Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Drukarki firmy 3novatica
ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: ArkadiuszB » 10 cze 2015, 6:46

Wiem, zrobiłem błąd z kalibracją. Jak wrócę to zaprojektuję zwykłą kostkę i zrobię według instrukcji.

Jednak to nie odpowiada na podstawowe pytanie które próbuję tu zadać od dłuższego czasu - Dlaczego zmieniając "szerokość ścieżki" zmienia się także z automatu "odległość pomiędzy wykładanymi liniami ścieżki". Na screenshocie w załączniku stworzyłem coś co graficznie przedstawia o co mi chodzi. Tam jest przykładowy wymiar szerokości ścieżki "0,8mm" oraz "2 mm" (takie poza standardem ale to tylko przykłady). U góry natomiast 2 wymiary "1,04 mm" oraz "2,44 mm" są to skoki pomiędzy liniami (ręcznie tworzyłem taką linie więc oczywiście one nie odnoszą się do tych na dole). Pytanie jak zrobić aby pozostał skok takie jak ten większy przedstawiony ale szerokość ścieżki mniejsza jak na schemacie po lewej?

Pewnie jest to po to aby ułatwić życie ludziom którzy nie chcą ręcznie za każdym razem szukać jak daleko ma przejść? Szukam tylko i wyłącznie takiej opcji ponieważ ona pomoże najbardziej.

Mogę jeszcze otrzymać jakieś wskazówki apropo filmu który wrzuciłem wyżej? dlaczego głowica wykonuje dodatkowy, zbędny skok do jednego punktu aby potem szybko od razu wrócić na każdej warstwie?
Załączniki
na_pokaz_reprap.jpg

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: syntetyczny » 10 cze 2015, 9:26

pokaże kolega lepiej wycinek gcodu odpowiedzialny za tą operację i prefix wygenerowany dla tego gcodu przez program tnący. Bo tak z powietrza ciężko coś wywróżyć.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: Fabrykator.pl » 10 cze 2015, 12:12

Ten ruch to tzw. czyszczenie dyszy przed nakładaniem kolejnej warstwy. W CuraEngine jest za to odpowiedzialna funkcja "Włącz czyszczenie" w zakładce Ekstruzja.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: syntetyczny » 10 cze 2015, 12:18

syntetyczny pisze:pokaże kolega lepiej wycinek gcodu odpowiedzialny za tą operację i prefix wygenerowany dla tego gcodu przez program tnący. Bo tak z powietrza ciężko coś wywróżyć.

Mnie chodziło o te odległości pokazane na obrazkach, bo wydaje mi się, że niejasno się wyraziłem.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: ArkadiuszB » 10 cze 2015, 15:06

krzysztof pisze:Ten ruch to tzw. czyszczenie dyszy przed nakładaniem kolejnej warstwy. W CuraEngine jest za to odpowiedzialna funkcja "Włącz czyszczenie" w zakładce Ekstruzja.



Tyle że nigdy tego nie miałem w CuraEngine. Takie coś pierwszy raz widzę ponieważ pierwszy raz testuję slic3ra. Jak wrócę do domu to muszę szukać gdzie w nim jest opcja aby to wyłączyć bo mocno pogorsza jakość ścian

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: ArkadiuszB » 10 cze 2015, 17:15

syntetyczny pisze:pokaże kolega lepiej wycinek gcodu odpowiedzialny za tą operację i prefix wygenerowany dla tego gcodu przez program tnący. Bo tak z powietrza ciężko coś wywróżyć.



W załączniku gcody z 70% szerokosci sciezki i 200% szerokosci... i jest tak jak mowie ze przesuwa sie wtedy blizej albo dalej w zaleznosci od szerokosci (z automatu to robi).... Czy te gcody coś mówią ?
Załączniki
gcody_slicer.rar
(118.93 KiB) Pobrany 39 razy

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: syntetyczny » 10 cze 2015, 21:10

W zasadzie, to trochę zgłupiałem... Wypełnienie dla pierwszej warstwy jest wykonywane pod kątem 45st. Linie, które są wykonywane pomiędzy sobą mają odległość 0.344mm (czyli szerokość ścieżki, dla przykładu są to linie 533 i 536 oraz 541 i 544) ta odległość jest przekątną kwadratu i licząc ze wzoru (128.587 - 128.243)/math.sqrt(2)/0.7 wychodzi 0.347mm, czyli nie 0.54mm więc, albo jest późna pora, albo niech kolega sam pogłówkuje gcode to nic innego jak odcinki o konkretnych końcach i początkach, więc wszystko można w łatwy sposób odczytać i zinterpretować.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: syntetyczny » 10 cze 2015, 21:26

ale zgodnie z http://manual.slic3r.org/advanced/flow-math i spacing = extrusion_width - layer_height * (1 - PI/4) czyli odległość ta może być mniejsza niż szerokość ścieżki ustawiona zwłaszcza dla wypełnienia.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: ArkadiuszB » 12 cze 2015, 15:42

Wzór nie kłamie... wychodzi z niego spacing około 3,14 przy ścieżce 0,4 mm i wysokości 0,4 mm (czyli moje warunki początkowe). Tak też mi wyszło z prostej matematyki (przekątnej kwadratu) odczytując z gcodu. Rzeczywiście to jest proste do przeczytania i obliczenia.

Pytanie zatem do ekspertów: Czy da się jakąś funkcją w programie zmienić spacing ręcznie aby nie korzystało z tego wzoru... albo móc zmienić tą jedynkę w nawiasie na wyższą wartość czy w ogóle zmienić wzór? Dzięki temu można by samemu według uznania manipulować odstępami od siebie ścieżek.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: syntetyczny » 12 cze 2015, 21:58

no dobra, ale to zwykłe przekształcenie, chcemy aby spacing było załóżmy 0.4mm, wysokość warstwy 0.2mm, przekształcamy wzór i wyjdzie nam extrusion_width = spacing + layer_hight*(1-PI/4) ile powinna mieć szerokość ścieżki, aby te odległości były o dokładnej wartości, dalej to już zmiana kroków w locie, czyli w trakcje trwania programu.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu


Wróć do „FLEXA / GATE / Profabb”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość