Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Drukarki firmy 3novatica
Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: syntetyczny » 09 cze 2015, 9:32

dla jednych dużo ustawień to źle, dla drugich dobrze, kto co tam woli. Po dłuższym użytkowaniu różnych programów do cięcia, slic3r nadal jest moim głównym programem tnącym.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: ArkadiuszB » 09 cze 2015, 12:47

OK Panowie eksperci. Zatem powiedzcie mi gdzie w Slicerze (zawartym w repetierze) znajdę funkcję dzięki której pełne warstwy - głównie pierwszą - będzie robiło w większych odległościach od siebie aby tak mocno nie nalewało jednej linii na drugą.

Wydrukowałem kostkę o ściance 1 mm z danymi 0.5 mm dyszy i wyszło mi że muszę zmienić ratio na 0.996 (niewielka zmiana) więc aby nie zalewało za mocno pierwszej warstwy to nie mogę już zmieniać flow bo znowu zmienią się grubości ścianek i ogólne wymiary modelu.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: syntetyczny » 09 cze 2015, 13:05

To nie jest trywialne, ale myślę, że wszystkiego się kolega dowie tutaj: http://richrap.blogspot.com/2015/01/sli ... ng-3d.html
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: Fabrykator.pl » 09 cze 2015, 13:13

ArkadiuszB pisze:OK Panowie eksperci. Zatem powiedzcie mi gdzie w Slicerze (zawartym w repetierze) znajdę funkcję dzięki której pełne warstwy - głównie pierwszą - będzie robiło w większych odległościach od siebie aby tak mocno nie nalewało jednej linii na drugą.

Wydrukowałem kostkę o ściance 1 mm z danymi 0.5 mm dyszy i wyszło mi że muszę zmienić ratio na 0.996 (niewielka zmiana) więc aby nie zalewało za mocno pierwszej warstwy to nie mogę już zmieniać flow bo znowu zmienią się grubości ścianek i ogólne wymiary modelu.


Print Settings -> Advanced -> First Layer (wyrażone w %, więc można zmniejszyć/zwiększyć ilość podawania filamentu na pierwszej warstwie)

Można w tej zakładce ustawić przepływ dla ścianek, warstw górnych, wypełnienia itp

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: ArkadiuszB » 09 cze 2015, 17:47

krzysztof pisze:
ArkadiuszB pisze:OK Panowie eksperci. Zatem powiedzcie mi gdzie w Slicerze (zawartym w repetierze) znajdę funkcję dzięki której pełne warstwy - głównie pierwszą - będzie robiło w większych odległościach od siebie aby tak mocno nie nalewało jednej linii na drugą.

Wydrukowałem kostkę o ściance 1 mm z danymi 0.5 mm dyszy i wyszło mi że muszę zmienić ratio na 0.996 (niewielka zmiana) więc aby nie zalewało za mocno pierwszej warstwy to nie mogę już zmieniać flow bo znowu zmienią się grubości ścianek i ogólne wymiary modelu.


Print Settings -> Advanced -> First Layer (wyrażone w %, więc można zmniejszyć/zwiększyć ilość podawania filamentu na pierwszej warstwie)

Można w tej zakładce ustawić przepływ dla ścianek, warstw górnych, wypełnienia itp


Panie Krzysztofie. To jest Extrusion width i przy ustawieniu w skrajnych przypadkach jako przykład 50% to w podglądzie widać że będzie nakładał specjalnie bliżej wszystkie ścieżki. Gdy ustawimy 200% to widzimy że ścieżki w podglądzie są dalej.... ale też wylewa 4x tyle filamentu aby to wszystko zapchać. Tak czy siak program mocno walczy aby wrócić do tych swoich pozycji i uzyskania tego samego efektu bez względu na to co się tam ustawi....

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: Fabrykator.pl » 09 cze 2015, 20:05

No właśnie o to chodzi, aby DOBRZE wykalibrować przepływ przez głowicę na danym typie wypełnienia. Jeśli ma się wrażenie, że wypełnienie jest zalewane i ścieżki na siebie nachodzą - wystarczy zmniejszyć wartość % i poskutkuje to mniejszą ilością podawanego filamentu. Ilość podawanego filamentu wpływa właśnie na szerokość ścieżki.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: syntetyczny » 09 cze 2015, 21:02

eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: ArkadiuszB » 09 cze 2015, 21:28

krzysztof pisze:No właśnie o to chodzi, aby DOBRZE wykalibrować przepływ przez głowicę na danym typie wypełnienia. Jeśli ma się wrażenie, że wypełnienie jest zalewane i ścieżki na siebie nachodzą - wystarczy zmniejszyć wartość % i poskutkuje to mniejszą ilością podawanego filamentu. Ilość podawanego filamentu wpływa właśnie na szerokość ścieżki.



Tyle że jeśli jest ustawiona wartość 200% to będzie wypluwać ścieżkę szerokosci 1mm i robić sobie skok niecałe 1 mm tym samym zalewając lekko poprzednią linię. A jeśli ustawię 50% zamiast 200% to wypluwa ścieżkę 0,25 mm szerokości (albo przynajmniej tyle by chciało) ale skok do następnej linii ścieżki jest już nie około 1 mm tylko około tych 0,25mm. Nie wiem czy się rozumiemy ;). W sensie drukarka nie wykonuje stale danego skoku typu co 0,5 mm a ja modyfikuję samą szerokość ścieżki. Wraz ze zmianą "szerokości ścieżki' zmienia się też w którymś punkcie programu "skok do następnej linii pełnego wypełnienia". Ja potrzebuję zablokowania tego skoku z możliwościa modyfikacji samej szerokości.

UPDATE: Udało mi się z lekka zrobić to co chciałem czyli aby się nie zalewało... ale to nie wymagało zmiany szerokości ścieżki poniżej 100% a zmiany na 200% i zwiększenia prędkości. Dzięki temu ścieżki idą od siebie dalej bo myśli że wyleje 200% więcej ale z drugiej strony idzie tak szybko że robią się cieńsze. Z kolei za duża prędkość powodowała że powstawały wręcz dziury. Jeszcze mniejszej nie sprawdzałem ale widzę do czego to prowadzi. Rozumiem że zmiana tego jednego parametru nic a nic nie pomoże. To jest manipulowanie jednocześnie szerokością i co ważniejsze prędkością. Nadal nie rozumiem dlaczego nie można ustalić ręcznie z programu przez siebie zdefiniowanej wartości skoku od linii do linii w trakcie wylewania dołu/góry.


UP (syntetyczny): przeczytałem już poradnik i zastanawiam się czy kalibracja wymaga pełnej kostki i drukowania przez odpowiednie ustawienia? Ja do swoich kalibracji po prostu zaprojektowałem kostkę 40x40 ze ścianką 1mm i podstawą grubości 0,5 mm. Wtedy mierzyłem czy ścianka rzeczywiście ma 1 mm.



Dodatkowy problem mam że nie wiem dlaczego drukarka wykonuje zbędny skok przed każdą zmianą wysokości - filmik - https://www.youtube.com/watch?v=Gyu7mS_ ... e=youtu.be
Ostatnio zmieniony 09 cze 2015, 21:34 przez ArkadiuszB, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: syntetyczny » 09 cze 2015, 21:30

ArkadiuszB pisze:UP (syntetyczny): przeczytałem już poradnik i zastanawiam się czy kalibracja wymaga pełnej kostki i drukowania przez odpowiednie ustawienia? Ja do swoich kalibracji po prostu zaprojektowałem kostkę 40x40 ze ścianką 1mm i podstawą grubości 0,5 mm. Wtedy mierzyłem czy ścianka rzeczywiście ma 1 mm.

Ja robię w ten sposób, naszym celem jest kalibracja drukarki i drutu, a nie kalibracja modelu...
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: Fabrykator.pl » 09 cze 2015, 22:26

ArkadiuszB, zaczynasz kombinować moim zdaniem bez sensu. Po to jest ta zakładka i ustawienie % lub w mm aby dokonać dokładnej kalibracji.
A czy masz DOBRZE wykalibrowany przepływ dla posiadanego filamentu (czyli parametr FLOW)? Samo zmierzenie średnicy filamentu to nie wszystko, bo o rożnej gęstości są filamenty.

Do kalibracji NIE MOŻNA drukować kostki ze ścianką 1mm, ale kostkę z 2 obrysami (lub jednym, lub trzema - nieważne ile, ważne, aby znać ilość) i bez wypełnienia. Niby to samo, a jednak BARDZO DUŻA różnica. Skoro tego nie zrobiłeś poprawnie, to nie wykalibrowaleś przepływu.

Następnie zmierzoną grubość ścianki mierzysz suwmiarką, dzielisz przez liczbę obrysów i masz realną, generowaną szerokość ścieżki. Teraz z prostej proporcji liczysz:

0.56mm - wartość szerokości ścieżki dla dyszy 0.5mm, wpisana w zakładce Advanced w Default
0.63mm - przykładowa wartość zmierzona na modelu

0.56mm - x
0.63mm - 100%

0.56*100=0.63*x
56/0.63=x
x=88.88

Wartość 88.88 to wartość %, która należy wpisać w Flow Ratio w zakładce filament - 0.888

Mając wykalibrowany przepływ ogólny DOPIERO zaczynamy kalibrację dokładną właśnie w tej zakładce Advanced i ustawieniem % dla różnego typu generowania ścieżki (wypełnienie, obrysy itp).


Wróć do „FLEXA / GATE / Profabb”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość