem osi y

Postautor: Mich@ł » 23 lip 2016, 22:53

marasneo, montowałeś już karetę osi X :>?

Wydaje mi się że ten wiatrak do silnika extrudera się nie zmieści bo tam dość mało miejsca jest, a na zdjęciu widać że on trochę wystaje poza karetkę.

marasneo
Posty: 32
Rejestracja: 16 gru 2015, 12:07

Re: Problem ze złożeniem osi y

Postautor: marasneo » 24 lip 2016, 11:39

Mich@ł - przymierzałem, raczej się zmieści; jeśli nie to zdemontuję ;).

Jestem pełen obaw do tego chińskiego silnika (ekstruder), nie pamiętam modelu, ale inny niż pozostałe i bardzo polecany.
Jednakże, kręcąc osią, raz obraca się ona jak trzeba, raz coś ją blokuje. Możliwe, że wgl. nie będzie poprawnie to pracować i kupię kolejny silnik - zobaczy się.

marasneo
Posty: 32
Rejestracja: 16 gru 2015, 12:07

Re: Problem ze złożeniem osi y

Postautor: marasneo » 24 lip 2016, 14:04

Panowie, małe pytanie.
Wciąż mam możliwość ulepszenia napędu osi z - pręt M8 kosztował niewiele.

Napęd o śrubie trapezowej czy kulowej, co lepsze? Co droższe i jak bardzo?
Jakimi wymiarami się kierować, dobierając śrubę (chodzi o odpowiednika M8, by weszło do M90)?
Będę wdzięczny za opinie.


Wróć do „Mendel90”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości